Din oras

Atenție la animalele de companie! Pisici moarte după ce au mâncat șobolani otrăviți în urma deratizării. Firma spune că a făcut totul ca la carte, iar veterinarii le recomandă cetățenilor să fie mai atenți

Scris de 930

Deratizarea de toamnă din Cluj-Napoca a creat panică în rândul iubitorilor și proprietarilor de animale. Pe de o parte, oamenii se tem că stațiile în care se află substanța otrăvitoare sunt ușor accesibile copiilor și animalelor, iar pe de altă parte spun că au găsit pisici moarte, care mâncaseră șoareci și șobolani otrăviți. Reprezentanții firmei Coral Impex, care se ocupă de deratizare, dau asigurări că totul se face ca la carte și nu există niciun pericol pentru oameni și animale. Medicii veterinari subliniază că într-adevăr un șobolan otrăvit poate fi mortal pentru o pisică, dacă aceasta din urmă îl mănâncă. Este important ca cetățenii să își supravegheze animalele în perioada de deratizare. Acest proces este vital pentru oraș, în condițiile în care rozătoarele sunt purtătoare de boli și, mai mult, pot produce pagube economice importante.

„După cum știți sau nu știți, la nivel de Cluj a avut loc o mișcare de deratizare care pune în pericol atât animalele cât și copiii deoarece deștepții le-au amplasat și pe lângă parcuri de joaca, iar cutiile sunt foarte accesibile” – așa arată una din postările de pe rețelele de socializare cu privire la modul în care se face deratizarea.

Alte mesaje sunt însoțite de imagini cu cutiile în care este pusă otrava pentru rozătoare și cu pisici moarte. Oamenii spun că pisicile au murit după ce au mâncat șobolani și șoareci otrăviți.

Ziar de Cluj a luat legătura cu reprezentanții Coral Impex și cu un medic veterinar pentru a ne explica ambele situații: sunt sau nu periculoase stațiile și substanțele pentru oameni și animale și ce se întâmplă dacă un animal mănâncă un șoarec otrăvit?

1. Reprezentanții Coral Impex asigură cetățenii că stațiile cu subtanțe otrăvitoare sunt foarte bine ancorate și încuiate astfel că accesul la „grâul” otrăvit este foarte dificil de realizat. Cutiile respective sunt din plastic, dar sunt greul de deschis.

„Am primit apeluri de la cetățeni care au copii și animale, care spuneau că au văzut astfel de stații din plastic. Le-am explicat faptul că nu este niciun risc, că sunt bine ancorate și dacă cineva vrea să spargă stația e nevoie de un obiect foarte dur pentru a face acest lucru. În ceea ce privește otrava, substanța respectivă este dozată pe kilogram, ceea ce înseamnă că este puțin toxică pentru un copil sau un animal de companie, care ar trebui să mânânce câteva kilograme de otravă ca să își facă efectul. Mai mult, pisicile nu mănâncă genul acesta de otravă pentru că este vorba despre grâu”, au explicat reprezentanții Coral Impex.

Pe toate stațiile și în tot orașul sunt amplasate afișe despre acțiunea de deratizare. Numărul de telefon al firmei care se ocupă de deratizare este notat pe aceste afișe.

2. Medicii veterinari spun că o pisică sau un câine care mănâncă un șobolan otrăvit într-adevăr se poate otrăvi la rândul său.

„Un șobolan otrăvit reprezintă un pericol pentru o pisică pentru că substanța se metabolizează în organismul acestuia, e posibil să mai rămână în stomac o parte din otravă. Acest gen de substanță este un puternic anticoagulant care produce hemoragie internă rozătoarelor. Există și un antidot pentru animalele care au ingerat șoareci sau șobolani otrăviți – vitamina K, care se administrează la câteva ore de la ingerare. Este însă mai important ca oamenii să își supravegheze animalele de companie în această perioadă pentru că deratizarea trebuie făcută. Șobolanii sunt purtători de boli grave”, a afirmat medicul veterinar Andrei Timen.

De ce trebuie făcută deratizarea în oraș?

Reprezentanții firmei Coral Impex spun că rozătoarele produc pagube economice importante: odată pătrunse într-o clădire, rozătoarele pot roade cablurile de comunicații, pot compromite rezervele de hrană sau alungă clienții din supermarketuri. Rozătoarele transmit numeroase boli infecto-contagioase grave, dintre care unele transmisibile la oameni, cum sunt: tularemia, trichineloza, leptospiroza, bruceloza, icterul infecțios, antraxul, rujetul, ricketsiozele, toxinfecțiile alimentare, pseudopesta aviară, pesta porcină, turbarea, teniazele etc.

Prin particularitățile, mobilitatea și frecvența lor excesivă, rozătoarele reprezintă vectori permanenți și contribuie în mare măsură la diseminarea pe scară largă a infecțiilor, la transportul și la lărgirea focarelor naturale de boală.ULTIMA ORĂ

 • Acum 10 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 12 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 13 hours Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 15 hours FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 15 hours Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
 • Acum 17 hours In vizor
  Directoarea de la liceul din Turda care a lăsat un fost lider al interlopilor turdeni să le predea copiilor a fost demisă. Presiunea publică este mai mare decât instituția reabilitării.
 • Acum 17 hours Editorial
  Excesul de ”Moși” și ”tradiții” protembelizate, dăunează grav sănătății sufletești
 • Acum 18 hours Analiza
  IMBECILITATEA GUVERNANȚILOR: Taxele care pun și mai mare presiune pe inflație. Studiu realizat de profesori de la Academia de Studii Economice București și de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj
 • Acum 19 hours Justitie
  Procurorii clujeni au reconstituit filmul violului de care este acuzat un polițist de la Serviciul Rutier de la IPJ Cluj
 • Acum 1 day Justitie
  JUSTIȚIE CU ORDIN DE ZI PE UNITATE: Alina Bica și Dorin Cocoș scapă de judecată în dosarul ANRP după ce faptele s-au prescris. Se încheie procesul și pentru Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, cu condamnări grele în primă instanță
 • Acum 1 day In vizor
  Dacă Emil Boc OSĂ rezolve ”monstruoasa construcție” din Piața Mărăști, va avea un ”Jos pălăria” de la noi. Emil Boc spune că piața trebuie închisă pentru că e un pericol public
 • Acum 1 day Din oras
  S-a ”rezolvat” Strada Victor Papilian, de e gata din nou să o ia la vale. ”Soluțiile alese în cazul alunecărilor de teren de pe strada din cartierul Europa ar putea agrava și mai tare situația”
 • Acum 1 day General
  SĂRĂCIE A LA CLUJ: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE