Focus

Autorizația ISU de securitate la incendiu trece din subordinea directorilor de școli sub autoritatea primăriilor. Discriminare în cazul învățământului privat

O situație fără precedent a fost creată prin adoptarea Ordonanței de Urgență care introduce o exceptare preferențială pentru școlile de stat: evaluarea pentru autorizare și acreditare nu mai este condiționată de prezentarea de către directorul unității de învățământ de stat a autorizației de securitate la incendiu. Altfel spus, în școlile și grădinițele de stat care nu au aviz de funcționare ISU inspectorii Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar vor putea evalua activitatea, în timp ce la grădinițele și școlile private activitatea nu va putea fi evaluată în lipsa aceluiași aviz. Mai mult, responsabilitatea obținerii avizului ISU trece de la directorul școlii, la primar, în cazul instituțiilor de stat. La grădinițele și școlile private, responsabilitatea rămâne neschimbată.

Astfel, Executivul a aprobat recent o Ordonanță de Urgență care introduce o excepție pentru grădinițele și școlile de stat: autorizarea și acreditarea lor nu mai sunt condiționate de prezentarea de către directorul unității de învățământ de stat a autorizației de securitate la incendiu, “întrucât se află în responsabilitatea autorităților administrației publice locale, în calitate de proprietari ai imobilelor”, după cum notează Edupedu.ro

sursa captură: edupedu.ro

„Sunt trei aspecte: 

– școlile de masă, de stat, care se află în subordinea administrației locale, a primăriilor.
– tot ceea ce este legat de învățământul special se află în subordinea Consiliilor Județene.
– responsabilitatea în privința aspectelor care țin de învățământul privat revine, de obicei, asociației sau fundației care gestionează și administrează respectiva unitate de învățământ.  

Nu se schimbă nimic, doar se subliniază, încă o dată, că cel care trebuie să obțină autorizația este cel care este proprietarul și este foarte normal să fie așa”, a declarat inspectorul general al IȘJ Cluj, Valentin Cuibus.

Conform purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj, Andrei Biriș, ISU urmărește respectarea normelor legale în privința securității. 

„Indiferent că este vorba de un director de școală sau de primărie, aceștia trebuie să urmărească același scop, și anume respectarea prevederilor legale”.

Prin urmare, faptul că responsabilitatea în privința autorizației pentru securitatea la incendiu trece din subordinea directorilor de școală în cea a primăriilor nu o anulează, ci are rostul de a specifica în mod clar cum sunt distribuite atribuțiile în acest sens și cine este responsabil. 

În același timp, condiționarea evaluării școlilor private de existența avizului ISU, dar scoaterea acestei condiții de la evaluarea școlilor de stat a fost apreciată de către președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, drept  “o discriminare clară”. 

În cadrul unui interviu pentru Edupedu.ro, Csaba Asztalos, a precizat că dacă operăm pe baza acelorași standarde legale în privința siguranței în școli, atunci transferul responsabilității de la unitățile de învățământ la primării apare drept o măsură inexplicabilă:

“Scopul este identic: ca actul de educație, indiferent dacă este prestat de o instituție de stat sau privată, să se desfășoare în condițiile unui standard minim stabilit de lege. Adică în siguranță, având autorizația ISU de securitate la incendiu. Deci standardele sunt identice. Ca atare nu înțelegem de ce se transferă această responsabilitate la primărie, când școlile au personalitate juridică și răspund pentru actul educațional“, a explicat pentru Edupedu.ro președintele CNCD.

„Poate s-au gândit că primăriile au mai multă capacitate administrativă să obțină această autorizație, dar nu înțeleg rațiunea, de ce în cazul școlilor private școala ar fi responsabilă, și nu proprietarul imobilului? Dar este logic ca, în cazul unităților private și publice, obținerea autorizației ISU să fie făcută de prestatorul de servicii, adică de școală, indiferent de tipul de proprietate“, a adăugat Csaba Asztalos.

Aceeași ordonanță de urgență acordă și o prelungire a termenului pentru obținerea autorizării și acreditării de către toate instituțiile de învățământ de stat sau privat. Nici una dintre cele două prevederi nu au fost puse în dezbatere publică.
 

 

 

sursa foto: romanialibera.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *