Fiecare individ poate sa-si dezvolte o rezistenta mai mare sau mai mica la imbolnavire. Trebuie retinut ca nu este de ajuns “sa hotarasti” sa fii sanatos. Ceea ce conteaza este sentimentul de control asupra propriei vieti, devotamentul fata de teluri si principii inalte, o buna integrare sociala, un mediu de viata placut, care presupune solicitari adecvate, si un sentiment de implinire personala creativa. Toate acestea genereaza dorinta de a prospera si emotiile pozitive care constituie esenta unei sanatati excelente. In ansamblu, dovada existentei personalitatii capabile de autovindecare este substantiala.
Elementul esential al personalitatii capabile de autovindecare este echilibrul emotional. Cand se mentine un anumit echilibru emotional, procesele fiziologice ale organismului se desfasoara eficient, celulele si organele noastre functionand in conditii optime. Adevarata performanta este pastrarea acestui echilibru emotional, ceea ce presupune un proces complex care depinde de resursele personale ale fiecarui individ si de solicitarile mediului fizic si social. Din fericire, cunoasterea stiintifica a modului in care se poate realiza acest lucru este astazi considerabila. Vestea buna pentru cei cu o personalitate predispusa la imbolnavire este ca aceasta poate fi schimbata intr-una capabila de autovindecare. Se poate, si unii dintre noi chiar reusesc, sa ne imbunatatim capacitatea de a face fata mediului si sa ne rezolvam dezechilibrele emotionale care favorizeaza imbolnavirea. Iar pentru a reusi nu e e nevoie de psihoterapie ani de-a randul. Din pacate, cei mai multi oameni inteleg gresit ce le este folositor.
Solutiile oferite de medici sau psihoterapeuti in problemele de protectie a sanatatii trebuie personalizate pentru fiecare individ in parte, in conformitate cu nevoile sale specifice. Pare de la sine inteles atunci cand o spunem, insa in practica lucrul acesta e ignorat mult prea des. Adevarata problema este ca multi oameni nu stiu cum sa-si gaseasca timpul necesar pentru a-si proteja sanatatea. Si cand gasesc timp, nu stiu cum sa mentina activitatile sanatoase.
Problema noastra se rezuma la ceea ce psihologii numesc “amanarea satisfactiei”. Multi oameni nu au timp pentru lucrurile importante pentru ca nu pot lasa la o parte lucrurile imediate in care se complac.
Pe scurt, primul pas in procesul de dezvolare a unei personalitati capabile de autovindecare este identificarea mediului social celui mai potrivit fiecarui individ in parte, urmat de al doilea pas, punerea pe primul loc a schimbarilor necesare. Al treilea pas consta in introducerea acelor schimbari esentiale si necesare in rutina zilnica.