Politica

AUR, filiala Maghiară din Transilvania şi-a ales un nou preşedinte. Apă la moara extremiștilor români: ”Să reprezinte în continuare aspiraţiile de autonomie teritorială ale maghiarilor din Transilvania”

Scris de 451

Prima şedinţă comună a delegaţilor din cadrul Alianţei Maghiare din Transilvania (AMT), care a avut loc la Cristuru Secuiesc, l-a ales preşedinte pe deputatul Zoltán Zakariás, a anunţat organizaţia politică formată prin fuziunea dintre Partidul Civic Maghiar (PCM) şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT).

 • În funcţia de prim-vicepreşedinte, delegaţii l-au ales pe Attila Kátai, vicepreşedinţi urmând să fie István Csomortányi, Tibor T. Toró, Vilmos Mosdóczi, Attila Györgyi, József Bálint, Szilárd Csorba şi Attila Örs Sorbán. Totodată a fost adoptat noul logo al AMT, format dintr-o stea în opt colţuri şi o semilună, ambele argintii şi aşezate pe un disc de culoare roşie-neagră.

În discursul pe care l-a susţinut, Zoltán Zakariás, care a fost unic candidat pentru funcţia de preşedinte al AMT, a promis loialitate faţă de cauza autodeterminării comunităţii, faţă de echipa cu care va forma o comunitate şi faţă de regulamentele pe care s-a angajat să le respecte.

“În lumea de astăzi, în care valorile se pierd, în care globalizarea este tot mai pregnantă, lumea tot mai materialistă şi egocentristă, comunităţile se confruntă cu pericolul dezintegrării lor. În cazul nostru, acest pericol este şi mai intensificat, pentru că în situaţia noastră minoritară este mare nevoie de acţiuni de susţinere activă din partea comunităţii”, a spus preşedintele partidului.

AMT se va concentra, aşadar, pe mobilizarea şi “ţinerea trează” a comunităţii maghiare din Transilvania, iar în anul electoral 2024 îşi doreşte să obţină cel mai bun rezultat posibil la alegerile locale.

Prin intermediul unui mesaj video transmis şedinţei comune a delegaţilor, Katalin Szili, consilier principal al prim-ministrului Ungariei, a încurajat partidul să reprezinte cu fermitate aspiraţiile de autonomie şi să îşi păstreze abilitatea de cooperare.

“Să reprezinte şi în continuare aspiraţiile de autonomie teritorială ale maghiarilor din Transilvania, secuilor, maghiarilor din Partium, dar în acelaşi timp şi aspiraţiile de autonomie culturală/autonomie bazată pe principii personale ale celor care trăiesc în etnosporă, astfel încât să aibă acces la ceea ce înseamnă cultură şi educaţie, respectiv să îşi poată păstra identitatea şi să o poartă da mai departe copiilor, nepoţilor, care să facă acest lucru la rândul lor. Aceasta este singura garanţie a păstrării identităţii maghiarilor transilvăneni”, a spus consilierul principal al premierului ungar.

Pe de altă parte, Katalin Szili le-a cerut politicienilor AMT să rămână fideli şi dorinţei de cooperare care a fost formulată în ianuarie 2018, în acordul tripartit dintre UDMR, Partidul Civic Maghiar (PCM) şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT).

Într-un mesaj video, Zsolt Németh, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Parlamentului Ungariei, a vorbit despre necesitatea angajamentului AMT, totodată a subliniat importanţa continuării cooperării cu organizaţiile politice maghiare din Transilvania care sunt în căutarea unui compromis, dar şi cu partenerii români.

László Tőkés, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), a salutat fuziunea dintre PPMT şi PCM, drept naşterea “unei aripi naţionale unificate”. “Noi suntem singurii care susţinem în mod consecvent şi fără compromisuri cauza democraţiei pluraliste şi a drepturilor naţionale ale comunităţii noastre, autodeterminarea maghiarilor”, a apreciat preşedintele CNMT, care a invitat AMT să încheie o alianţă în vederea obţinerii autodeterminării comunităţii din Transilvania şi Secuime.

În 2003, opoziţia internă condusă de László Tőkés, care a acuzat UDMR de urmărirea unor interese de partid, de suprimarea celor care au alte opinii şi de renunţarea la aspiraţiile de autonomie ale maghiarilor transilvăneni, a părăsit alianţa şi a înfiinţat mai multe mişcări şi organizaţii politice. Începând cu 2012, PCM şi PPMT, cele două partide maghiare înfiinţate în spiritul pluralismului maghiar din Transilvania şi înregistrate în urma unor mari eforturi juridice, au câştigat aproximativ 10-15% dintre voturile maghiarilor de la alegerile locale din România, faţă de 85-90%, cât a obţinut UDMR.

În 2020, PPMT şi PCM au decis să renunţe la rivalitate şi să creeze Asociaţia Maghiară din Transilvania (AMT), prin fuziunea dintre celor două entităţi, însă înregistrarea noului partid a devenit definitivă abia în luna noiembrie a anului trecut. Deja în 2018, PPMT şi PCM au convenit cu UDMR să îşi unească forţele pentru alegerile parlamentare, pentru a nu pune în pericol reprezentarea parlamentară a maghiarilor din Transilvania, care reprezintă aproximativ 6,5% din populaţia României. Astfel, la alegerile din decembrie 2020, cele două partide au reuşit să trimită la Bucureşti doi deputaţi – pe Zoltán Zakariás din partea PPMT şi pe Terza József Kulcsár din partea PCM – care au candidat pe listele UDMR.ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Politica
  ROTATIVA S-A ÎNȚEPENIT ÎN SARABANDA GREVELOR: Angajaţii CFR protestează luni în faţa Ministerului Transporturilor
 • Acum 13 hours Straineze
  După numărarea a 98% dintre voturi, Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale inclusiv în numărătoarea opoziției
 • Acum 15 hours Politica
  STRÂNȘI DE ”OUȚE”, GUVERNANȚII SE MIȘCĂ: Premierul Ciucă i-a cerut ministrului Muncii să se întâlnească luni cu sindicaliștii pentru ca legea salarizării să fie finalizată mai repede iar profesorii să primească salarii mărite înainte de 15 iulie
 • Acum 20 hours In vizor
  Profesorii resping propunerile Guvernului și prevederile OUG anunțată duminică și transmit că vor continua greva: ”Un pic de bani și au redenumit primele, nu asta așteaptă colegii noștri”
 • Acum 21 hours Politica
  Cum vrea Guvernul să oprească greva profesorilor de marți
 • Acum 23 hours Din oras
  Greva generală din învățământ continuă. Profesorii din Cluj pregătesc noi proteste în fața Prefecturii
 • Acum 1 day In vizor
  JOCURILE DE CABANĂ ALE SECURITĂȚII ÎN IMAGINI EXCLUSIVE: Coldea, Dîncu & finuțul Popică au prânzit cu doamnele la libanez! Claudiu Târziu a ”băgat” și el capul în tabloul aproape familial
 • Acum 2 days Politica
  FIE GREVA CÂT DE GREA, GUVERNUL UN BAN N-AR DA: Ministrul Muncii zice că ar vrea, dar nu poate că scârți-scarți rezolvă cu angajamentul din PNRR până marți
 • Acum 2 days Eveniment
  Roger Federer, în vizită în România
 • Acum 2 days In vizor
  OPTIMISM: În plină grevă a profesorilor, Ministerul Educației a anunțat datele pentru înscrierea la bacalaureat
 • Acum 2 days Jos palaria
  Profesoară din Cluj, mesaj către guvernanți: ”Așa arată școala mea, la o aruncătură de băț de Cluj-Napoca. Am amenajat sala de clasă pe banii mei”
 • Acum 2 days Eveniment
  Preşedinta Ungariei, Novak Katalin, a fost primită cu aplauze la locul pelerinajului de la Şumuleu Ciuc. Sute de pelerini din Ungaria au trecut prin gara Cluj-Napoca în drum spre pelerinaj
 • Acum 2 days Sanatate
  Sindicaliştii din sănătate reclamă „nedreptăţi” privind salarizarea asistenţilor medicali: Pentru debutanţi, salarii mai mici decât în educaţie, iar salariul mediu al asistenţilor este sub cel mediu pe economie
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE