Din oras

Asociatia pentru Protejarea si Ajutorarea Handicapatilor Motor din Cluj a primit spatiu de la Primarie. Plin de mucegai si igrasie

Dupa luni  bune de lupta cu municipalitatea, Asociatia pentru Protejarea si Ajutorarea Handicapatilor Motor (APAHM) Cluj a primit un sediu in care sa isi desfasoare activitatea – un sediu care fusese construit special pentru persoanele cu handicap, dar in care, pana de curand, au avut birouri angajatii Asistentei Sociale din cadrul Primariei Cluj-Napoca. Ce au gasit, insa, aici, e de neimaginat: mucegaiul a pus stapanire pe jumatate din cladire, iar igrasia se intinde peste tot.

Astazi, Doina Tudorica, presedinta APAHM Cluj a ajuns, impreuna cu toate lucrurile de la vechiul sediu, in cladirea de pe strada Avitor Badescu, spatiul pentru care s-a luptat mai bine de un an, de cand municipalitatea a anuntat-o ca trebuie sa paraseasca locul in care functiona, pentru ca acesta fusese retrocedat. Baietii de la „Mutantii”, impresionati de situatia lor, s-au oferit sa le transporte gratuit lucrurile. Isi dorise acest spatiu tocmai pentru ca ea a fost cea care, la inceputul anilor ’90, a fost cea care l-a dotat si modernizat, fiind presedinta unei alte asociatii care ajuta persoanele cu dizabilitati. Spatiul, pus la punct de pe vremea primarului Funar, cu banii Forumului German, il considera perfect pentru ei – aici nu exista praguri, sunt chiuvete in fiecare incapere, totul e organizat pentru ca persoanele cu handicap sa se poata desfasura fara probleme. Sau cel putin asa si-l amintea.

Astazi, Doina Tudorica e cu ochii in lacrimi. Spatiul „perfect” e plin de mucegai si igrasie, peretii se scorojesc, iar spatiile de la demisolul cladirii sunt aproape inudate. Ca sa repare aceste nereguli, e nevoie de fonduri pe care asociatia nu le are.

Asta au lasat in urma angajatii Directiei Sociale din cadul Primariei. Au neglijat cladirea, la demisol au oprit caldura, si totul a fost… uitati-va, nici nu mai am cuvinte”, spune Doina Tudorica, in timp ce arata catre mucegaiul ce a pus stapanire pe peretii cladirii.

Directoarea APAHM spune ca in urma cu noua ani, cand a parasit aceeasi cladire, sediul arata impecabil si ca nu se astepta la o astfel de “intampinare”. Acum, toate chiuvetele sunt sparte sau demontate, iar apa se infiltreza in pereti.

Am plecat in 2006, in 9 ani s-a degradat asa. E nevoie de o investitie foarte mare ca sa reparam sediul; si tevile au inghetat in perete. Cand am intrat la demisol, curgea apa intr-o veselie – asta a fost urgenta numarul unu, pe care a reparat-o unul dintre parinti. Deocamdata nu am putut sa facem o estimare exacta, dar lucrurile nu arata bine. Maine o sa vina un domn care sa puna atimucegai pe pereti – nu poti sa bagi aici copiii inainte sa faci o igieniare, o sa se imbolnaveasca”, mai zice femeia.

In aceste condiii, spune Tudorica, sediul este de nefolosit pentru Asociatia pentru Protejarea si Ajutorarea Handicapatilor Motor. Copiii nu pot petrece 8 ore pe zi intr-o cladire invadata de mucegai. In plus, reprezentantii primariei au lasat in urma mormane de gunoaie, abandonate in curtea cladirii.

De cealalta parte, Aurel Mocanu, seful Directiei de Asistenta Sociala din cadrul Primariei Cluj-Napoca, spune ca Doina Tudorica era constienta de ani buni de situatia cladirii in cauza. Acesta sustine ca mucegaiul si igrasia nu sunt o noutate, ci, din contra, au fost o problema constanta in ultimii 20 de ani.

Noi am folosit partial acel spatiu, timp de un an jumatate. Eram constienti de probleme, motiv pentru aveam fisa de proiect pentru a reabilita acea cladire pe fonduri europene. Voiam sa facem acolo un centru de consiliere pentru parinti si copii, iar fisa de proiect a fost depusa la Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest. In aceeasi ordine de idei, acolo s-au investit bani pentru a fi indepartata igrasia, dar se pare ca metodele folosite nu au functionat. Problema nu este una noua, doamna Tudorica o cunostea foarte bine. Se vedea inca din anii 2000 ca sunt probleme, iar din aceasta cauza s-au facut izolatii si chiar proiecte pe fonduri Phare. Deci dansa stia de aceasta igrasie si, mai mult, in trecut a incercat sa rezolve problema”, a declarat acesta pentru Ziar de Cluj.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *