Politica

Averile candidaților PSD Cluj care vor să fie consilieri locali și județeni: terenuri, case, bijuterii și venituri de sute de mii de lei

PSD Cluj se află în fața unor alegeri locale foarte grele, pregătite pe fugă de noul președinte interimar Alexandru Cordoș. Organizația se află în reorganizare deja de prea mult timp, iar pentru aceste alegeri mizează pe oameni care au puține șanse să aducă partidului un scor decent. Doar faptul că au pierdut 13 primari și 59 de consilieri locali care au trecut de la PSD la PNL va cântări foarte mult la rezultatele alegerilor locale din 27 septembrie. 

Ziar de Cluj vă prezintă azi declarațiile de avere ale principalilor candidați PSD la Primăria Cluj-Napoca, la Consiliul Județean Cluj și la consiliul Local al Primăriei Florești. 

În lipsa unor candidați care să aibă oarecare șanse, PSD Cluj va intra în lupta pentru Consiliul Județean Cluj cu președintele interimar Alexandru Cordoș. Fost senator din partea PSD Cluj, Alexandru Cordoș a părăsit partidul în 2016, candidând fără mare succes din partea Partidului România Unită. Cordoș s-a întors în forță direct în fruntea PSD Cluj și și-a luat răspunderea organizării alegerilor locale și parlamentare. 

Alexandru Cordoș, proaspăt numit în funcția de președinte interimar la PSD Cluj este candidatul PSD la funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj.  

Potrivit declarației sale de avere, Cordoș deține împreună cu soția sa Mihela un teren intravilan in comuna Feleacu achiziționat în 1997. Cordoș are un un teren agricol în Turda, obținut prin succesiune în 1992. 

Familia Cordoș are o casă în Feleacu pe care au construit-o în 2008.  

Alexandru Cordoș are un Renault Megane 3 din 2010.  

Familia Cordoș deține bijuterii și tablouri în valoare de 10.000 de euro.  

Alexandru Cordoș are deschis un fond de investiții din 2002 în care a acumulat 20.000 de lei și un cont în lei deschis la BRD în care are 7044 lei. Acesta a contractat un credit în 2012 în valoare de 135.000 de lei, scadent în 2032. 

Alexandru Cordoș este singurul care a adus venituri în familie, obținând 60.000 de lei din postul de profesor universitar la Facultatea de Drept Dimitrie Cantemir. Cordoș a obținut 1300 de lei din arenda pentru terenul agricol deținut.  

Alexandru Cordoș este membru în Asociația Culturală ”Avram Iancu”, membru în Asociația de Filozofie și Antropologie, membru al Centrului Euroregional de Prevenire și Combatere a Criminalității Transfrontaliere. Cordoș este și președintele Forumului Montan din România, Filiala Cluj. 

Al doilea pe lista de consilieri locali îl regăsim pe Valentin Cuibus, cel care este și candidatul PSD Cluj la funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca. Consilier județean în ultimii ani, Cuibus tot această funcție și-o dorește, însă era penibil ca PSD Cluj să nu aibă candidat propriu pentru Primărie. Boc este imbatabil în acest moment, lucru de care sunt conștienți și cei din PSD Cluj, iar candidatura lui Cuibus este mai degrabă una de decor.  

Valentin Cuibus 

Timp de opt ani, Cuibus a condus Inspectoratul Școlar Județean Cluj. La sfârșitul lunii martie, a fost înlocuit cu Marinela Marc, consilier județean PNL. 

După ce a fost schimbat de la șefia ISJ, Cuibus a revenit la conducerea Palatului Copiilor. 

Valentin Cuibus are trei terenuri în intravilan: unul în Cluj-Napoca (164 mp – moștenit), unul în Iara (2709 mp – moștenire/cumpărare) și unul în Muntele Băișorii (400 mp – cumpărare). Este și proprietarul a trei apartamente în Cluj-Napoca, o casă în Cluj-Napoca și o casă de vacanță în Iara. 

Potrivit declarației de avere aferente anului 2019, Cuibus mai deține un autoturism Jeep Compass, bijuterii și tablouri în valoare e 17.500 euro și bani în bancă. La acest capitol, candidatul social-democrat are un depozit în valoare de 10.490 euro, unul de 36.453 euro (moștenire) și un depozit și un cont curent în valoare totală de peste 162.400 lei. 

Tot la capitolul bani, Valentin Cuibus a menționat în declarația de avere un împrumut de 180.000 lei acordat unei persoane fizice și titluri de stat la Ministerul Finanțelor în valoare totală de 400.000 lei. 

Veniturile încasate de Cuibus anul trecut sunt următoarele: 86.806 lei/an – salariul de inspector școlar general, 53.667 lei/an – salariu proiect POCU, 12.592 lei/an – indemnizația de consilier județean, 61 lei/an – dobânzi bancare, 4.500 lei/an – cerificate depozit Trezorerie, 693 lei/an – dividende Transgaz. 

Cuibus este acționar la mai multe societăți: Transgaz, BRD Group Societe Generale, Banca Transilvania, Romgaz, SIF Banat Crișana, ALRO, Medlife, Purcari Wineries Public Company, Bitnet System. Valoarea totală a acțiunilor este de 155.500 lei. 

Soția lui Valentin Cuibus este conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Litere Cluj-Napoca de unde a încasat anul trecut un salariu anual de 122.666 lei plus 73.180 lei de la Institutul Limbii Române. 

Mihnea Cuibus, fiul candidatului social-democrat la Primărie este student bursier la Oxford University, de unde a primit o bursă totală de 3825 GBP. Mihnea Cuibus a fost și multiplu medaliat cu aur și argint la olimpiadele naționale de matematică. 

Pe poziția a treia pe lista PSD Cluj pentru Consiliul Județean o regăsim pe Laura Chiorean. De profesie avocat, aceasta a mai fost consilier județean timp de două luni în 2019, când a plecat la București pentru un post în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.  

Laura Chiorean deține două terenuri intravilane cumpărate în 2004. Unul de 250 mp în comuna Băișoara și altul de 1800 mp în localitatea Coasta din comuna Bonțida. 

Deține împreună cu mama ei o casă de 100 mp care are un teren de 155 mp. De asemenea, Laura Chiorean are un apartament/birou pe care îl împarte cu o altă persoană, de 100 mp cumpărat în 2004.  

Împreună cu soțul dețin o casă de locuit de 160 mp construită în perioada 2008-2011.  

Laura Chiorean are contractate două credite imobiliare la BRD. Primul dintre ele contractat în 2005, scadent în 2025 are o valoare de 23.304 euro. Cel de-al doilea, contractat în 2008 scadent în 2038 în valoare de 90.000 de euro. Familia Chiorean nu deține depozite sau conturi bancare.  

În ceea ce privește veniturile declarate, Laura Chiorean a obținut venituri din mai multe părți. Aceasta a obținut 169.430 lei (brut) din funcția de secretar general în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. A ocupat două luni funcția de consilier județean, obținând 1872 de lei.  

Aceasta este de profesie avocat, activând în cadrul Casei de Avocatură: Laura Elena Chiorean& Asociații, obținând venituri de 26.730 lei. Laura Chiorean deține și biroul de mediere Laura Elena Chiorean, dar nu a obținut venituri. De asemenea, a obținut daune morale în valoare de 53.382 lei.  

Soțul ei Chiorean Cosmin Gruia este profesor universitar în cadrul Universității Tehnice, obținând un venit de 200.776 lei și este Cercetător Științific la UBB de unde a obținut 24.100 lei.  

Firma de avocatură din care face parte Laura Chiorean are contracte de asistență juridică cu Colegiul de Muzică Sigismund Toduță, cu comunele Bonțida și Viișoara și cu Institutul Oncologic. 

Actualul consilier județean și candidatul PSD la Dej, Vasile Salatioan ocupă poziția a patra pe lista candidaților PSD la Consiliul Județean.

Vasile Salatioan deține împreună cu soția două terenuri intravilane, fără a menționa în care localitate. El mai deține două terenuri extravilane, unul în Dej și un altul în comuna Câmpenești. Împreună cu soția mai deține două case, una de 400 mp și o altă de 57,5 mp, ultima fiind achiziționată în 2019. Familia Salatioan are două mașini, un Audi din 2013 și o Skoda Fabia din 2019. Cei doi mai dețin bijuterii de aur și obiecte de cult în valoare de 12.500 de euro. Vasile Salatioan are deschis un cont în lei în care a acumulat 6.543 și un fond de investiții cu 26.799 lei. Sălățioan și soția sa au trei firme:  SC Asy Instal SRL, AVPS Vadul Someșului, SC PerfectInstal Service SRL. Vasile Salatioan are trei contracte de muncă de unde a obținut venituri de 33.977 lei. La acestea se adaugă indemnizația de consilier județean, 32.844 lei. Soția sa lucrează la Compania de Apă de unde a obținut un venit de 34.643 lei. Cei doi au obținut dividende în valoare de 48.000 lei.  

Pe lista candidaților PSD la Consiliul Județean Cluj îl regăsim și pe Horea Chirteș, consilier local în Săvădisla. 

Chirteș Horea Dan este pesedistul sărac, președintele PSD Săvădisla, care are terenuri de milioane de euro despre care Ziar de Cluj a scris și anterior.  

Potrivit ultimei sale declarații de avere acesta deține împreună cu soția 6 terenuri în Cluj-Napoca și un teren în Beliș-Bălcești cumpărate în perioada 2004-2019.  

Horea Chirteș a obținut venituri în valoare de 16.296 de lei din funcția de director la International Consulting SRL și 3649 lei din funcția de consilier local la Săvădisla. Soția este chinetoterapeut la Policlinica Oprișan din Turda, obținând venituri de 21.860 de lei. Veniturile familiei sunt întregite de alocațiile celor doi copii în valoare de 3364 de lei.  

Chirteș este membru în CERT Transilvania și Vicepreședinte al Sociației Cultural Patriotice Avram Iancu. 

Lista de consilieri locali de la Consiliul Local Cluj-Napoca este deschisă de Anca Ciubăncan. Aceasta este președintele Camerei de Comerț și Industrie Cluj-Napoca.  

Declarația de avere a lui Anca Ciubăncan este foarte interesantă. Aceasta nu are terenuri sau case in România, dar și-a cumpărat anul trecut o casă într-un sat din Italia de 500 mp. Aceasta mai deține bijuterii în valoare de 150.000 de euro. La asemenea posesiuni ați putea crede că veniturile familiei Ciubăncan sunt semnificative, însă au declarat doar salariile. Anca Ciubăncan este angajată la Delle Design, firma deținută de soțul său unde a câștigat 20.000 de lei, iar soțul ei este manager la compania pe care o deține unde și a câștugat 35.000 lei. Firma Delle Design are ca și obiect de activitate fabricarea altor elemente de dulgherie si tamplarie, pentru constructii. În 2019 firma a avut o cifră de afaceri 725.636 lei și profit de 486.258 lei. Anca Ciubăncan are și ea o firmă, SC Biasi Proiect Construct care a avut în 2019 o cifră de afaceri de 189 699 lei și un profit de 181.104 lei.

Urmează Valentin Cuibus, cel care se regăsește și pe această listă, hotărât să fie consilier încă patru ani.  

Pe lista îl regăsim și pe Mădălin Glăvan, un candidat prea puțin cunoscut. Acesta a făcut studii economice și a lucrat pentru RBC Royal Group, una din cele mai mari bănci din Canada. În prezent acesta este broker imobiliar. 

Mădălin Glăvan Laurențiu deține un apartament în Florești de 57 de mp obținut în 2013 prin uzufruct viager. Este singurul bun pe care candidatul PSD îl deține. Nu are mașină, nu are bani la bancă și nici nu este căsătorit. Acesta este broker imobiliar la RBC Real Estate Imobiliar, compania unde este unic asociat, reușind să obțină un venit de 25.000 lei. Acesta este pasionat de jocuri de noroc, pariuri, obținând un premiu de 75.000 lei de la Elmat SA, firma care deține sălile de jocuri Seven.  

PSD Florești a ajuns să se pună preș în fața lui Horia Șulea, pe care au decis în mod rușinos să îl susțină la alegerile locale din 27 septembrie. Sunt doi candidați la funcția de consilier local în Florești din partea PSD care  

Răzvan Cazacu președintele tinerilor din PSD Florești este unul din cei doi candidați pe care PSD îi are pentru Consiliul Local al celei mai mari comune din țară. PSD Cluj nu a reușit să găsească un candidat pentru funcția de primar, astfel că aceștia au luat o decizie deloc apreciată de electorat și anume îl vor susține pe actualul primar Horia Șulea, candidat independent, în cursa pentru obținerea unui nou mandat.   

În declarația de avere acesta menționează că deține împreună cu soția sa Roxana Cazacu un apartament de 67 de mp achiziționat în 2017.  

Răzvan Cazacu este mare fan al mărcii germane de mașini BMW, deținând nu mai puțin de patru autoturisme BMW. Unul din 1998, două din 2008 și unul din 2011.  

Familia Cazacu nu are credite sau datorii, dar nici conturi deschise la bănci.  

Potrivit declarației de avere, Răzvan Cazacu este singurul care aduce bani în casă. Acesta este editor imagine la Luxurious Beauty to Go, o firmă care oferă servicii de make-up, funcție din care a obținut un salariu de 16.965 lei.   

Cazacu a mai obținut dividente de 24.000 de lei din firma pe care o deține Acfamedia SRLD, o firmă de publicitate deschisă în 2016.  

În 2019 această firmă a avut un profit de 30.674 și o cifră de afaceri de 33.952 lei.   

Celălalt candidat din partea PSD pentru Consiliul Local Florești care este vizibil în această campanie electorală este Puiu Șumlea.  

 

Puiu Șumlea, fost președinte al PSD Florești a preșuat din nou șefia acestei organizații după demisia lui Sebastian Câmpian. Acesta a deținut pentru o perioadă funcția de director la Clujana. În doi ani, din 2012 până în 2014, acesta a reușit ”performanța” să tripleze datoriile fabricii.   

Șumlea deține firma SIRO PROD SRL, o companie aflată în insolvență care din 2018 funcționează pe pierdere. Astfel, în 2019 firma a înregistrat pierderi de 13.393 lei.  

Puiu Șumlea nu s-a grăbit să își facă publică declarația de avere, așa cum este obligat în calitate de candidat la alegerile din 27 septembrie. Ziar de Cluj a încercat să dea de urma acestei declarații, dar ea a dispărut în mod misterios.

Ultima declarație de avere datează din 2014, atunci când Șumlea a fost director la Clujana.   

Potrivit declaratiei sale de avere din 2014, Puiu Sumlea are patru terenuri intravilane cumparate in Muntele Rece si pe strada Campului din Cluj-Napoca, unde are si o casa de 380 de metri patrati. De asemenea, nota un apartament mostenit in Cluj-Napoca si o casa de vacanta in Muntele Rece. Directorul Clujana mai detinea un tractorfabricat in 1991, un BMW X5 din 2010, un BMW X6 din 2012 si un ATV, tot din 2012. De asemenea, el avea si bijuterii din aur in valoare de 3.000 de euro.  

PSD Cluj și-a anunțat obiectivul pentru aceste alegeri, respectiv obținerea a 20% din voturi, un obiectiv imposibil de atins. De altfel, Ziar de Cluj vă prezenta anterior rezultatele unui sondaj IRES potrivit căruia PSD nu are șanse să obțină mai mult de 10-11%.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *