Din oras

Avarii frecvente în oraș la conductele de apă. Compania de Apă Someș: Defecțiunile nu vor înceta niciodată. Unul din motive este traficul greu

Vineri dimineața, o conductă de apă s-a spart pe bulevardul Nicolae Titulescu și a inundat toată strada. Acesta nu este un caz unic. La sfârșitul lui decembrie 2020, toată strada Dragalina a fost acoperită de apă tot din cauza unei avarii. În februarie 2021, în Piața Avram Iancu a avut loc o avarie de proporții la care s-a lucrat mai multe zile. Compania de Apă Someș a investit sute de milioane euro în modernizarea rețelei de apă și canalizare, dar cu toate acestea apar și vor apărea defecțiuni precum cele menționate anterior.

Unul dintre motivele pentru care au loc avarii este traficul greu. Atât pe bulevardul Titulescu cât și în Piața Avram Iancu sunt benzi dedicate pentru autobuz, ceea ce favorizează apariția unor defecțiuni precum cea de astăzi sau cea din Piața Avram Iancu.

„Chiar dacă mare parte din rețele de apă și canalizare sunt modernizate prin programele de investiții, mai sunt pe alocuri și rețele mai vechi sau nu neapărat vechi. Am avut acum câțiva ani o avarie pe o conductă la o lună după ce a fost pusă. Viciu ascuns de construcție a fost în acel caz.

Avariile nu vor înceta niciodată în condițiile în care și pe o stradă cu rețea nouă de apă se poate produce o avarie fie din cauza traficului greu, fie din cauza unui viciu, fie din alte motive, cum ar fi o alunecare de teren subterană”, a declarat Lucian Croitoru, purtătorul de cuvânt al CAS.

Compania de Apă Someș a investit constant în modernizarea rețelei de apă și canalizare în ultimii ani. Vorbim de sute de milioane euro atât pentru Cluj-Napoca cât și pentru celelalte orașe aflate sub aria de acoperire a CAS.

„În 1997 au început primele programe majore de investiții. Din 1997 până în 2002 s-a derulat un program în valoare de 35 milioane euro care a vizat exclusiv Cluj-Napoca. Din 2003 până în 2008 s-a desfășurat alt program, în valoare de 65 milioane euro, care 90% a vizat Cluj-Napoca. Între 2007 și 2015 a fost Programul Operațional Sectorial, în valoare de 169 milioane euro și a vizat toată aria regională deservită de CAS, inclusiv Cluj-Napoca. Din 2019 până acum se derulează un alt program din fondurile de coeziune, în valoare de 355 milioane euro. Cluj-Napoca este prins în acest program și se vor derula două contracte pentru municipiu: unul pentru reabilitare rețele și unul pentru extinderi de rețele”, a explicat Lucian Croitoru.

CAS este una dintre cele mai profitabile companii de stat din județ și unul dintre cei mai mari angajatori. Anul trecut avea un număr mediu de 1944 angajați, o cifră de afaceri de aproape 50 milioane euro și un profit net de peste 2,2 milioane euro.

Compania de Apă Someș a fost înființată în 1991 și are următorii asociați: Județul Cluj (100%), Județul Sălaj (0%), Municipiul Zalău (0%), Municipiul Dej (0%), Municipiul Gherla (0%), Orașul Huedin (0%), Orașul Jibou (0%), Orașul Cehu Silvaniei (0%) și Orașul Șimleu Silvaniei (0%).

Din Consiliul de Administrație fac parte: Lucian Cristian Dan, Ioan Cristian Pop, Andrea Elisabeta Henter, Ignat Morar, Marius Balu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *