Din oras

Atelier de expomodelism pentru copii si parinti, la Colegiul "George Baritiu"

Asociatia ”Parinte in Floresti”, in parteneriat cu Asociatia Parintilor Colegiului National ”George Baritiu” organizeaza astazi si maine un eveniment unic la nivel national: atelierul de Expomodelism, dedicat atat celor mici, cat si parintilor. Cei mici invata sa isi dezvolte aptitudinile creative prin confectionarea de avioane si vaporase din hartie, sub indrumarea profesorilor de la Palatul Copiilor. Organizatorii au incercat sa atraga publicul prin zboruri demonstrative cu aeromodele confectionate de catre membrii Asociatiei Romane de Aeromodelism, precum si un concurs cu premii, o expozitie de navomodele si o lansare de rachetomodele. Totodata, participantii au sansa de a catiga prin tragere la sorti in urma unei tombole un submarin radiocomadat

Zeci de copii si parinti au luat cu asalt inca de la primele ore ale diminetii salile de curs ale Colegiului National „George Baritiu”. Aici, sub indrumarea profesorilor de la Palatul Copiilor Cluj, cei mici au invatat sa confectioneze vaporase si planoare din hartie. Maine, dupa lansarea a doua rachetomodele din parcarea Cora,  cele mai reusite modele vor fi premiate intr-un cadru oficial. Este un eveniment unic la nivel national de dezvoltare a capacitatilor, care ii determina pe parinti sa faca echipe cu cei mici.

“Expomodelism este un eveniment unic, indraznesc sa spun, in toata tara, pentru ca reuneste mai multe ramuri ale modelismului. Vizitatorii gasesc in cadrul evenimentului aeromodelismul, navomodelism, rachetomodelism, automodelism. Cei prezenti vor invata sa confectioneze planoare, vaporase de hartie si chiar o racheta care urmeaza sa fie lansata in cursul zilei de maine. Ceea ce facem aici este un eveniment realizat de parinti, din drag pentru zambetul copiilor si pentru mintea copiilor. Din experientele avute la editiile anterioare ne asteptam ca numarul participantilor sa depaseasca 500, iar evenimentul este deschis oricarui clujean, indiferent de varsta, care doreste sa isi retraiasca copilaria. Incercam sa punem impreuna copii si parinti si sa le oferim o modalitate de a petrece timpul liber in mod recreativ, util si placut si de a face o echipa, de a interactiona. Incercam sa ii tinem departe pe copii de tableta, calculator sau spatiile inchise ”, a afirmat Laura Babos, membra a Asociatiei „Parinte in Floresti”.

Pe tot parcursul zilei, participantii vor porni incursiunea in tainele aeromodelismului treptat, de la un avion din hartie, apoi vor trece, sub indrumarea  profesorilor de la Palatul Copiilor, la confectionarea unei machete simple de planor numita  “Pescarus”. La finalul acestei zile, echipele formate din parinti si copii vor realiza o macheta mult mai complexa din lemn de balsa (lemn confectionat din copaci de balsa care cresc in zona Ecuador, avand o densitate mica dar o rezistenta destul de mare)  cu care vor putea participa la concurs. Premiile oferite de catre organizatori sunt tematice, in spiritul evenimentului. 

In cadrul atelierului de navomodelism, copii au confectionat barcute din hartie pe care le-au pictat iar ulterior le-au lansat la apa. Pentru a atrage copii spre aceasta ramura de creatie, a fost organizata si o expozitie de navomodele care reproduc in cel mai mic detaliu cateva corabii care au fost folosite in marile descoperiri geografice de pe mapamond.

Studentii  pasionati  de aeronautica de la Euroavia au creat un atelier de construire a rachetomodelelor in cadrul evenimentului desfasurat azi. Aici, copii vor realiza alaturi de studenti doua rachete, care vor fi lansate maine de pe terenul din apropierea Cora, eveniment la care sunt asteptati si alti clujeni sa participe. Organizatorii au reusit sa obtina inclusiv si aprobare pentru zbor, deoarece rachetomodelele vor zbura pana la cateva sute de metri inaltime. Partea automdelistica din cadrul evenimentului Expomodelism editia  a 3-a s-a desfasurat in sala de sport a Colegiului George Baritiu, unde micutii au putut sa isi incerce indemanarea si sa concureze pe un circuit special amenajat conducand masini radiocomandate.

“Ideea mi se pare extraordinara. Personal, imi aduce aminte de copilarie, cand urmam si eu un curs de creatie vestimentara. Trebuie sa recunosc ca am venit din curiozitate, insa pot sa afirm ca timpul petrecut alaturi de baietelul meu si felul in care ne-am chinuit sa confectionam aceste machete simple de avioanase, urmand sfaturile indrumatorilor, nici nu mi-am dat seama cum a trecut timpul decat atunci cand ni s-a facut foame. Cu toata tehnologia din zilele noastre am uitat sa ne bucuram de lucruri simple cum ar fi construirea de barcute din hartie. Nu stiam ca dintr-o coala de hartie se pot face in doar cateva minute atatea modele de avioane sau barci. E un lucru frumos si este mult mai educativ decat sa mergi cu copilul in mall. Pacat ca astfel de evenimente nu sunt mai dese”, a afirmat una dintre mamicile prezente la atelierul de expomodelism.

Unul dintre utimii mohicani ai navomodelismului clujean, Lucian Chiorean, a explicat de ce aceste ateliere sunt importante atat pentru copii cat si pentru parinti.

“Evenimentul de azi este unul de promovare a gandirii rationale, tehnice, practice, in scopul unei dezvoltari personale corecte a copilului. Este o buna modalitate de petrecere a timpului liber intr-un mod valoros, fiindca are doua aspecte. Unul este partea de atelier, unde se construiesc modelele, si altul in aer liber, unde se regaseste partea experimentala. Ceea ce facem noi aici este o promovare a unei  relatii corecte a omului in lume prin simplul fapt ca socializam si ne impartasim unul altuia schimbul de experienta. Interactionarea cu natura se intalneste atat in aeromodelism, cat si navomodelism pentru ca trebuie, o data ce ai construit o macheta sa vezi daca ceea ce ai creat este utilizabil, cat de departe iti zboara planorul sau cat de practica este barca pe care ai construit-o. Atunci cand omul construieste un aparat, deja stie cum sa il repare. Omul devine activ. nu sta in casa pe fotoliu si da comanda la nu stiu ce firma sa vina sa ii repare un intrerupator sau o clanta. Aici este doar o parte din dezvoltarea pentru viata a copilului, pentru ca acesta nu invata neaparat construirea unui model de planor, aici invata abilitati practice: sa fie ordonat, sa gandesca, sa faca un proiect, sa isi adune materialele ”, a afirmat Lucian Chiorean, profesor de navomodelism in cadrul Palatului Copiilor.

Clujenii de toate varstele vor putea azi pana la ora 18.00 si maine intre 10-18 sa participe la cea de a 3 a editie a evenimentului.  Partea exploziva insa va fi maine pe spatiul verde din apropierea Cora, unde doua rachete confectionate la atelierul de Expomodelism de catre stundetii de la Euroavia vor fi testate in fata publicului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *