Din oras

Attila Verdeș, suporterul ”U”-ist bătut pentru că a semnalat un furt, ne arată o altă față a galeriei ”U”: „Dacă aș mai fi pus într-o astfel de situație, aș face la fel! Nu mi-e frică deloc!”

Scris de 2,669

Attila Verdeș, un cunoscut suporter ”U”-ist, poreclit Hiena, a dat dovadă săptămâna trecută de un deosebit simț civic atunci când a atenționat o femeie în stația de autobuz că un individ o urmărește pentru a-i sustrage bunurile din geantă. Individul respectiv, deranjat de atenționarea lui Attila, l-a urmărit pe acesta până într-un magazin din stație, unde i-a aplicat o corecție fizică pentru fapta sa de civism. 

„Hiena” nu e la prima sa faptă de acest gen, mai atenționând-o în trecut pe o femeie că un hoț vrea să îi fure din geantă și spune că oricând ar proceda la fel, considerând că este important ca orice cetățean să ia atitudine atunci când sesizează fapte antisociale.

Cei peste 30 de ani în galeria ”U” l-au călit pe Attila care nu s-a pierdut în fața agresiunii suferite. E poreclit «Hiena» pentru strigătele sale din timpul meciurilor, fiind o persoană care întotdeuna a simțit nevoia să ia atitudine atunci când a sesizat situații de nedreptate, în cazul meciurilor, în fața nedreptăților arbitrilor. 

Attila Verdeș a povestit pentru Ziar de Cluj incidentul violent care s-a petrecut săptămâna trecută, ziua-n amiaza mare, în buricul târgului:

„Totul a început marțea trecută, în 18 octombrie, pe la ora 16:30. Eu am ieșit de la serviciu și am vrut să ajung până în Zorilor. M-am dus în stația de la Ștefan cel Mare, la Teatru. Traversând dinspre Casa Armatei, în fața mea era respectivul și am observat că se uită foarte ciudat la o domnișoară în geantă. Se uita foarte ciudat, în spatele ei, în stânga-dreapta! Mi s-a părut suspect: măi, ce face ăsta ziua-n amiaza mare?! Se vedea pe el că e un infractor, și fața lui îl trădează!

Eu eram în spatele lui și nu mi s-a părut ok ce se întâmplă. La un moment dat, domnișoara a intrat în casa de bilete, de acolo, din spate. El a făcut mai întâi doi-trei pași înainte și apoi s-a întors după ea înapoi. Și atunci efectiv am realizat că ăsta vrea să facă ceva! Am intrat înăuntru și el era deja în spatele domnișoarei, la rând. Și i-am spus: vezi, domnișoară, că tipul te-a urmărit pe stradă, poate vrea să-ți ia ceva din geantă, cine știe! I-am arătat cine e în spatele ei. El nu știu ce a zis atunci, dar eu am ieșit afară și am încercat să apelez la poliție, am intrat în prima alimentară, chiar acolo în stație. Și el era în spatele meu deja. Și tot îmi spunea că ce am cu viața lui, că de ce mă bag, și i-am spus: cum, mă, omule, păi dacă am văzut clar ce ai vrut să faci! Ai urmărit-o pe stradă și ai intrat imediat după ea în casa de bilete! Și de acolo a început totul, se vede pe filmare! 

Nu am fost la Medicină Legală să îmi iau certificat pentru că a doua zi nu am mai avut nimic. Dacă nu puteam să mă duc la serviciu a doua zi, clar că mergeam! În ziua aceea am semnat o hârtie cu ce s-a întâmplat, că a venit Poliția până la urmă. Am fost la Poliție, am dat declarație, am depus și plângere și e acum eliberat pe control judiciar. Și am înțeles că și-a luat un avocat și vrea să se întâlnească să se împace cu mine. Dar mie toate hainele mi s-au rupt. Cum a căzut sticla pe mine, toate hainele mi s-au rupt, geaca mi s-a tăiat, șapca s-a umplut de sticle. Să îmi plătească hainele!

Dar, ideea care e? Degeaba mi-aș retrage eu plângerea, el mai are o grămadă de incidente. El a fost și arestat, a făcut și închisoare și i-au dat drumul și tot așa face! E arhicunoscut! Eu nu mă tem de el, că nu are voie să se întâlnească cu mine. În momentul în care se întâlnește și îmi creează probleme, îl bagă la închisoare, toate faptele i se adună! 

Dar, știți ce m-a frapat cel mai tare? Când am intrat înăuntru, doamnele de acolo s-au speriat! Și repede au apăsat butonul de panică. Eu tot le-am spus, doamnă, sună la Poliție, că eu tot încercam să sun de pe telefon, dar nu reușeam, că eram în scandal cu ăla! Ele, în loc să sune la Poliție, tot dădeau din gură: dar ieșiți afară, ieșiți afară! Doamnă, dar sună la Poliție odată! Ce aștepți?! Deci, așa de speriate erau, că nu știau pe ce lume trăiesc! E incredibil! Efectiv s-au pierdut! Dar, nu mi se pare ok! Adică, tu intri în magazin, o rogi pe vânzătoare să sune și ea se sperie și nici nu știe pe ce lume trăiește! Trebuie să știi cum să reacționezi în momentele astea! 

Dacă aș mai fi pus într-o astfel de situație, aș face la fel! Nu mi-e frică deloc! Numai că, știți care e problema? Cred că i-au dat drumul deja! Are control judiciar, dar nu e ok ce se întâmplă! Adică, tu îți riști viața și, până la urmă, îi dă drumul! Și are antecedente! În același magazin, l-a mai bătut pe unul! În același magazin, tot individul ăla! 

Mai demult, tot așa, în troleibuz am văzut-o pe una cum i-a furat din geantă! Gândești că la mine se leagă toate! Atunci am sunat direct la Poliție și a oprit troleibuzul, a venit Poliția și l-a luat din troleibuz!”

„În galerie sunt fel și fel de oameni! Efectiv suntem vânați, de zici că suntem cei mai mari infractori! Dar nu e chiar așa!”

Întâmplarea de săptămâna trecută ne arată că prejudecățile legate de violența suporterilor ”U” sunt simple prejudecăți, generalizări ale unor comportamente agresive de care nu dau dovadă toți membrii galeriei. Printre ei, sunt și oameni ca Attila Verdeș, oameni cu simț civic, pe care galeria doar i-a călit să nu își piardă cumpătul în situații violente:

„Eu acum merg spre 50 de ani și fac parte din galeria ”U” Cluj de când mă știu, de peste 30 de ani! Suntem imediat în 2017, în galerie sunt fel și fel de oameni, că așa e peste tot, nu numai la noi! Sunt și oameni maturi, cu mintea limpede, sunt și copii, care efectiv sunt pierduți de părinți și poate se refugiază acolo pe stadion și acolo cred că pot să facă ce vor. 

La ultimul meci, mi-au povestit și mie prietenii că, imediat ce a început meciul, cei de la Scutul Negru s-au poziționat și efectiv îi filau pe ai noștri să vadă ce fac, pas cu pas. La un moment dat un tânăr de liceu, care era cu tatăl lui acolo, și-a aprins țigara și s-a dus unul dintre stewarzi și i-a luat țigara din mână, i-a aruncat-o pe jos, și tânărul i-a zis: «Dar ce faci, omule?!» Și stewardul  i-a răspuns: Taci, mă, cretinule!» E foarte urât ce se întâmplă! De la o simplă țigară să fii tratat în modul acesta? Nu e ok ce se întâmplă! Efectiv suntem vânați, de la faza cu cărămida, zici că suntem cei mai mari infractori! Dar nu e chiar așa! E exclusă chestia asta! 

Eu sunt poreclit Hiena, de peste 25 de ani, de la țipetele de pe stadion și din Sala Sporturilor! Scoteam urlete puternice. Și acum mai scot urlete, dar la arbitri! Însă, în sensul bun al cuvântului!”

Foto&video: Facebook.comULTIMA ORĂ

 • Acum 11 hours Vocea ta
  URBANISM DE CUMETRIE: ”Solicităm ca  Primarul Emil Boc să își ceara scuze public față de petent pentru că mai mulți ani nu i-a răspuns în scris în legatură cu hotărârea luată și nu l-a primit în audiență”
 • Acum 13 hours PubliNews
  The magic of giving: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Iulius Mall Cluj
 • Acum 16 hours FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
 • Acum 16 hours Rautacisme
  S-a dat cu gazon rulat să se acopere mântuiala lucrărilor de pe treptele de pe care Emil Boc ne va arăta mândria de a fi român
 • Acum 19 hours FOTOGRAFILA
  “Doreii” municipalităţii în Oraşul de 5 muşchi prea încordaţi ai lui Boc
 • Acum 20 hours Politica
  Stoltenberg: „NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat” (…) „Cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge”
 • Acum 20 hours Analiza
  Achimaş Cadariu crede că noi am uitat cum au fost trataţi bolnavii de cancer în pandemie şi-şi face publicitate politică cu “umanitatea” faţă de refugiaţii ucraineni
 • Acum 21 hours Politica
  Gabriela Firea despre certificatele de virginitate: “Un barbarism”
 • Acum 21 hours Politica
  Demisie din Consiliul Județean Cluj
 • Acum 22 hours Politica
  Sondaj CURS: PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. PNL plătește costurile guvernării, minciunile pe care s-a cățărat la guvernare
 • Acum 22 hours In vizor
  JUSTIŢIA TERGIVERSEAZĂ: Procesul inspectoarei din Primăria Cluj Napoca prinsă cu o avere ilicită de câteva sute de mii de euro merge cu viteza melcului
 • Acum 23 hours Politica
  ÎMPĂTIMIŢII DE “PĂCĂNELE”, TRECUŢI ÎN REGISTRUL NAŢIONAL, CA VIOLATORII: Legea care introduce obligaţia să existe o bază de date cu persoanele care intră la jocuri de noroc, promulgată
 • Acum 23 hours General
  Cod galben de ceaţă şi gheţuş
Citește și...
Recomandările redacției