Din oras

Au inceput cursurile la Scoala de Bucatari a lui Adi Hadean

Scoala de Bucatari a lui Adi Hadean si-a deschis portile la mijlocul lunii octombrie. Cei zece cursanti selectati de cunoscutul bucatar au inceput prima parte a programului care presupune o etapa teoretica. Atat suportul teoretic cat si salile de curs sunt puse la dispozitie de USAMV, universitate cu sprijinul careia s-a realizat acest proiect. Incepand cu luna februarie cursantii vor intra in cea de a doua etapa a cursului, facand practica in bucatariile unor restaurante clujene. La finalul cursului, participantii pot avea ocazia de a ramane sa lucreze alaturi de Adi Hadean sau de a primi propuneri din partea bucatariilor unde si-au facut practica.

Proiectul „Scoala de bucatari” a fost lansat in vara si este realizat in colaborare cu Universitatea de Stiinte Argicole si Medicina Veterinara. Portile scolii s-au deschis luna trecuta pe data de 19. Tinerii sunt, deocamdata, in etapa de asimilare a notiunilor teoretice, spune Adi Hadean, insa cursantii vor avea parte si de cateva teste.

„Cursurile au inceput in data de 19 octombrie si acum se desfasoara partea teoretica care o sa tina pana in luna februarie, dupa care va urma o parte practica in care cursantii vor face practica in cateva restaurante pe care le-am selectionat eu. Sigur ca vor fi examinari si au loc examinari tot timpul pe parcursul pregatirii lor. Scopul este, pana la urma, sa invete si nu avem cum sa stim daca au invatat sau nu daca nu-i testam. Practica va dura pana in luna iulie sau august”, a explicat bucatarul.

Intrucat proiectul s-a adresat in special tinerilor care nu au posibilitati financiare, procesul de selectie a fost riguros, necesitand o perioada mai lunga de timp. Cei alesi au varste cuprinse intre 19 si 21 de ani, spune bucatarul, si nu au experienta culinara. 

„Procesul a durat destul de mult, dar pana la urma am ales zece cursanti. Deocamdata, nu vreau sa vorbesc despre cursanti, sunt niste oameni care au nevoia asta si isi doresc sa faca ceva pentru ei. Unii dintre ei au avut, poate, tangenta cu bucataria, dar nu mai mult de pozitia aceasta de ajutor de bucatar. Pana la urma, e vorba despre niste oameni foarte tineri. Nu prea au experienta nici de viata, nu au nici experienta profesionala si nici nu lucreaza undeva”, a mai spus Adi Hadean. 

La sfarsitul cursurilor, viitorii bucatari vor avea ocazia sa lucreze alaturi de maestrul lor sau in bucatariile restaurantelor unde isi vor fi facut si practica.

„Fiecare e liber sa-si decida drumul in viata, eu o sa le ofer ocazia sa lucreze si alaturi de mine. Mai ales in zona de evenimente pentru ca acolo pot sa invete foarte multe lucruri, dar si in bucatariile in care au facut practica sau in altele. Pana la urma depinde de ei. Daca le place bucataria in care au facut practica si oamenii de acolo au nevoie de ei, pot sa le faca o oferta sa ramana in continuare”, a adaugat bucatarul.

Proiectul de educatie gastronomica a fost realizat in colaborare cu USAMV. Mai exact, suportul teoretic si salile de curs sunt asigurate de Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor, informeaza decanul Sevastita Muste.

„Universitatea, respectiv facultatea noastra vine cu partea teoretica, de baza acestor cursanti. Noi suntem colaboratori in cadrul proiectului lui Adi Hadean. Avem un contract pe baza caruia functionam, care este aprobat si in cadrul consiliului de administratie. Noi punem la dispozitie suportul teoretic insemnand cadrele didactice, care fac in regim de voluntariat si punem la dispozitie salile in care se desfasoara cursurile respective”, a declarat decanul Facultatii de Stiinta si Ingineria Alimentelor, Sevastita Muste.

Prin initiativa Scolii de Bucatari, specialistul in domeniu, Adi Hadean, isi propune ca pe parcursul unui an sa instruiasca in aceasta cariera zece tineri care nu au posibilitati financiare. Cursurile se vor desfasura pana in vara anului viitor, iar la sfarsitul acestora, participantii vor avea ocazia sa lucreze alaturi de bucatarul care i-a consacrat sau in alte bucatarii clujene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *