Universitățile de stat sunt adevărate fabrici de bani. Dețin proprietăți, imobile, chiar afaceri profitabile. De exemplu, Universitatea Tehnică achiziționează clădiri importante din oraș cu sume de ordinul milioanelor de euro, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară are propria podgorie și stațiuni de cercetare horticolă, produsele fiind valorificate în magazinele universității.
În acest context, Ziar de Cluj vă prezintă averile rectorilor și decanilor clujeni, pentru a vă face o idee asupra veniturilor și proprietăților celor care conduc profitabilele instituții de învățământ superior.
Prof. dr. Daniel-Aurelian Andreica este decanul Facultății de Fizică din cadrul Universității Babeș Bolyai Cluj-Napoca.
Conform declarației de avere aferentă anului 2020, are două terenuri: unul intravilan de 2200 mp, în Tureni, județul Cluj, dobândit prin cumpărare în 2016, împreună cu soția și unul în intravilanul municipiului Cluj-Napoca, cu suprafața de 1218 mp, dobândit prin moștenire (deține o cotă parte).
Andreica are și două apartamente în Cluj-Napoca – unul împreună cu soția și unul din care deține o cotă parte.
Decanul Facultății de Fizică are și un autoturism Dacia, an fabricație 2013, dobândit prin cumpărare.
Daniel Aurelian Andreica are mai multe conturi bancare în lei și euro, suma totală fiind de 203.000 lei și 16.000 euro.
În ceea ce privește veniturile financiare pe anul 2020, decanul Facultății de Fizică a declarat 150.467 lei /an din salarii și cercetare, 41.000 lei/an – salariul soției plus 50.000 lei de la părinți și 20.000 lei banii nepoților.