In vizor

Au scăpat primarul Matei și gașca sa de plata celor 40.000 de euro ”furați” din încasările Salina Turda pentru socoteli politice? Curtea de Conturi i-a prins!!

Despre jocurile politice de la Turda s-a scris prea puțin. S-a scris prea puțin despre firme înființate peste noapte prin care ies banii din Primăria Turda, despre ”protejații” din sudul României care acum îi construiesc o fortăreață politică primarului, despre terenuri scoase din patrimoniul orașului și trecut pe ”Famiglia Matei”. Da, s-a scris foarte puțin. Problema e că deși aspectele sunt cunoscute în presa locală, în comunitatea turdeană, dar în special de procurorii ”de pluș” din Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca (care puteau declina puțin competența la DIICOT, DNA sau Parchetul Tribunalului Cluj), nu au fost trimiși în judecată cei doi ”șefi”: nici Tudor Ștefănie și nici actualul primar Cristian Matei. S-a aflat cum au intrat tinerele din familie pe proiecte europene, cum amanta tot pe funcții publice stă, cum băiatul și soția își măresc portofoliul cu titlurile de proprietate, cum ginerică stă pe scaunul cald de la Compania de Apă Arieș. Dar înainte să existe acestă aroganță cu care primarul își tratează electoratul, numirile politice și excluderile politice au existat la Turda, ca și cum acest oraș ar fi stat în stat. 

Așa se face că în 2013 la Salina Turda ajunge director Nemeș Vasile, al cărui băiat urca pe scara politică, prin Partidul Popular Dan Diaconescu, în Consiliul Local Turda și pe scaunul de viceprimar, iar în final ajunge în PSD. Potrivit celor de la ANI, Lucian Nemeș a și votat propunerea ca tatăl său să devină director la Salina Turda. L-au trimis în judecată și l-au condamnat pentru asta. Dacă se uita în jur, vedea că așa funcționează orașul: mami, tati, fratele, sora, purcelul și nora, toți abonați la banul public într-o formă sau alta. Era și o glumă: cei de la Finanțe Turda nu le mai încasează taxele celor din familia Matei că știu că ăia își iau banii înapoi înzecit.  HAHAHA 

Scurt context: Cristian Matei – PSD, Lucian Nemeș PPDD. După alegerile din 2012, alianța USL (PSD, PNL și PC aveau majoritate în Consiliul Local Turda). Vasile Nemeș urcă din Consilul de Administrației al Salinei Turda pe scaunul de director al societății. Cristian Matei ajunge în Consiliul de administrație al Salinei Turda înainte ca Vasile Nemeș să fie zburat din scaunul de director. Câteva zile mai târziu Lucian Nemeș pierde funcția de viceprimar. 

 

În decembrie 2013, ședința de schimbare din funcție a lui Vasile Nemeș a durat mai bine de patru ore. Din cei cinci membri ai Consiliului de Administraţie au fost prezenţi patru, sub conducerea actualului primar, Cristian Matei care era preşedinte Consiliului de Administrație. Cu patru voturi pentru, cei 4 membri – Cristian Matei, Istvan Szekely, Sorin Sabău şi Vasile Tot au decis să i se ridice mandatul de director lui Vasile Nemeş. În 2015, instanța a constatat că revocarea votată de Cristian Matei și compania a fost făcută fără justă cauză. Instanța a dispus plata sumei de 39.500 lei reprezentând contravaloarea a 18 indemnizaţii lunare, plata sumei de 23.250 lei reprezentând contravaloarea indemnizaţiilor lunare pentru perioada de preaviz de 90 de zile, suma de 23.685 lei, reprezentând cota de 5% din profitul net al societăţii pârâte la data de 31.12.2013. Vasile Nemeș mai primea 3602,97 lei, cheltuieli de judecată parţiale, reprezentând taxă de timbru. Aventura juridică girată de PSD și PPDD, cu Cristian Matei într-un rol cheie, l-a transformat pe Vasile Nemeș în directorul local cel mai bine plătit pentru că n-a muncit. Nemeș a primit 190.000 de lei pentru un an și jumătate de stat acasă pentru că a acționat Salina Turda în instanță și a câștigat cam 40.000 de euro. 

„Admite excepţia lipsei de interes invocată de pârâta SC Turda Salina Durgău SA. Admite în parte acţiunea formulată de reclamantul N V, în contradictoriu cu pârâta SC T S D SA, având ca obiect acţiune în anulare. Respinge ca neîntemeiată cererea reconvenţională formulată de pârâta SC T S D SA în contradictoriu cu reclamantul N V, având ca obiect constatare nulitate. Constată că revocarea reclamantului din funcţia de Director general al Turda Salina Durgău SA s-a realizat fără justă cauză. Obligă pârâta la plata de daune interese în favoarea reclamantului, astfel: – suma de 139.500 lei reprezentând contravaloarea a 18 indemnizaţii lunare, conform art. 8.5 din contractul de mandat. – suma de 23.250 lei reprezentând contravaloarea indemnizaţiilor lunare pentru perioada de preaviz de 90 de zile, – suma de 23.685 lei, reprezentând cota de 5% din profitul net al societăţii pârâte la data de 31.12.2013. Respinge ca lipsite de interes petitele privind anularea Hotărârii AGOA T S D SA nr. 12/16.12.2013 şi a Hotărârii AGOA Turda Salina Durgău SA nr. 13/16.12.2013. Respinge restul pretenţiilor reclamantului. Obligă pârâta la plata în favoarea reclamantului a sumei de 3602,97 lei, cheltuieli de judecată parţiale, reprezentând taxă de timbru. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Tribunalul Specializat Cluj”, se arată în sentința definitivă. 

 

Suma de 40 de mii de euro ajunsă în conturile lui Nemeș a fost virată din banii contibuabililor. Într-o țară normală, decizia judecătorească prin care Nemeș a demonstrat că a fost dat afară ilegal însemna că cei care au luat decizia au cauzat un prejudiciu. Tot într-o țară normală, Salina Turda trebuia să-i acționeze în instanță pe Matei și gașca acestuia pentru recuperarea prejudiciului. 

 

Salina Turda refuză să clarifice public dacă a demarat recuperarea sumelor plătite fostului director Vasile Nemeș. Acesta a pierdut un proces la finalului anului 2018. Agenția Națională de Integritate a cerut în instanță anularea hotărârii de Consiliu Local prin care Vasile Nemeș a fost numit în Consiliul de Administrație al Salinei Turda. Atâta tot că Ziar de Cluj a intrat în posesia acelor adrese trimise de Salina Turda către Primăria Turda, prin care se cerea ca administrația locală să îi dea în judecată pe Cristian Matei și ceilalți membri care au decis eliminarea lui Nemeș, pentru a recupera sumele de bani câștigate de fostul director în procese. 

Ne referim la adresa înregistrată la Primăria Turda sub numărul 193/20.01.2014, cea semnată de directoarea Simona Baciu, executată politici între timp. O adresă către Consiliul Local Turda în care se cere explicit să fie acționați în instanță Matei și ceilalți membri din Consiliul de Administrație al Saliinei – care au luat decizia de a-l da afară pe Vasile Nemeș în 2013. 

Dar adresa respectivă a fost ignorată total. În vremea aceea Ștefănie cu Matei aveau alianțe și un ”tratat de pace” prin care să își facă amândoi afacerile în voie. Iar după ce Cristian Matei a ajuns primar, în 2016, adresa pare că a dispărut definitiv. Miroase a dosar penal, cam cât de la Pata Rât până pe strada Andrei Șaguna. 

 

N-are DNA Cluj ochi pentru Turda

Aventura numirii lui Vasile Nemeș în postul de director al Salinei Turda a costat în final bugetele publice circa 190.000 de lei. Eventuala șansă de recuperare a daunelor produse bugetului public s-a prescris după 3 ani, așa că aleși locali sau numiții în Consiliile de Administrație ale Salinei nu mai pot fi puși la plată. Dar DNA Cluj n-a avut niciodată ochi pentru Turda: nici pentru Tudor Ștefănie, nici pentru Cristian Matei. DIICOT Cluj nu și-a îndreptat ochii spre grupul infracțional de acolo. Imaginați-vă să se fi construit un dosar cu stenograme din discuțiile pe care Ștefănie le purta pentru a-și acoperi urmele, ori din practicile dictatoriale ale actualului primar. Sau să ne imaginăm că s-ar face percheziții la Salina Turda pentru a se verifica falsul în actele de acolo și delapidările derulate de-al lungul timpului. 

Revenind la 2013, șefia lui Vasile Nemeș la Salina Turda a durat mai puțin de un an. Membrii PSD povesteau că Nemeș devenise indezirabil deoarece reușea foarte rar să-l asculte pe Cristian Matei, președintele PSD Turda. PSD-iștii îi reproșau lui Vasile Nemeș și alte inițiative exotice, precum intenția de a cumpăra miei pentru ”coșul de Paști” al membrilor Consiliului de Administrație sau intenția de a organiza ”excursii tematice” la obiective turistice din Europa. Ideile nu au prins niciodată viață. Vasile Nemeș nu a mai apucat să organizeze nici măcar coșul de Crăciun. În 9 decembrie 2013 a fost revocat din Consiliul de Administrație alături de ceilați membri. Au fost numiți în mod provizoriu Matei Cristian, Vasile Toth şi Sabau Sorin. Așa a plecat Vasile nemeș pe făraș. Iar la câteva zile după revocarea lui Vasile Nemeș a urmat și revocarea fiului său din scaunul de viceprimar și înlocuirea lui cu Lucian Varo. 

 

Vor scăpa și de această dată? 

Deși administrația locală nu s-a îndreptat în instanță împotriva lui Cristian Matei pentru cei 40.000 de euro pe care i-a primit Vasile Nemeș, mai vine ultimul semnal de alarmă de la CURTEA DE CONTURI. Raportul întocmit în acest an obligă administrația locală să recupereze banii de la componența Consiliului de Administrație al Salinei din decembrie 2013. 

Voila: 

 

Practic, administrația locală trebuie să își dea în judecată primarul pentru abuzurile făcute în perioada când era președintele CA al Salinei Turda.

Și asta nu e nimic. Să vedeți ce mai spune Curtea de Conturi și în celelalte 130 de pagini din raport…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *