In vizor

Autostrada melcului, cunoscută și ca Autostrada Transilvania, s-a mai târât 10 kilometri într-un an

Scris de 826

Europa Liberă a realizat o analiză în care prezintă situația la zi a autostrăzilor României prinse în PNRR. Singurii 10 km construiți într-un an, din cei 429 aprobați, sunt de pe A3 – Autostrada Transilvania. România a construit până în prezent doar 10,8 din cei 429 de kilometri de autostradă cât și-a propus prin PNRR, pentru următorii câțiva ani. Pentru alți 50 de kilometri a început recent execuția, în timp ce restul zac la mila birocrației din domeniul achizițiilor. 

Lipsa autostrăzilor este una dintre cele mai dureroase teme pentru șoferii români, în țara cu cele mai multe accidente mortale din Europa.

CITEȘTE: 10 ani, 16 miniştri şi 942 de km de autostradă. 58,875 kilometri de autostradă pe cap de ministru. 5,9 kilometri pe an. 490,625 metri pe lună. Melci să fi fost şi se târau mai mult

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) ar putea ajuta România să își completeze harta infrastructurii rutiere de mare viteză. În Planul aprobat toamna trecută de Comisia Europeană, România a propus construcția a 429 de kilometri de autostradă.

Cei 429 de kilometri de autostradă ar trebui să fie construiți până în 2026 și ar costa 2,7 miliarde de euro. Această sumă reprezintă o treime din suma totală pe care România a prins-o în Plan la capitolul investiții în infrastructură. Cele mai multe alocări ar trebui să vină pentru modernizarea infrastructurii rutiere.

Guvernul României a introdus în PNRR următoarele proiecte de autostrăzi:

 • Autostrada A7 Ploiești – Pașcani (319 km)
 • Din Autostrada A8, capetele Târgu Mureș – Miercurea Nirajului și Leghin – Târgu Neamț
 • Din Autostrada A3 Transilvania, tronsonul Nădășelu-Poarta Sălajului (43 km)
 • Din Autostrada A1 Lugoj – Deva, veriga lipsă Margina-Holdea (13 km)

Pe Autostrada A3 Transilvania, care ar putea fi denumită de acum ”Autostrada melcului”, există un tronson de 43 de kilometri pentru care finanțarea ar urma să vină prin PNRR. Atât secțiunea Nădășelu – Mihăilești (16,8 km), cât și cea de la Mihăilești la Zimbor (13,26 km) sunt realizate în proporție de 34,8%, susține CNAIR. De la Zimbor la Poarta Sălajului, un traseu de 13,26 de kilometri, Consiliul Tehnico-Economic al CNAIR a avizat proiectul tehnic iar execuția lucrărilor a început în data de 25 iulie 2022.

Vezi AICI situația celorlalte investiții din infrastructură finanțate prin PNRR.

Ionuț Ciurea (Pro Infrastructură): În ritmul actual, o să avem 2.000 km de autostradă în 40 de ani

Ionuș Ciurea, Asociația Pro Infrastructiră: ”Lucrările la infrastructura rutieră duduie cu aceeași viteză de 25 -30 de ani încoace. De la începutul anilor 2000 și până în momentul ăsta, aproape că am atins 1.000 km. În momentul ăsta, în România, indiferent cum iei anii ăștia, că iei trei-patru ani și cam orice perioadă ai lua, media de kilometri de autostradă și drum expres este pe undeva la 40 și ceva de kilometri pe an. 40, 45 de kilometri pe an. Și dacă acum să spunem că avem,n-avem, dar o să avem anul viitor 1.000 km. mai trebuie să mai facem vreo 2.000. Deci împărțiți dumneavoastră, 2.000 km la 50 km pe an. Și să vedeți că o să ne trebuiască încă vreo 40-50 de ani cu viteza asta ca să facem toată rețeaua. Dacă aveți ca mine, vreo 40 de ani, mai puneți vreo 40. E cam la limită, deci trebuie să am un pic de noroc și să mănânc sănătos, să fac sport, ca să apuc să văd toată rețeaua asta gata. Cu viteza asta”.ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Eveniment
  Facturi în rate la energie pentru români. Care sunt condițiile
 • Acum 21 hours Sport
  DACĂ TOT DĂ ACEST ”GIGI BOCALI” AL CLUJULUI 2 MILIOANE DE EURO, U Cluj a avut o prestație execrabilă la Arad
 • Acum 22 hours Eveniment
  NU, nici asta nu e glumă de 1 Aprilie: Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, după ce a băgat peste 3 milioane de lei din bugetul local în buzunarele unor firme de salubritate. Nici județul nu e mai prejos: Urmează tura din acest an, de 31 milioane de euro prădată în salubritate
 • Acum 23 hours In vizor
  NICIO NOUTATE: Mediul privat ține economia României în spate. Pe banii privaților se face dezmățul bugetar
 • Acum 24 hours Politica
  NU E GLUMĂ DE 1 APRILIE, că guvernanții nu glumesc când buzunăresc: Ne paște un val nou de scumpiri
 • Acum 2 days In vizor
  Rareș Bogdan invocă ”forțe oculte“ care vor să-l compromită pentru că a deranjat la Bruxelles! Totul, după ce a apărut informația că ar fi cerut și el șpagă în scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni
 • Acum 2 days In vizor
  Mai ţineţi minte când Ziar de Cluj scria că “Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică”? Păi, pe anul 2022 a încasat de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor!
 • Acum 2 days Justitie
  EDUCAȚIE CU BĂTĂTORUL DE ȘNIȚERE: Un jandarm din Brașov, trimis în judecată la Tribunalul Militar Cluj, pentru rele tratamente și violență față de propriul copil. Pe ăștia îi caută cineva la cap când îi angajează?
 • Acum 2 days Din oras
  Cică și parcul ”Armătura” e aproape gata. Dacă și lucrătura aceasta arată a parc…
 • Acum 2 days Din oras
  AR FI DE RÂS, DACĂ NU AR FI DE PLÂNS: Directorul Eco Garden se laudă cu ce știe să facă UNTOLD într-o noapte: ”Am terminat de decopertat vechiul gazon”
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu, după negocierile cu vicepreședintele Comisiei Europene: ”Fermierii români vor primi ajutor din partea UE”
 • Acum 2 days Eveniment
  FRAUDĂ DE 2 MILIOANE DE EURO: Ucraineni cazați doar pe hârtie. Poliția a făcut descinderi și în Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE