Calman Aurica aka Aurica Intermediara și cei doi medici: FAUR ALEXANDRU și GRUIŢĂ CARMEN TEODORA au fost trimiși în judecată de către DNA Cluj în 2019 în dosarul cu pensiile fictive pentru clujeni cu ”handicap”. Lucrarea celor de la DNA Cluj însuma 7 luni de supraveghere în care au constatat peste 60 de acte materiale pe care le-au repartizat celor trei. Aurica avea rolul de a colecta șpaga de la clujenii care voiau pensii de handicap, iar Faur și Gruiță puneau diagnosticul potrivit. Alături de aceștia au fost trimise în judecată alte 48 de persoane, iar sursele Ziar de Cluj susțin că procurorul de caz a încheiat peste 40 de acorduri de recunoaștere cu persoane care au pledat vinovate în schema obținerii veniturilor ilegale prin pensii de handicap.
La un an de la trimiterea în judecată, cei trei inculpați principali rămân sub control judiciar. La ultima ședință de judecată a măsurilor preventive, medicul Alexandru Faur a anunțat că s-a mutat la București, cerând instanței să se prezinte la Serviciul de Probațiune din capitală.
„În baza art. 208 alin. 4 din Codul de procedură penală constată subzistenţa temeiurilor care au determinat luarea, prin încheierea penală nr. 181/18.03.2020 a judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Cluj, a măsurii preventive a controlului judiciar faţă de inculpata C.A. Menţine măsura preventivă a controlului judiciar şi obligaţiile impuse acesteia prin încheierea penală nr. 181/18.03.2020, astfel cum au fost modificate prin încheierea penală nr. 240/12.05.2020, ambele pronunţate de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Cluj. În baza art. 208 alin. 2 din Codul de procedură penală constată legalitatea şi temeinicia măsurii preventive a controlului judiciar luate faţă de inculpata G.C.T., prin ordonanţa nr. 24/P/2019 din data de 24.09.2019 a procurorului din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj. Menţine măsura preventivă a controlului judiciar. În baza art. 207 alin. 7 din Codul de procedură penală constată legalitatea şi temeinicia măsurii preventive a controlului judiciar luate faţă de inculpatul F.A. prin ordonanţa nr. 24/P/2019 din data de 17.09.2019 a procurorului din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj. Menţine măsura preventivă a controlului judiciar. Modifică obligaţia impusă inculpatului de a se prezenta la organul de supraveghere stabilit de IPJ Cluj în sensul că acesta urmează a se prezenta în vederea supravegherii la Biroul de supravegheri judiciare din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a mun. Bucureşti, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie menţionat sau ori de câte ori este chemat”, se arată în soluția pe scurt a Tribunalului Cluj.
Potrivit informațiilor Ziar de Cluj, infracțiunile comise de medicul Alexandru Faur au fost prezentate procurorilor de la DNA Cluj în urmă cu ceva ani, dar aceștia n-au avut chef de lucru și ba și-au declinat competența, ba au făcut pe proștii. Cel puțin ofițerul Remus Pintea și procurorul Theodor Pavelescu știau de șpăgile încasate de Alexandru Faur.
În starea de fapt pe care cei de la DNA Cluj o vor prezenta public mâine, în comunicat de presă, se va vorbi despre zecile de cazuri ale persoanelor declarate invalide, dar care puteau umbla fără probleme. Surzii auzeau, iar orbii vedeau. Fără a fi vorba despre un miracol dumnezeiesc, pe scurt oamenii o foloseau pe Aurica ”INTERMEDIARA” pentru a obține venituri ilicite de la Statul Român: pensii de boală și de invaliditate.
„În cursul anului 2019, persoana fizică inculpată în cauză ar fi pretins de la mai multe persoane sume de bani cuprinse între 1.000 – 1.500 lei și a primit efectiv suma totală de 57.600 lei, pentru a le ajuta să obțină pensii de invaliditate în condițiile în care, în mod normal, unele persoane nu ar fi beneficiat.
Din sumele primite, inculpata ar fi remis o parte din bani (între 300-600 de lei în cazul pacienților noi, respectiv între 300-400 de lei în cazul revizuirilor) medicului Faur Alexandru care, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, ar fi contribuit la stabilirea unor grade de invaliditate și la eliberarea deciziilor asupra capacității de muncă.
În total, medicul ar fi primit pentru „serviciile sale” suma totală de 36.250 lei, precum și diferite produse alimentare și băuturi alcoolice.
La data 16 septembrie 2019, inculpata ar fi primit de la o persoană suma de 600 lei, din care 300 de lei i-ar fi fost remiși medicului Faur Alexandru, în cabinetul său, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
În aceeași perioadă și în același context, inculpata Gruiță Carmen Teodora, în calitate de medic specialist endocrinolog în cadrul Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca, ar fi primit de la pacienți, direct sau prin intermediul aceleiași inculpate, sume de bani cuprinse între 150 și 350 de lei (în total 1.500 lei) precum și produse alimentare, în schimbul eliberării documentelor medicale necesare încadrării pacienților în grad de invaliditate. În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii față de cei doi medici și față de persoana fizică cercetată în stare de arest preventiv în prezentul dosar. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză. Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, arată cei de la DNA Cluj.
Următorul termen în dosarul de fond va fi în ianuarie 2021.