Din oras

Aviatia da senzatia. Lectii de zbor pentru cei mici, la Festivalul povestilor din Transilvania

O mana de copilasi curiosi au avut parte astazi la pranz de o adevarata lectie despre avioane, de la felul in care trebuie sa ne comportam intr-o calatorie aeriana, la cum se fac avioanele de hartie si au umarit, cu ochi mari, imagini ale unui avion intr-un show aviatic. Organizatorii momentului au fost cei de la Transilvania Spoterrs, clujenii pasionati de fotografierea avioanelor. 

O turma de pitici au animat in aceste zile Muzeul Etnografic al Transilvaniei (MET). Cei mai multi au venit alaturi de parinti la Festivalul Povestilor din Transilvania, unde au aflat cele mai neastepte lucruri. Astazi, de la ora 12, de pilda, au aflat ca exista la Cluj un grup de oameni mari care “se joaca” in timpul liber fotografiind avioane. Ei au fost si cei care au plasat la intrarea in muzeu ceva ce parea un robot, dar, de fapt, era un costum de zobor, folosit de pilotii militari in zborurile supersonice.

Ca sa ii atraga in jocul lor, cei de la Transilvania Spotters le-au povestit si le-au aratat cate si mai cate. Pentru inceput, le-au aratat un clip in limba engleza, in care o fetita era stewaerdesa si explica, cat se poate de serios, care sunt regulile intr-o calatorie cu avionul. Ba ca se poarta centura, ba ca nu ne ridicam la decolare si aterizare, cum se folosesc masile de oxigen si ce facem in caz de aterizare fortata. La final, un baiat imbracat in costum de marchiz, gazda prezentarii, le-a facut micutilor o scurta recapitulare, intrebandu-i ce au invatat din filmulet.

 

Pe ecran au trecut apoi avioane care zburau spectaculos, cu trambe de fum in urma, filmate la un show aviatic. Cu ochii mari si curiosi, copiii au urmarit minunea, ascultand cu o ureche si cum erau invatati de cineva de la Centrul Cultural japonez cum sa faca avioane din hartie. O data ce acestea au fost gata, ecranul a fost uitat, pentru ca a urmat o mica batalie cu avioanele, de la o masa la alta.

Adevarata senzatie a fost, insa, o o casca de pilot, cu care micutii s-au jucat si s-au fotografiat minute bune dupa ce prezentarea acestei “povesti” s-a incheiat. 

“Am vrut sa facem un eveniment de promovare a aviatiei pentru copii. In primul rand am vrea sa ii convingem pe copii sa nu stea in casa, sa isi faca un hobby in care sa petreaca timp in aer liber, cu ochii la cer. Apoi, pentru noi este important pentru ca fotografiile pe care le avem aici, in stanga ecranul, constituie prima expozitie pe care o organizam ca asociatiei”, a declarat Ovidiu Bucur, unul dintre membrii Transilvania Spotters. 

Transilvania Spotters s-a nascut doar in acest an. Totusi, pasiunea pentru fotografierea avioanelor o au cu totii de mai multi ani, unii chiar de dinainte de Revolutie. Domeniile din care vin sunt diverse. Unul e student, altul programator, ba chiar si un meteorolog s-a alaturat grupului de la Cluj. 

“Este important pentru noi ca ne-am constituit ca asociatie, desi deocamdata sunetm doar 5 membri. Am fsot si primii din Romania care au reusit sa ne organizam legal. Ca sa putem fotografia la evenimentele aviatice spectaculoase de la noi trebuie sa avem o relatie buna cu Aeroportul International “Avram Iancu” din Cluj-Napoca, dar si cu cei de la Baza Aeriana din Campia Turzii, iar ca asociatie avem o prezenta mai serioasa”, explica si Liviu Dnistran, alt membru al grupului. 

Pasiunea pentru acest hobby are manifestari nebanuite. 

“Aflam de la prieteni din alte orase cand vin aici avioane mai speciale. De exemplu, la meciul CFR Steaua au venit unii cu un anumit tip de avion, inchiriat. La asemenea evenimente sau decolari puteti vedea in spatele benzinariei OMV din Someseni un grup de nebuni cu aparate foto care pozeaza cerul”, spune, cu umor, presedintele Transilvania Spotters, Marius Rus. 

Cei cinci isi si-au propus sa aiba o relatie mai buna cu cele doua puncte aviatice clujene, dar si sa promoveze Baza Aeriana de la Campia Turzii. 

“Putini stiu ca au ramas doar doua baze aviatice militare in tara, iar una este cea de la Campia Turzii. E singura baza militara activa din Transilvania, asa ca merita promovata. Asteptam si membrii noi, mai ales ca pasiunea pentru aparate de zbor creste pe masura ce fotografiezi si te intalnesti cu altii ca tine. Oricine e pasionat de aviatie si fotografie e asteptat la noi”, a mai spus Marius Rus. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *