Anul trecut, au existat oficial 28 de cazuri de maltratare de animale, dar Inspectoratul de Poliție Județean Cluj nu a rezolvat nici măcar unul
Cruzimea asupra animalelor nu este luată în serios de autorități. Poliția cere dovada video a maltratării, lucru care este greu de obținut. În aceste condiții, vedem în continuare câini împușcați, ținuți pe lanț până le intră zgarda în carne, pisici incendiate și alte cazuri șocante.
Problema animalelor chinuite și mutilate e una la care autoritățile nu prea dau atenție și ajunge să fie problema iubitorilor de animale care merg până la a-și pune viața în pericol pentru a salva necuvântătoarele. O pensionară a fost trântită de două ori în șanț pentru că a vrut să ajute un câine, dar proprietarul animalului a scăpat nepedepsit. Drumul de la o sesizare la o sancțiune e pavat cu nepăsarea oamenilor legii.
În consecință, clujenii răi și șmecheri care chinuie animale apoi se fofilează, se aleg numai cu mustrare în cel mai bun caz, deși legea pedepsește cu închisoarea între 2 și 7 ani astfel de infracțiuni.
Iubitorii de animale scriu pe rețelele de socializare, povești cu animăluțe abuzate și pun poze ca dovadă, dar organele competente sunt blânde cu cei care dau dovadă de cruzime față de niște ființe neajutorate. IPJ se ocupă de puține cazuri de maltratare anual, deși primesc numeroase plângeri.
Salvarea acestor animăluțe vine de cele mai multe ori doar de la voluntarii de la adăposturile pentru animale care riscă să fie loviți și ei de bruta cu chip de om care și-a tăiat cățelul.
Cruzimile prin care trec animalele lipsite de apărare
Cazuri cunoscute din presă – cel mai recent cu o “doamnă”, filmată cum dădea foc unei cutii în care se adăposteau niște pisici – dar și sute de cazuri de maltratare anonime demonstrează cât de departe îi duc instinctele malefice pe unii clujeni.
Noi am aflat de la Finuca Bora, o pensionară voluntară la asociația de protecția animalelor Arca lui Noe din Cluj despre cazuri șocante. Femeia întâlnește o sumedenie de cazuri urâte de maltratare în care autoritățile nu se implică. Lipsa de implicare a Poliției este confirmată de reprezentanta asociației.
“E un singur inspector la Poliția Animalelor pe tot județul dar nu are nicio legătură afectivă cu animalele. Chiar și abandonul unui câine e trecut în lege tot la rele tratamente și la cruzime. A pune o ființă într-un loc unde nu are nicio apărare, nicio sursă de hrană e un act de cruzime. Ce sursă de existență are câinele în oraș? Gunoaiele. La țară, dacă mănâncă o găină i se crapă capul. Sunt cazuri când omul bagă furca în animale dacă îl enervează”, spune Finuca Bora.
Câini împușcați sau ținuți pe lanț până li se încarnează zgarda
Reprezentanta asociației Arca lui Noe ne-a relatat două cazuri de maltratare șocante în care proprietarii animalelor nu au fost pedepsiți.
,,În preajma Sărbătorilor, m-a sunat cineva că a găsit un câine în Florești cu botul rupt tot, sfârtecat și piciorul din față distrus. Avea microcip dar proprietarul nu l-a mai vrut după ce l-a înregistrat din motivul absurd că nu îl ascultă. Când i s-au făcut cusături s-a văzut că a fost împușcat. Eu umblu seara să hrănesc câinii în Florești, dar individul care a abandonat câinele și care are vilă în sat când mă vede mi-ar da în cap. Nu-i e frică de poliție, de nimeni. Altul, un cetățean din Cluj, m-o trântit în șanț de două ori pentru că i-am spus să îi fie milă de câinele lui la care era încarnată cureaua în gât, că l-a luat de pui și nu i-a mai lărgit-o. I se vedea carnea. Nici nu am vrut să vorbesc inițial cu el dar m-a văzut când i-am scris o adresă și am vrut să i-o pun în cutia poștală. M-a întrebat ce fac acolo. Peste gard a sărit la mine, m-a înjurat și m-a trântit în șanț. L-am întrebat de ce face asta că nu i-am călcat proprietatea. « Mai comentezi? », zice și mă trântește încă o dată. Am făcut plângere la Poliție și îmi vine răspuns că l-a mustrat. Degeaba fac plângere la Poliție. Cine e crud cu animalele e și cu oamenii”, a povestit Finuca Bora.
Poliția vrea proba video a maltratării animalului, lucru care nu e ușor de obținut
Există cetățeni cu suflet bun care vor să coopereze cu autoritățile și să semnaleze un abuz, dar sunt descurajați chiar de unii polițiști. Aceștia râd când aud motivul plângerii – pentru ei infracțiunea de abuz și vătămare nu are aceeași greutate dacă e comisă asupra unui animal – sau spun că trebuie să se trimită o filmare video în care agresorul e surprins în fapt. Lucru care e foarte greu de făcut, mai ales când maltratările au loc pe o proprietate privată.
Am aflat de la Ana-Maria Maximencu, voluntar protecția animalelor, ce se întâmplă când cineva trimite o sesizare. “În rarele cazuri când Poliția se deplasează la fața locului bagă motivul că e proprietate privată și atunci se spală pe mâini, deși legea prevede că ar putea face ceva. La noi asta e realitatea. Filmarea e singura probă admisă de Poliție în aceste cazuri și singura metodă prin care oamenii care vor să salveze animalele au mai obținut rezultate: s-a aplicat pedeapsa amenzii sau chiar a închisorii. Dar majoritatea polițiștilor râd sau nu iau în seamă lucruri de felul acesta. Ar trebui lucrat la mentalitate. Cetățenii să îndrăznească mai mult să facă reclamații dar și Poliția să ia în serios aspectul acesta”, a declarat Ana-Maria Maximencu pentru Cluj 100%.
IPJ nu a soluționat încă 28 de cazuri cu acte de cruzime săvârșite în 2016
Oamenii legii se dau singuri de gol că nu aplică sancțiunile prevăzute pentru maltratare. În urma solicitării făcute de Cluj 100%, răspunsul primit de la IPJ a dezvăluit că anul trecut oamenii legii nu au aplicat nicio sancțiune, deși în document se arată că au existat cazuri grave de maltratare.
“În cursul anului 2016, la nivelul întregului judeţ s-au înregistrat un număr de 38 de cazuri de maltratare a animalelor. Precizăm că aceste cazuri de maltratare a animalelor au cuprins şi ucideri cu intenţie, prin cruzime faţă de animale, majoritatea fiind însă produse prin răniri sau schingiuiri. În două situaţii au fost finalizate cercetările sub coordonarea parchetului, fiind întocmite referate de terminare a urmăririi penale sau de renunţare la urmărirea penală, două sesizări au fost transpuse organului competent, şase sesizări au fost nefondate, dispunându-se soluţia de clasare, iar în celelalte 28 de cazuri încă se desfăşoară cercetări. Organele de poliţie s-au autosesizat în trei din aceste cazuri, restul sesizărilor fiind primite de la cetăţeni”, se arată în răspunsul trimis de către reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Cluj.
Un singur caz în care s-a dat amendă în valoare de 500 lei
Din 2003 de când activează pentru drepturile animalelor, Bora Finuca a întâlnit un singur caz de maltratare care s-a soluționat cu amendă de 500 lei. Un câine a fost bătut în Mănăștur și Finuca Bora a fost sunată de o persoană să ducă câinele la medic. Au fost martori care au văzut că animalul avea maxilarul rupt.
“Femeile care au fost acolo au încercat să îl oprească pe dezlănțuit dar nu s-a putut. Vroia să dea și în femei. M-am dus la Poliție și nu am avut poze cu câinele, nu s-au gândit martorii atunci la poze. La început polițiștii mi-au zis « Pentru un câine vreți dumneavoastră să îi facem ceva la omul ăsta? ». Le-am spus că nu pentru un câine, pentru faptele lui, că nu l-a obligat nimeni să facă așa ceva, nu a fost o greșeală. El a făcut-o intenționat și cu multă vervă. Omul a comis fapte de agresiune asupra unei alte ființe. Legea pedepsește cruzimea, nu contează că e câine, vacă sau om. Polițiștii mă întrebau ce vreau eu. Am spus că nu e legal să spun ce vreau eu. Se pune problema ce spune legea pe care dumneavoastră trebuie să o aplicați în funcție de dovezile aduse, de martori, declarații, pozele aduse ulterior de la cabinetul veterinar care a tratat câinele. În final, am spus că nu mă las până nu se soluționează corect și că dacă nu se face dreptate merg mai departe”, a povestit Finuca Bora.
Polițiștii implicați cu adevărat, păsări rare
“După trei zile, m-au chemat la secție, și-au cerut scuze că nu au înțeles bine, și în final au dat o amendă de 500 lei, contravaloarea cheltuielilor făcute de mine pentru câine la cabinetul veterinar. S-a dus omul și a plătit la cabinet și chitanța a fost pusă de Poliție la dosar. Nevastă-sa a făcut circ că banii erau pensia pentru o lună”, a declarat Bora.
Însă, de la acel incident, pensionara a primit sprijinul total al polițistului care s-a ocupat de caz. Omul legii i-a spus să îl sune ori de câte ori are un caz de cruzime asupra animalelor în Mănăștur. Dar cu o singură floare nu se face primăvară și ne întrebăm când vor lua autoritățile toate măsurile necesare pentru a duce o viață bună și animăluțele din Cluj.