Din oras

Asociatia Create.Act.Enjoy isi duce proiectele mai departe. In 2016 tinerii planuiesc sa-si extinda programele cu vechime

Pe principiul ca arta trebuie sa faca parte din viata oricui, ca nu trebuie platit un anumit pret pentru ea si ca nu are nevoie de alte motive dincolo de a oferi o cale de eliberare, de regasire sau o forma de a uita, de a te relaxa si de a fi fericit, cei de la Asociatia Create.Act.Enjoy au luat arta si au adus-o in mijlocul comunitatii. Cei opt oameni frumosi din echipa Create.Act.Enjoy au mutat teatrul in strada, pantomima in spitale si vandalizarea artistica pe Bulevardul Eroilor. Ca in fiecare an, ei au incercat sa mai aduca putina culoare in viata comunitatii clujene si planuiesc ca si anul urmator sa faca la fel. Astfel, proiecte precum ”Terapie prin Arta”, ”Luna Creativa” si ”Art point” vor fi consolidate.

Sursa Foto: facebook

La inceput, echipa avea doar cinci membri, dar anul acesta a crescut, ajungand la opt. Ei formeaza asociatia Create.Act.Enjoy si sunt tinerii responsabili de promovarea celei mai frumoase dependente: dependenta de arta. Inca din 2012 proiectele lor au inceput sa atraga publicul clujean si s-au extins devenind tot mai diverse. Ei au adus arta in strada, in spitale, in sufletul clujenilor care au avut adesea ocazia de a fi ei insisi artisti. Create.Act.Enjoy a prins elan si isi va continua proiectele si in 2016. Tragand linie, anul acesta a fost pentru ei un an al obiectivelor atinse, cu proiecte care au avut impact asupra comunitatii clujene. Astfel, de fiecare data au reusit sa surprinda lumea si sa primeasca reactii pe masura.

“Nu e ca atunci cand pregatesti un spectacol de teatru, cand anunti publicul si oamenii stiu la ce sa se astepte. Cred ca au fost surprinsi de faptul ca arta a venit efectiv in comunitate, printre oameni. Mai mult decat atat, proiectele acestea au fost si interactive. Oamenii puteau participa atat la Dacia Art Project, unde ei au colorat masina asa cum au dorit, cat si la Art Point unde au putut interactiona cu statuile vivante”, spune actrita Diana Buluga, una dintre fondatoarele companiei.

Un alt program care a avut succes in viziunea actritei este ”Terapie prin Arta”. Prin intermediul acestuia, asociatia Create.Act.Enjoy a incercat sa ajute la imbunatatirea sanatatii fizice, psihice si emotionale a celor aflati in spitalul Clinic de Recuperare din Cluj si sa aduca un zambet pe chipurile celor internati.

”Anul acesta a avut loc a treia editie. Noi, pana in prezent, l-am desfasurat la Spitalul Clinic de Recuperare, avem o colaborare foarte buna cu cei de acolo. Feedback-ul este extrem de pozitiv, adica, oamenii se bucura foarte mult de fiecare data cand suntem acolo si, la fel, e aceasta interactivitate care-i face sa participe si le face foarte mare placere. Intotdeauna am incercat sa nu-i lasam doar in postura de simpli spectatori, ci sa-i invitam efectiv sa participe. Ei lucreaza cot la cot cu noi, fie ca e vorba de mici scenarii de teatru sau de film sau de improvizatii, lucram impreuna. Asta ii face foarte activi si evident ca le ofera o foarte buna alternativa la zilele petrecute in spital”, explica aceasta.

Sursa Foto: createactenjoy.com

Mai mult, in anul urmator tinerii intentioneaza sa-si extinda activitatea si in alt spital. Totodata, pe lista proiectelor din 2016 este si ”Luna creativa”. Anul acesta, asociatia a organizat Luna creativa in perioada 8 octombrie – 13 noiembrie, cu sprijinul Primariei, al Consiliului Local Cluj-Napoca si al Uniunii Teatreale din Romania (UNITER). Prin acest program si-au propus o serie de evenimente educationale si culturale de care publicul tanar de la nivelul judetului sa se poata bucura. Astfel, prin diverse ateliere, spectacole si dezbateri cu tematica culturala, miza lor a fost de a evidentia rolul culturii in societate si de a promova o educatie non-formala in randul elevilor de liceu. 

”Vom merge mai departe cu programul de Terapie prin arta pe care anul viitor am vrea sa-l mai extindem la inca un spital, pe langa Spitalul Clinic de Recuperare si sa continuam, de asemenea, cu luna creativa, care va fi tot in toamna anului viitor, unde vom pune un accent si mai mare pe educatia non-formala, dedicata liceenilor. Adica, vrem sa dezvoltam partea de ateliere creative pentru ca anul acesta a avut un feedback foarte bun din partea lor si, de ce nu, chiar sa o extindem sa lucram si cu profesorii”, adauga Diana Buluga.

Dincolo de asta, si proiectul ”Art Point”, de personalizare culturala a unei statii, are continuitate anul viitor. Diana Buluga spera ca acesta sa poata fi extins si la alte statii, astfel incat, toate cele sapte arte sa fie promovate.

”Eu cred ca obiectivele pentru anul 2015 au fost atinse, evident ca mai exista idei. De exemplu, ne-am dori foarte mult ca Art point-ul, statia aceea trasformata, sa o ducem mai departe. Ne-am dori sa facem sapte astfel de statii. Cate una pentru fiecare din cele sapte arte, dar, in principiu, cred ca acum am ajuns in punctul in care consolidam din ce in ce mai tare si mai bine proiectele care au demonstrat deja ca au valoare si ca merita implementate si, pe langa asta, ca fac foarte mult bine comunitatii”, a incheiat Diana Buluga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *