Reportaj

Atunci cand salvatorii au nevoie sa fie salvati

Dintr-un pat de la Oncologie, Florin Benea mi-a dat “accept” pe Facebook. Raspunsul lui a venit prompt, aproape disperat. Cat ai clipi, fragmente din viata lui se deruleaza pe wall: baietelul Tudor, de trei ani, frumoasa lui sotie Ramona, colegii medici de la SMURD, echipa “antisoc”, alaturi de care salveaza vieti zi de zi. Nici urma de tristete, drama sau disperare. In realitate, Florin asteapta o minune dintr-un salon de spital, despartit printr-un geam de sticla de vizitatori. Astazi, el nu mai este salvatorul din uniforma rosie, paramedicul de la SMURD, mereu in prima linie de ajutor. Astazi, intinde la randul lui o mana, pentru a fi salvat. La doar 30 de ani, Florin a aflat ca sufera de o forma rara de Leucemie, iar singura sansa de supravietuire este un transplant de maduva, realizat in strainatate, ale carui costuri depasesc cu mult venitul sau de paramedic.

Pe Florin Benea l-am cunoscut din povestile frumoase ale colegilor de la SMURD. Irina Szekernyes, medic UPU Smurd, il cunoaste din 2007, de cand s-a angajat la ISU Colina. Cot la cot, au participat la sute de misiuni de salvare. Intr-una dintre ele, chiar dupa Craciun, rolurile aveau sa se inverseze, iar paramedicul de 30 de ani se confrunta cu primele simptome ale unei boli crunte.

Florin Benea, al doilea din stanga, alaturi de cativa colegi de la SMURD Cluj

Era in 26 decembrie 2014, iar ziua nu se anunta usoara. Florin si Irina erau chemati la un accident de tren la Negreni. O mama si doi copii fusesera loviti de tren intr-o masina, iar urmarile au fost grave: mama a murit, iar cei doi copii, de 9 si 12 ani, erau in stare critica. Ca de fiecare data, medicul Irina Szekernyes si paramedicul Florin Benea au facut tot ce le-a stat in putinta sa salveze victimele.

Inaintea apelului venit prin 112, din jurul orei 10 dimineata, paramedicul s-a plans colegei sale de o durere puternica in gat. Nici prin gand nu le treceau celor doi ca, in urmatoarea zi, Florin avea sa fie diagnosticat cu Leucemie.

A fost o zi extenuanta pentru cei doi medici.

“Ne-am intors de la locul accidentului la sase, nu am mancat nimic si nu am baut nimic. Cazul a fost foarte greu, trei pacenti critici. Au fost si alte echipaje de salvare, dar realitatea este ca noi ne-am bazat pe noi”, povesteste Irina.

Intre timp, Florin a acuzat si o durere de picior, insa nu s-a putut plange prea mult, trebuia sa-i salveze pe cei doi copii loviti de tren. Colega lui povesteste ca, in urmatoarea zi, simptomele s-au agravat, astfel ca Florin a ajuns pe mana medicilor de la UPU Cluj. Analizele de sange si primele simptome i-au pus un diagnostic crunt: Leucemie.

In primele zile, paramedicul a fost internat la Spitalul Clinic Judetean, deoarece in perioada Sarbatorilor de iarna, Institutul de Oncologie nu preia urgente medicale. A urmat, apoi, transferul la Sectia de Hematologie, acolo unde urmeaza un tratament agresiv de chimioterapie inca de la sfarsitul anului trecut.

Debutul bolii lui Florin a fost exact cu 2-3 zile inainte de Craciun, au calculat colegii lui medici de la SMURD, iar pana acum el a fost norocos, deoarece in cazuri similare, pacientii au decedat la numai cateva zile de la diagnostic, dupa cum mai spun acestia.

In cazul sau sunt doua etape de tratament, iar deocamdata Florin Benea este in prima etapa, cea de chimioterapie, sperand ca boala va intra in remisie. Cate sapte zile de tratament neintrerupt, timp in care Florin este internat intr-o camera izolata de la Oncologie. Dupa prima etapa de tratament, insa, boala nu a intrat in remisie, astfel ca acum el este supus unei alte serii de sapte zile de chimioterapie.

Singura lui sansa de a supravietui este, insa, transplantul de maduva, deoarece la orice forma de Leucemie apare recaderea.

Cativa colegi de-ai lui Florin s-au adunat pentru a incerca sa il ajute. Cu lacrimi in ochi, Anca Boca, si ea paramedic, citeste de pe o hartie cateva cifre: peste 200 de interventii pe Descarcerare, peste o mie de interventii pe SMURD. Sunt doar niste numere, interventii la care colegul ei a participat in ultimii opt ani, care ascund insa un efort de multe ori supraomenesc de a salva vieti.

“Nu e usor sa fii paramedic. Nu mergem la niciun om de bine ce ii e, ajungem doar la cei necajiti”, spune tanara de 29 de ani.

“Florin e foarte implicat. E un om calm, linistit, iar in momentul in care a aflat diagnosticul, nu s-a lasat afectat. Este optimist, el ne incurajeaza pe noi. Vorbim cu el la telefon, si ne privim printr-un geam. E dureros….”, povesteste Anca Boca.

“Beni”, asa cum ii spun colegii, spera in continuare ca se va insanatosi. Il asteapta acasa baietelul Tudor, de trei ani, si sotia lui, Raluca, asistenta medicala la o clinica din Dej, acolo unde locuieste familia Benea.

“Tudor ma intreaba mereu de el. Ii spun ca tata e la serviciu. L-a vizitat intr-o zi la spital si acum imi spune in fiecare zi sa fac mancare pentru tata”, povesteste Raluca. In fiecare zi, tanara isi viziteaza sotul la Sectia de Oncologie.

“Nu e usor sa fii sotie de paramedic, dar Florin ne-a protejat intotdeauna. Avea interventii grele, dar niciodata nu aducea acasa problemele de la serviciu. Acasa isi petrecea timpul cu copilul”, adauga sotia lui.

Pentru a-l ajuta, colegii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta si cei de la SMURD pun la cale campanii umanitare, tiparesc afise si flyere, pregatesc urne mobile. Pentru un transplant de maduva la o clinica din strainatate, e nevoie de o suma impresionanta, de peste 150.000 de euro, dar este singura sansa reala a lui Florin sa supravietuiasca.

O alta varianta ar fi o interventie similara in tara, iar costurile sa fie suportate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Medicul Adela Golea, coodonatorul Unitatii de Primire Urgente din cadrul Spitalului Clinic Judetean Cluj s-a implicat la randul ei in acest caz.

“Din pacate, centrele din tara noastra au o experienta redusa pentru o astfel de interventie. In schimb, sunt centre in Europa care au realizat interventii pe acest tip de Leucemie. Este, de fapt, o perioada de cateva luni de tratament, deoarece dupa ce scade numarul celulelor canceroase, pacientul trebuie sa petreaca o perioada intr-un spatiu steril, sub tratament. Se realizeaza transplantul in sine, si urmeaza, din nou, o perioada de izolare, cel putin trei luni dupa transplant”, explica medicul.

In cazul unei interventii in tara, singura problema este lipsa unui donator, deoarece Florin Benea nu are rude in familie care ar putea sa fie donator direct, si atunci se apeleaza la o banca internationala de donatori, iar aceste proceduri implica cheltuieli suplimentare.

“Momentan, transplantul de maduva nu are un cost stabilit la noi in tara si nu se stie cat la suta din costurile interventiei ar putea fi suportate de la bugetul CAS”, adauga aceasta. “Este logic ca ne gandim sa apelam acolo unde exista cea mai mare experienta, adica la o clinica din strainatate”, conchide coordonatorul UPU Cluj.

Cazul medical al paramedicului Florin Benea a ajuns si la urechile fondatorului SMURD, Raed Arafat.

“Urmeaza sa trimitem actele pacientului, pentru a vedea ce poate sa faca in continuare. Suntem convinsi ca ne va ajuta, in masura in care poate. Este de acord sa folosim imaginea SMURD pentru o campanie umanitara”, completeaza locotenentul Ion Moldovan, seful ISU Cluj.
“Suntem constienti ca suma pe care trebuie sa o strangem este exorbitant de mare, dar incepem. Cu pasi mici…”, conchide seful ISU Cluj.

Cei care doresc sa doneze orice suma de bani pentru tratamentul paramedicului Florin Benea, o pot face in urmatoarele conturi bancare, deschise la Banca Transilvania, titular Benea Ramona:

Euro: RO36BTRLEURCRT0152660201
Ron: RO86BTRLRONCRT0152660201
USD: RO40BTRLUSDCRT0152660201

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *