Din oras

Autoritățile anunță deblocarea finanțării pentru modernizarea Parcului Feroviarilor: „Parcurile merg cel mai bine! Voi semna contractul de aproape 10 milioane de euro”. Demararea proiectului va începe cu fonduri din bugetul local

„Parcurile merg cel mai bine! Parcul Farmec, Parcul din spatele Teatrului Național sunt plecate la lucru, într-un an de zile acestea vor fi gata!”, a promis edilul Emil Boc în cadrul unei intervenții telefonice la un post local de radio.

„Am și o veste bună!”

Edilul Clujului a oferit și o veste bună: în cazul Parcului Feroviarilor – despre care arhitectul Vlad Rusu afirma că este blocat din lipsa de finanțare – urmează să fie semnat contractul de execuție a lucrărilor în valoare de cca 10 milioane de euro. 

Însă, proiectul va demara din fonduri bugetare, cu posibilitatea de a atrage finanțare nerambursabilă pe parcurs, potrivit lui Boc:

Și o veste foarte bună: săptămâna viitoare voi semna contractul de aproape 10 milioane de euro pentru Parcul Feroviarilor.

Este cel mai important proiect pe care-l avem acum, alături de malurile Someșului, ca amploare și care va întări mult calitatea vieții în Cluj-Napoca, pentru că sunt proiecte extraordinar de importante. 

Am așteptat adjudecarea, procedurile legale au fost respectate, acum finanțarea: o să avem de la bugetul local în prima parte și după ce se vor deschide liniile de finanțare europeană, inclusiv linia de la fondul de mediu, pentru că am discutat cu ministrul Tanczos Barna să putem avea complementar asigurată finanțarea. 

Dar vom începe pe bugetul local, pentru că dacă nu pornesc acum, pierdem licitația și trebuie să o luăm de la capăt. 

Și atunci mi-am asumat să începem pe bugetul local cu găsirea surselor de finanțare, a explicat Emil Boc la NapocaFM.

Potrivit reprezentanților Primăriei, autoritățile dispuneau de două alternative: anularea licitației pentru modernizarea Parcului Feroviarilor, în lipsa fondurilor sau demararea lucrărilor pe baza fondurilor din bugetul local. 

Parcul Feroviarilor, un proiect de modernizare așteptat de clujeni, a fost preluat de Primăria Cluj-Napoca încă din anul 2017. Localnicii din zonă sunt nemulțumiți de ritmul extrem de lent în care acționează autoritățile locale pentru realizarea acestui proiect. 

Se plâng pe bună dreptate, pentru că concursul de soluții pe care noi l-am câștigat a fost organizat în 2018.

În 2020, noi am predat proiectul tehnic și de atunci au fost înregistrate niște proceduri de achiziție a lucrărilor de execuție, s-a stabilit constructorul.

Și așteptăm, în lipsa unui buget, din câte înțeleg, pentru acest proiect. Aceasta este principala motivație pentru care lucrurile acolo nu au demarat, a explicat recent arhitectul Vlad Rusu.

Proiectul Parcului Feroviarilor a fost contractat de Primăria Cluj prin concurs de soluții, la peste 550.000 lei, în 2018, câștigător fiind biroul de proiectare al arhitectului Vlad Rusu.

Lucrările ar urma să fie executate de Nord Conforest SA, firmă ce a câștigat licitația și pentru modernizarea Parcului I.L. Caragiale din Cluj-Napoca. 

Contractul privind amenajarea Parcului Feroviarilor este în valoare de 43.2 milioane de lei, bani din fonduri europene. 

Durata de realizare a investiției este estimată la un termen de 22 de luni.

CITEȘTE ȘI: Modernizarea Parcului Feroviarilor, blocată de lipsa resurselor financiare: „Totul ține de finanțare. În lipsa unui buget, așteptăm”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *