Analiza

AVERILE rectorilor clujeni: Vasile Țopa, conducătorul înstărit al UTCN

Universitățile de stat sunt adevărate fabrici de bani. Dețin proprietăți, imobile, chiar afaceri profitabile. De exemplu, Universitatea Tehnică achiziționează clădiri importante din oraș cu sume de ordinul milioanelor de euro, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară are propria podgorie și stațiuni de cercetare horticolă, produsele fiind valorificate în magazinele universității.

În acest context, Ziar de Cluj vă prezintă averile rectorilor și decanilor clujeni pentru a vă face o idee asupra veniturilor și proprietăților celor care conduc profitabilele instituții de învățământ superior.

Rectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) este prof. univ. dr. ing. Vasile Ţopa. Cea mai recentă declarație de avere disponibilă pe site-ul Universității și pe cel al ANI este datată 15 iunie 2020, fiind completată, așadar, în urmă cu un an. Potrivit acesteia, rectorul UTCN deține, împreună cu soția, importante proprietăți imobiliare: 8 terenuri (agricole, forestiere, intravilane), 6 imobile (apartamente, case, o casă de vacanță, un spațiu comercial) în Cluj-Napoca, Alba Iulia și Băișoara.

Vasile Țopa deține și două autoturisme Toyota.

Rectorul posedă și active financiare impresionante, sute de mii de euro, lei și dolari, sub formă de acțiuni, titluri de stat, conturi curente, depozite bancare, împrumuturi ș.a.:

De la UTCN, Vasile Țopa a obținut un venit anual de 239 973 lei. Soția a câștigat, tot de la UTCN, 175 670 lei. Din închirierea unui apartament, soția a mai încasat 6000 (nu precizează în declarație dacă lei sau euro).

Din investiții, rectorul și-a rotunjit venituri cu câteva zeci și sute de mii de lei, euro și dolari:

Din arenda unui teren agricol, soția a mai câștigat 4 984 (lei sau euro, nu se precizează în declarație, suma fiind oricum una derizorie pentru veniturile consolidate ale familie).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *