In vizor

Autoritățile anunță că sistemul de management integrat al deșeurilor funcționează aproape perfect. Civicii le contrazic: SMID „nu integrează încă gestiunea tuturor deșeurilor din județ”

Scris de 219

Potrivit ultimului raport al autorităților privind stadiul de implementare a sistemului de management integrat al deșeurilor (SMID) în județul Cluj, colectarea, sortarea și prelucrarea deșeurilor funcționează aproape perfect, iar stația de sortare a deșeurilor mai are doar 10% până a deveni complet funcțională. În realitate, după cum semnalează fostul președinte al USR Cluj Cătălin Sălăgean, ADP Gherla continuă să colecteze deșeuri din oraș și le depozitează lângă stația de transfer de unde apoi le duce la Pata Rât. În mod normal, stația de transfer ar trebui să deservească toată zona de nord-vest a județului, însă sistemul integrat de management al deșeurilor nu integrează încă gestiunea tuturor deșeurilor din județ. 

„Consiliul Județean a redactat un raport privind stadiul de implementare a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) în Județul Cluj. L-am primit și noi. 

Pe scurt, SMID funcționează așa: deșeurile din județ se adună în 3 stații de transfer (Gherla, Mihai Viteazu și Huedin) de unde se transportă la Pata Rât (unde se află Centrul de Management Integrat al Deșeurilor – CMID) pentru sortare și depozitare.

Conform raportului, tot sistemul e aproape gata, singurul obiectiv nefinalizat fiind stația de sortare (stația de tratare mecano-biologică) de la CMID. Ea mai are doar 10% până să fie complet funcțională”, notează Cătălin Sălăgean în postarea publicată pe grupul civic al clujenilor. 

„Pentru a vedea concret ce se află dincolo de cele 49 de pagini ale raportului plin de date tehnice greu de urmărit, am pornit la o plimbare prin județ pe la cele 3 stații de transfer (Gherla, Mihai Viteazu și Huedin) împreună cu Daniel Kloyberkatsky.

Nu este tocmai un mod convențional de a-ți umple timpul liber, dar încercăm astfel să înțelegem mai bine procesul de gestionare a deșeurilor din județ, problemă despre care vorbim de mulți ani de zile fără să îi dăm de capăt. 

Prima vizită a fost la Gherla. Nu am văzut nimic (prea) spectaculos sau (foarte) scandalos. Conform raportului primit de la Consiliul Județean, stația este finalizată 100%, recepționată și predată către ADI Metropolitan (în 06.05.2021), care la rândul lui a predat-o operatorului SC Supercom SA în vederea colectării și transportului deșeurilor. 

La fața locului exact asta am și observat: că e predată, funcțională și curată. Dar, că e și un mare ”dar”, ADP Gherla încă mai colectează deșeuri din oraș și le depozitează lângă stația de transfer de unde apoi le duce la Pata Rât.

La depozitul lor – dezastru!

În poze se poate vedea diferența enormă între cum arată depozitul administrat de ADP și stația de transfer administrată de Supercom SA. 

Nu înțeleg în ruptul capului de ce nu se prelucrează toate deșeurile din zonă prin stația de transfer așa cum prevede și proiectul SMID, dar sunt sigur că autoritățile locale au explicații sofisticate dincolo de puterea noastră de înțelegere. Să fie și mai clar, menționez că stația de transfer ar trebui să deservească TOATĂ zona de nord-vest a județului.

După prima vizită concluziile ar fi că sistemul integrat de management al deșeurilor nu integrează încă gestiunea tuturor deșeurilor din județ, că stația de sortare, element esențial în SMID, nu este finalizată deși ni se spune de câteva luni că tot ciclul este funcțional. De notat că dacă deșeurile nu trec prin stația de sortare de la Pata Rât tot neconforme se cheamă și nu ar trebui depozitate în celula conformă. Practic, presiunea pentru colectare selectivă se pune pe stațiile de transfer, deși ele nu sunt echipate pentru asta.

Cum ziceam mai sus, nu este tocmai o activitate recreațională convențională, dar dacă ai fost vreodată curios de ce în 10 ani nu am rezolvat încă problema deșeurilor din județ, deși am cheltuit zeci de milioane de euro… hai cu noi la o plimbare. Încercăm să aflăm împreună”, adaugă Sălăgean. 

 

 

 

sursa foto: captura clujulcivic/facebook.comULTIMA ORĂ

 • Acum 8 hours General
  Bă!!! V-ați tâmpit de tot? Aveți un suspect de crimă pe fugă și nu avertizați populația???
 • Acum 9 hours Eveniment
  Un mesaj al zidarilor de acum 85 de ani a fost descoperit la demolarea unui pod din Sibiu: ”Zidari din Cluj cari au executat tincuiala specială din mozaic”
 • Acum 11 hours In vizor
  România Educată e o poveste: 75% din elevi sunt analfabeți digital, o arată un studiu
 • Acum 12 hours Justitie
  CSM l-a exclus din nou pe Cristi Danileț din magistratură. Reacția judecătorului
 • Acum 12 hours Politica
  Ovidiu Cîmpean, viitorul secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene
 • Acum 13 hours PubliNews
  În urma unei investiții de 500.000 euro, Farmec relansează brandul din portofoliu cu același nume
 • Acum 14 hours Eveniment
  FINAL TRAGIC: Tânăra dată dispărută a fost găsită moartă, împachetată în saci menajeri, lângă Aleșd
 • Acum 14 hours De cartier
  Valea Seacă a devenit Valea Plângerii pentru șoferi. În orice moment există riscul producerii de accidente din cauza gropilor
 • Acum 14 hours General
  Paraşutist de la Baza Câmpia Turzii, mort într-un exercițiu militar! Eforturile medicilor de a-l salva au fost în zadar
 • Acum 15 hours Eveniment
  Un bărbat condamnat la închisoare pentru trafic de droguri, prins pe stradă în Cluj
 • Acum 15 hours Din oras
  Clujul Verde: în buricul târgului velo-pietonal, vopseaua nu stă nicicum pe pistele de biciclete
 • Acum 16 hours De cartier
  Parcul Armătura: «Obiectivul nostru este să plantăm, nu să tăiem». Dar ca să plantezi, tre’ să tai
 • Acum 16 hours Eveniment
  ANAF Cluj plătește 470.000 lei pentru stabilirea valorii bunurilor sechestrate
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE