Rautacisme

Au început lucrările agricole de toamnă pe acoperișurile stațiilor verzi, de 5 000 de euro, de pe Bună Ziua

Lucrările agricole de toamnă au început în aceste zile pe acoperișurile stațiilor verzi, de 5 000 de euro, de pe strada Bună Ziua. Muncitorii au putut fi văzuți, în cursul zilei de ieri, decopertând gazonul care se pare că a rezistat doar cât să dea bine în poză:

Potrivit unui anunț de achiziție pentru 18 stații cu acoperiș verde, publicat de Primăria Cluj-Napoca pe SEAP în data de 25 martie, valoarea estimată a achiziției  pentru aceste inutilități a fost de 631.043,76 lei fără TVA. Finanțarea a fost asigurată din fonduri bugetare, adică din banii clujenilor.

631.043,76 de lei fără TVA, împărțit la 18 stații cu acoperiș verde, înseamnă că pentru o stație Primăria ar fi fost dispusă să plătească circa 35 000 de lei (7 200 de euro).

Potrivit anunțului de atribuire din luna mai, câștigătorul contractului a fost Metalgan Company SRL, pentru suma de 486.000 de lei. Aceasta înseamnă că amenajarea unei stații a costat în final 27.000 de lei, adică circa 5.000 de euro.

Metalgan Company SRL, o companie din Slatina, potrivit propriei descrieri de pe listafirme.ro, „comercializeaza produse de salubritate noi si second hand. Vindem o gama variata de pubele second hand, containere de gunoi si masini de gunoi. De asemenea suntem producatori de mobilier urban de cea mai buna calitate si la preturi foarte avantajoase.”

Se pare că, la Cluj, firma a încurcat oarecum oalele și, în loc să monteze un mobilier urban de cea mai bună calitate, a montat mașini de gunoi, fiindcă ce altceva reprezintă aceste acoperișuri cu pământ arat toamna?

5000 de euro reali pentru scăderea temperaturii cu 5 grade imaginare

Inutilele stații înierbate au fost propuse în cadrul programului de bugetare participativă din anul 2018. Ideea năstrușnică a unei clujence a fost imediat preluată de către edilii liberali ai orașului, încântați de orice giumbușluc hipsteresc pe care îl mai pot implementa din banii publici.

„Fiecare stație cu acoperiș verde este formată dintr-o structură metalică galvanizată și vopsită, acoperișul și pereții posteriori se vor realiza din sticlă securizată, fără vitrină publicitară, se va monta o bancă pentru șezut”, se precizează în caietul de sarcini al achiziției publice. Durata de realizare a contractului a fost de două luni.

Așadar, o sticlă securizată peste care este amplasat un strat de vegetație și Clujul e verde ca noaptea (minții)!

Strada Bună Ziua, inaugurată în luna mai de către însuși primarul Emil Boc, a beneficiat din start de această scumpă, dar inutilă investiție. Pe această stradă gri, construită fără nimic altceva în afară de blocuri, municipalitatea a montat stații verzi de autobuz, adică stații normale, din plexiglas, pe acoperișul cărora zac mușchi. Vegetație scumpă, după buget, care se pare că nu a rezistat mai mult de o vară, fiindcă acum, toamna, muncitorii pot fi văzuți efectuând lucrări agricole pe acoperișurile stațiilor care au rămas verzi doar cât să se poată lăuda Emil Boc cu ele.

„Este o soluție eco-friendly și, în măsura în care aceste tactici vor avea succes și vor fi apreciate de către clujeni, vom extinde acest proiect. Vrem să asigurăm un confort cât mai mare celor care folosesc mijloacele de transport în comun. Cei care așteaptă să se urce în autobuze nu vor mai avea 30 de grade vara sub acoperiș, ci 25 de grade. Apoi și din punct de vedere estetic arată altfel. În Europa sunt pe scară largă, dacă ne uităm în Cehia, Slovacia, Franța, Germania sau Olanda”, declara, la începutul anului, viceprimarul Dan Tarcea, citat de media9.ro.

Din păcate, aceste acoperișuri așa-zise verzi nu au scăzut cu 5 grade temperatura în stații, dar au scăzut cu câte 5000 de euro bugetul municipiului, fără să le aducă vreun beneficiu real locuitorilor orașului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *