Anchete

Au ramas si cu banii dati si fara loc de munca. Zeci de persoane se plang ca au fost inselate de o firma clujeana care le-a promis joburi in Germania

Au sperat ca vor avea un loc de munca bine platit in Germania, insa dupa ce au platit cateva sute de lei firmei de mediere nu au mai primit niciun semn. Este cazul a zeci de persoane care acuza doua firme clujene ca i-ar fi inselat.

Cele doua firme, SC Mainstream Identity Management SRL si SC Blue Dream Consulting SRL isi au sediul chiar in centrul Clujului si au fost infiintate doar de cateva luni, din februarie, respectiv iunie 2015.

“In data de 25 iulie am contactat aceasta firma,in vederea facilitarii unui loc de munca in Germania pentru doua persoane. Mi-a raspuns o domnisoara foarte amabila,care mi-a spus ca prentru asta, trebuie sa ma deplasez la sediul lor din Cluj,din Str. Regele Ferdinand nr 6. Lucru pe care l-am si facut in data de 3 august.Odata ajunsi acolo, am intrat in niste birouri din buricul targului, chiar in centrul orasului in Galeriile Ferdinand, birouri in care era agitatia unei firme cat se poate de serioase. Acolo am pus intrebari clare. In cat timp se pleaca, daca trebuie sa mai facem vreun drum in Cluj, noi fiind din judetul Bacau. Ni s-a spus clar si raspicat ca plecarea este intre trei si zece zile, dupa care ni s-a cerut suma de 520 de RON per persoana, contravaloarea transportului catre Germania. Am achitat bineinteles suma 1.040 ron, iar la 2 saptamani am sunat, moment in care mi s-a spus ca dosarul e in curs de procesare si trimis la Arad, la o alta firma,aparuta in discursul lor dintr-o data. Inaintea dosarului nostru au mai fost inregistrate cateva sute, dupa numarul atribuit noua. Dat fiind ca nu a plecat nimeni, va dati seama ca suma castigata de acesti domni este generoasa, pe spatele nostru, a oamenilor de buna credinta. Am facut sesizari catre Ministerul Muncii, Ministerul Justitiei, Directia de investigare a fraudelor Cluj, OPC Cluj si ITM Cluj. De asemenea,am primit sprijin si din partea personalului OLX,care au blocat conturile si anunturile acestei firme menite sa insele omul de rand”, ne-a relatat unul dintre pagubiti.

O alta persoane ne-a povestit ca lor li s-a explicat ca suma platita este pentru traducerea actelor din germana in limba romana.

“In 9 iulie am fost acolo, imediat sunt doua luni si niciun raspuns. Noi chiar avem probleme foarte mari financiare, avem o fetita care a fost operata la inima, avem rate la banca. Ne-am imprumutat cu banii, am mers acolo, la Cluj, si foarte frumos ne-au mintit ca in termen de 3, pana in 10 zile lucratoare o sa fim sunati si o sa plecam. Am facut doua contracte, pentru mine si soacra mea. Am dat 520 de lei de persoana, ne-au cerut banii acestia pentru traducerea actelor si pentru asigurarea noastra acolo. Ne spuneau ca nu cauta locurile de munca, ci sunt disponibile, le au. Dar la mine imediat de doua luni nu au gasit. Sun la ei ca nebuna si stiti ce imi spun? Ca nu mi-a venit inca dosarul. Nici nu stiu unde sa ma duc sau ce as putea sa fac. Noi doua din familie am fost acolo, am dat 10 milioane 400, sotul meu lucreaza o luna intreaga pentru banii astia. Prostia noastra a fost ca nu ne-am informat inainte, dar acum m-am uitat la comentarii pe forumuri, sunt niste hoti cu acte legale pur si simplu. Banii stiu ca nu o sa-i mai primim inapoi, sunt convinsa, dar nu vreau ca altii, saracii sa pateasca ce am patit noi”, ne-a relatat femeia.

La sectiunea de comentarii de pe bihorel.ro, la un articol despre tepe cu locuri de munca in strainatate, sunt zeci de comentarii care vorbesc despre cele doua firme clujene.

“Sotul meu a facut contract de mediere cu Mainstream in 16 martie si nici pana azi nu a primit raspuns.Scopul lor este doar de a le plati comisionul, de a trece cele 6 luni dupa care expira contractul si ei nu mai au nici o obligatie fata de tine.De asemenea ei stiu foarte bine ca nu vei face nimic pt cei 50 lei pe care se obliga prin contract sa ii returneze in cazul in care nu ti-au gasit loc de munca.Fura in mod legal!! Noi am avut norocul de a gasi o persoana care l-a dus la munca”, se arata intr-un comentariu.

“Firma Blue Dream Consulting Cluj de pe str.Ferdinand nr.6 este teapa curata. Nu o sa plecati niciodata cu ei. Abia s-au infiintat in 03 iunie 2015 si credeti ca au atatea relatii in Germania!? La ITM Cluj apare ca firma de plasare a fortei de munca in strainatate? Verificati. Cere-ti-le sa platiti dupa ce va vine contractul din Germania. Sunt de acord? Nici vorba. Spuneti-le ca mergeti cu masina Dvs.personala si nu aveti nevoie sa va plateasca ei transportul, Sunt de acord? Nici vorba. Va promit marea cu sarea, dar numai pt.a va da TEAPA. Sunt un PATIT care si eu am muscat-o!!! Nu mai dati oameni buni bani in avans la nimeni. Mai bine plecati prin cineva cunoscut!!!”, a scris un alt utilizator.

La sediul firmei nu raspunde nimeni la telefon, nici pe fix, nici pe numarul de mobil trecut in contractele oamenilor. Inscrieri se fac, insa, in continuare.

“La noi se face contract doar de mediere. Avem peste 100 de angajatori din Germania. Sunt plecari in fiecare saptamana, ultima plecare a fost in 21 august. Dar numai cei care corespund. Avem o baza de date de unde cei peste 100 de angajatori isi aleg. Li se specifica oamenilor ca banii se dau pentru prelucrarea dosarului, scrie in contract, contractul e facut de ITM dupa legile din Romania. Noi trimitem oameni la greu, dar numai cei care corespund cerintelor angajatorilor. Nu oferim nicio garantie ca isi gasesc loc de munca, noi avem peste 100 de angajatori, dar cei carora le corespund abilitatile sunt selectati. Avem plecate sute de persoane. Termenul este intre 10 si 30 de zile, timp in care sunt sunati de catre noi, daca s-a gasit sau nu loc de munca, iar contractul de mediere e valabil 180 de zile. Noi suntem legal cu tot, a fost si economicul, si fraudele, a fost toata lumea, dar noi lucram cu actele pe fata”, ne-a spus o femeie care s-a recomandat ca responsabila in relatiile cu publicul, dar nu a dorit sa isi dea numele.

Ambele societati sunt proprietatea lui Daniel Goja si Vasile Georgiu. Reprezentantii Inspectoratului de Politie al Judetului Cluj au confirmat pentru Ziar de Cluj ca exista mai multe plangeri care vizeaza cele doua firme, dar care se afla in evaluare, prin urmare nu exista deocamdata vreun dosar penal inregistrat pe numele acestor societati.

Pe aceeasi reteta au operat si alte firme care intermediau locuri de munca in Germania, despre care Ziar de Cluj a scris AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *