Justitie

Avocații Căpriță și Badiu: Certificatele de situație de urgență în contextul COVID-19

Scris de 1,868

Avocații George Badiu și Sergiu Căpriță au publicat câteva precizări pe tema certificatelor de situație de urgență, în contextul situației cu coronavirus. Cei doi explică termenii oficiali și arată cum pot operatorii economici să obțină un astfel de certificat:

„Astăzi, 16.03.2020, președintele României, prin decret, a instituit starea de urgență, pe o perioadă de 30 de zile. Măsurile stabilite au aplicabilitate în domeniul ordinii publice, economie, sănătate, domeniul muncii și protecției sociale, justiție, precum și afaceri externe.
Ne-a atras atenția prevederea din Cap II, art. 12 din decretul de instituire a stării de urgență: „ Ministerul Economiei și Mediului de Afaceri eliberează, la cerere, operatorilor economici a căror activitate este afectată în contextul COVID-19, certificate de situație de urgență în baza în documentelor justificative ”.

❓Ce este un certificat de situație de urgență?

Certificatul de situație de urgență este un document emis de Ministerul Economiei și Mediului de Afaceri care constată în mod oficial că activitatea operatorului economic solicitant a fost afectată de apariția coronavirusului SARS-CoV-2.
Aceste certificate de situație de urgență sunt menite a ajuta mediul de afaceri în renegocierea contractelor asumate, în renegocierea contractelor de credit, precum și în orice relație a operatorului economic cu instituțiile statului.

 Ce documente justificative trebuie să depună operatorul economic pentru obținerea certificatului de situație de urgență?

Operatorul economic care dorește obținerea unui certificat de situație de urgență trebuie să depună toate documentele care atestă faptul că apariția coronavirusului SARS-COv-2 i-a influențat business-ul, spre exemplu: contractul asumat, eventuale notificări ale partenerilor contractuali cu privire la apariția fenomenului COVID-19, registrul încasări-plăți, registru de casă, registru jurnal, balanța de verificare, extrase de cont, declarații fiscale, precum și orice alte documente doveditoare de prejudicu.

⏰ Care este termenul pentru obținerea unui certificat de situație de urgență?

În lipsa unei stipulări exprese prin acte juridice subsecvente prezentului decret, termenul pentru obținerea certificatului de situație de urgență este de 30 de zile, potrivit Ordonanței Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor.

✔️ Este certificatul de situație de urgență document probant al impreviziunii contractuale, cazului fortuit, sau forței majore?

Fiind un document care emană de la o autoritate publică a statului român, independentă de părțile raportului juridic, considerăm că aceste certificate de situație de urgență sunt apte a dovedi impreviziunea contractuală, cazul fortuit, sau forța majoră” se arată în precizările făcute de cei doi avocați. 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 14 hours Politica
  Ciolacu, despre pensiile speciale: Îmi menţin părerea că trebuie o reformă şi am să o duc până la capăt. Întrebat dacă noile propuneri să nu se aplice pentru pensiile în plată: Înseamnă că nu mai vorbim de o reformă
 • Acum 14 hours Politica
  Flancat de Salad Box și Canta, Ovidiu Săcară rămâne președinte al PSD Cluj-Napoca
 • Acum 17 hours In vizor
  ZĂHĂRELUL: Oferta finală a Guvernului pentru profesori: cresc de la 1 iunie salariile cu 1.000 de lei brut lunar pentru cadrele didactice și 400 de lei pentru personalul nedidactic. Majorarea cerută de sindicate până la salariul mediu pe economie, etapizată pe trei ani. Întâlnire premier-sindicate la ora 19.00
 • Acum 20 hours In vizor
  UNII NU AU CE PUNE ÎN FARFURIE, ALŢII DAU DIN BURIC ÎN BALI: Vicepremierul Kelemen Hunor și liderul Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților vor pleca pentru o săptămână în Indonezia, la Bali, unde vor vizita unele ”obiective economice și culturale”. Se cere diurnă majorată cu 20% și o treime din bani dați în avans
 • Acum 20 hours In vizor
  Individul care înjură pe Facebook, Iulian Cristache, de peste 15 ani preşedinte al unei obscure Federaţii a “asociaţiilor de părinţi”, se bagă în seamă în problema grevei profesorilor
 • Acum 20 hours In vizor
  Greva profesorilor continuă. Sindicatele anunță că au decis să NU accepte un acord, chiar dacă e semnat de președintele Iohannis
 • Acum 20 hours Sanatate
  CUI FOLOSEŞTE PUNEREA DE POALE ÎN CAP DINTRE CEI DOI DEPUTAŢI PSD PE SPINAREA BOLNAVILOR DE CANCER? Rafila: “Patriciu Achimaș Cadariu, a refuzat orice dialog”. Achimaș Cadariu: “Alexandru Rafila se ocupă de denigrări și distruge lucruri la care nu se pricepe”
 • Acum 20 hours PubliNews
  Vrei să vezi cele mai spectaculoase rase de pisici? Vino în acest weekend la Iulius Mall, unde are loc WCF International Cat Show!
 • Acum 23 hours In vizor
  HUEDIN: O MIZERIE DE ȘCOALĂ. AlinTișe, președintele CJ Cluj și directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, fac pase cu pisica moartă a responsabilității
 • Acum 23 hours Eveniment
  GREVA PROFESORILOR prelungește încheierea mediilor şi înscrierea la BAC la clasele a XII-a
 • Acum 23 hours General
  A început protestul polițiștilor din penitenciare: Aceștia refuză să intre la serviciu timp de patru ore și nu vor ieși cu deținuții la muncă
 • Acum 23 hours Analiza
  Klaus Iohannis i-ar fi convocat la Cotroceni pe Ciucă și pe Ciolacu. Poate pentru a ”găsi” bani pentru stingerea conflictului cu sindicatele din Învățământ. Dar ce se întâmplă dacă își dă Ciucă demisia, că nu sunt bani, iar Ciolacu nu vrea să-i preia funcția (că nu sunt bani)?
 • Acum 2 days In vizor
  Iohannis ar gira și el ceva, dar încă nu știe ce. Liderii de sindicat i-ar trăda nițel pe sindicaliștii din stradă. La cum arată lucrurile, va fi precum a mai fost și mai presus de atât. Adică FÂS!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE