Din oras

Autoritățile pregătesc modernizarea unui parc din centrul Clujului: demolează un WC public pentru un punct gospodăresc subteran de deșeuri

Scris de 808

Parcul Ștefan cel Mare din imediata apropiere a Teatrului Național Lucian Blaga, cunoscut și drept Parcul Mica Promenadă urmează să intre într-un proces de reabilitare, dar nu în acest an. Pentru început, autoritățile își propun desființarea toaletei publice din această zonă, care reprezintă o intervenție neadecvată, și înlocuirea acesteia cu o toaletă ecologică modernă în apropierea standului de biciclete, care se păstrează și amplasarea unui punct gospodăresc subteran de deșeuri. Proiectul de investiții – proiectat în viitor – presupune reconfigurarea integrală a parcului, care vizează circulațiile, zonele verzi, punerea în valoare a monumentelor existente (teatrul, statuile) și a vegetației înalte valoroase, plantări de arbori ambientali, spații de joacă cu mobilier urban modern și rețele edilitare. 

DA pentru modernizarea Parcului Ștefan cel Mare, dar NU în acest an

Studiat în ansamblu, în prezent parcul se prezintă ca un spațiu incoerent, fără unitate stilistică, a cărui atmosferă se îndepărtează mult de atmosfera elegantă de acum un secol, fiind realizate de-a lungul timpului o serie de intervenții neadecvate, printre care se numără și amplasarea grupului sanitar public în vecinătatea teatrului, adiacent circulației auto”, se arată în proiectul de hotărâre ce urmează să fie votat de consilierii locali în umrătoarea ședință. 

Astfel, potrivit autorităților, o serie de intervenții efectuate de-a lungul timpului în acest parc s-au dovedit „inoportune, iar starea clădirii este destul de precară, nefiind realizate lucrări de reabilitare de peste 10 ani ”– se arată în documentația aferentă proiectului de hotărâre. 

Altfel spus, ÎNAINTE ȘI ACUM, în cei peste 10 ani de administrație penelistă, starea parcului, cu construcțiile aferente, s-a degradat întrucât nu au fost efectuate „lucrări de reabilitare”. 

Imobilul se află în administrarea RADP Cluj-Napoca, iar prin proiectul de hotărâre dreptul de administrare va fi revocat pentru a trece în proprietatea privată a municipiului Cluj-Napoca. 

În schimbul WC-ului public amplasat în Parcul Ștefan cel Mare urmează să fie amplasată și o platformă ecologică subterană pentru colectarea selectivă a deșeurilor. 

Edilul Emil Boc a făcut publică lista obiectivelor a căror continuare, realizare ori modernizare va intra în atenția Primăriei abia din 2022.

„Dacă discutăm despre obiective care își continuă implementarea anul acesta pentru că s-au desfășurat deja licitațiile, vă pot spune că lucrările pe 21 Decembrie vor fi gata în aprilie anul viitor.

Modernizarea Parcului Ștefan cel Mare va fi gata anul viitor, podul Oașului – Răsăritului se lucrează anul viitor, un nou corp de clădire cu 15 săli de clasă va fi la Școala Iuliu Hațieganu, vor fi gata și Grădinița Floare de Iris, Căsuța Poveștilor”, a declarat primarul în cadrul unei intervenții.

CONTEXT

Modernizarea Parcului Ștefan cel Mare din zona Operei este amânată de autorități de la un an la altul. Recent, primarul Emil Boc a recunoscut că modernizarea parcului din spatele Operei Cluj va intra în atenția Primăriei abia în 2022.

Odată cu anunțul că parcul Ștefan cel Mare va intra într-un program de modernizare, acesta a intrat în delăsare, după cum Ziar de Cluj a relatat AICI. 

Grija pentru spațiile verzi existente nu pare să caracterizeze administrația locală a municipiului Cluj-Napoca.

Modernizarea Parcului Ștefan cel Mare și a zonelor verzi din zona Teatrului Național – o suprafață de 12.000 metri pătrați este parte a unui proiect estimat la 13,5 milioane lei/ cca 2,8 milioane euro.

Licitația pentru modernizarea Parcului Ștefan cel Mare și a zonelor a fost lansată în luna martie 2020, fiind depuse oferte din partea a trei asocieri. Toți cei trei lideri ai asocierilor au la activ numeroase contracte atât cu Primăria Cluj-Napoca, cât și cu alte primării importante din țară.

Mai multe detalii AICI. 

Ulterior, în toamna anului trecut, Primăria aproba tăierea unor arbori din parcul Ștefan cel Mare din spatele Operei Cluj. 

Clujenii au inițiat o petiție pentru a bloca demersul Primăriei de a tăia arborii sănătoși din Parcul Ștefan cel Mare, din spatele clădirii Teatrului Național și a Operei Române, care prevedea tăierea a 30 de arbori maturi pentru a face loc și mai multor pavaje și betoane.

Inițiatorii solicitau municipalității „să modifice proiectul astfel încât copacii existenți, mai ales cei cu un coronament bogat, să fie păstrați, iar pavările/asfaltările să fie păstrate la un minim necesar, cu maximizarea spațiilor verzi”. 

„Primăria Cluj-Napoca a aprobat recent (septembrie 2020) un proiect de reamenajare a parcului Ștefan cel Mare din spatele clădirii Teatrului Național și a Operei Române.

Proiectul prevede că jumătate din suprafața parcului va fi pavată sau asfaltată și că 30 de arbori maturi vor fi tăiați.

Noi, cetățenii orașului Cluj-Napoca, cerem Primăriei să modifice proiectul astfel încât copacii existenți, mai ales cei cu un coronament bogat, să fie păstrați, iar pavările/asfaltările să fie păstrate la un minim necesar, cu maximizarea spațiilor verzi”, arătau semnatarii petiției. 

CITEȘTE ȘI: După ce Primăria a aprobat tăierea arborilor din Parcul Ștefan cel Mare, Emil Boc susține că nu s-a decis nimic: „Voi fi cu ochii ca pe butelie”

„Nu s-a decis nimic. Vă asigur.

Voi fi cu ochii ca pe butelie”, susținea primarul Emil Boc după intervenția comunității clujene. 

Parcul Ștefan cel Mare din zona Teatrului Național Lucian Blaga urmează să fie modernizat. În viitor. 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Rautacisme
  Emiluț, reacție de curtea din dos a grădiniței la declarațiile lui Drulă: ”Trebuie ţinut departe de Cluj”
 • Acum 7 hours Politica
  Drulă s-a dezlănţuit la adresa primarului Emil Boc numindu-l mincinos, incompetent și paralel cu proiectele mari de infrastructură. Cum va da Boc de gard metroul și centura metropolitană?
 • Acum 8 hours Rautacisme
  Clujul devine și mai ”smart” prin amplasarea a 4 toalete inteligente „în zonele turistice intens frecventate și în spațiile de agrement” din Piața 1 Mai, str. Bucium, Piața Mărăști și Parcul Detunata
 • Acum 9 hours Politica
  ”DOSARUL CU ȘINĂ” PRIMEȘTE O LOVITURĂ: Documentele financiar-contabile nu vor mai trebui arhivate 50 de ani, ci doar 5 ani. Legea a fost promulgată
 • Acum 10 hours Justitie
  Cică abia se descurcă cu banii, dar a preluat afacerea de milioane de la fostul consilier judeţean Traian Florinel Cuc, judecat pentru evaziune
 • Acum 11 hours Sanatate
  Clujul, din nou, în topul COVID
 • Acum 11 hours Sanatate
  Numărul cazurilor COVID crește alarmant. Anunțul ministrului Sănătății: “Numărul de decese, din fericire, rămâne mic” (…) “Estimăm o creștere a infectărilor”
 • Acum 11 hours Politica
  Noroc cu Daniel Buda că mâncăm porcul “ieftin şi bun”: “Fără subvenții, un kg de carne de porc ar costa 60 de euro”. Şi cât ar fi costat dacă clasa politică nu ar fi distrus întreaga Agricultură, din România?
 • Acum 12 hours Cooltura
  Cea mai recentă premieră a Naționalului clujean: teatru pe tonalități de alarmă antiaeriană cântată la saxofon
 • Acum 13 hours Editorial
  În maximum 30 de zile Rareş Bogdan nu va accepta ceva. Orice, numai să fie într-o zi de marţi. Ca să „scârţi-scarţi”!
 • Acum 14 hours Din oras
  IPOCRIZIILE LUI EMIL BOC: Una fumăm în spaţiul public, alta în scris, oficial. Nu a reuşit să ia Băile Someşeni? Băile Someşeni pot să piară!
 • Acum 16 hours Sport
  U Cluj a fost ciuca bătăilor în stagiul de pregătire din Austria
 • Acum 1 day General
  Gazeta de Cluj a câștigat procesul intentat de un contabil cercetat pentru evaziune
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE