In vizor

Averile din Urbanism: Legea le permite membrilor Comisiei de Urbanism să nu își publice declarațiile de avere. Marcel Crișan, arhitectul care s-a ocupat de PUZ-ul Cartierului Dealul Lomb

Urbanismul reprezintă o avere la Cluj. Pe construirea de blocuri și case, de blocuri între case, se fac averi colosale. În orașul „smart”, pentru a-și înălța imperiile imobiliare, dezvoltatorii trebuie să obțină mai întâi aprobări de la Comisia de Urbanism. Este interesant ce avere au făcut sau dețin cei care au în pixul lor puterea de a aproba sau respinge proiecte de zeci de milioane de euro. Din Comisia Tehnică de Urbanism și Amenajare a Teritoriului din Primăria Cluj-Napoca fac parte și arhitecți care au propriile firme de arhitectură, fără să fie angajați la stat. Potrivit legii, în cazul lor, declarațiile de avere nu sunt publice, deși poate nu ar strica să aibă loc o modificare legislativă prin care și ei să își facă publice averile din moment ce sunt membri ai Comisiei de Urbanism.

După ce anterior v-am prezentat averile și CV-urile unor membri ai Comisiei de Urbanism, astăzi vă aducem în atenție profilul arhitectului Marcel Crișan, reprezentantul Uniunii Arhitecților din România – filiala Transilvania.

A studiat arhitectura la Universitatea de Arhitectură Ion Mincu din București. Este diplomat în arhitectură și sistematizare din 1983, cu media 10 la diploma cu tema: „Centru de Arte și Cultură, Piața Cipariu, Cluj-Napoca”.

În 1991, Marcel Crișan a înființat biroul de proiectare Arhitectonica SRL. Firma are doi asociați: Marcel Crișan (95%) și Dana Crișan (5%). În ultimii zece ani, Arhitectonica a fost pe pierdere, cu excepția anilor 2017 și 2018 când a declarat profit net de 4100 euro, respectiv 4400 euro. În ceilalți ani, pierderile au variat între 2900 euro și 25mii euro. Potrivit ultimelor date financiare disponibile, firma lui Marcel Crișan a avut, în 2019, o cifră de afaceri de 22 mii euro și pierderi de 12 mii euro.

„Arhitectonica SRL este o firmă de arhitecți și ingineri cu viziune și experiență, înființată în anul 1990, care activează în domeniile: proiectare arhitectură și urbanism; asistență de șantier la realizarea construcției; consultanță tehnică și imobiliară; instruire soft – centru de competență Nemetsche”, scrie pe site-ul de companiei.

Arhitectul Marcel Crișan mai are și firma Euro Comerț Servicii Producție Transport Turism SRL Cluj-Napoca – obiect de activitate activități de arhitectură. În 2019, compania a avut cifră de afaceri 5600 euro, pierderi 7000 euro și un singur angajat.

Printre proiectele companiei arhitectului Marcel Crișan se numără case unifamiliale în Cluj-Napoca și județul Mureș. De asemenea, Arhitectonica s-a ocupat de Planul Urbanistic Zonal pentru Cartierul Dealul Lomb, beneficiar Impact Developer & Contractor. Acest proiect este unul contestat și s-a ajuns în instanță. Firma Impact a dat în judecată Primăria pentru a cere despăgubiri, după eșecul Cartierului Dealul Lomb. Proiectul prevedea peste 6.000 de locuinţe, dintre care 3.200 ar fi fost case şi 2.500 apartamente. Pentru construirea acestui cartier, Primăria a pus la dispoziție 267 de hectare, iar investiția a fost estimată la 650 milioane euro. Cartierul urma să fie construit de Impact Developer & Contractor, în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca.

Arhitectonica Cluj-Napoca a participat și la concurs de extindere a Bibliotecii Centrale Universitare și amenajarea zonei pietonale Piața Unirii – bulevardul Eroilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version