Autoritatile din Cluj au infiintat, inca de pe vremea fostului sef al judetului, Alin Tise, o asociatie cu nume pompos care ar trebui sa monitorizeze si sa gestioneze serviciile de salubritate din intregul judet. In conturile Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara ECO-Metropolitan Cluj s-au virat, numai anul acesta, 300.000 de lei, bani colectati din cotizatia fiecarui locuitor din judet. La asociatie lucreaza sase angajati, care nu au, practic, ce sa gestioneze, deoarece Centrul de Management al Deseurilor este departe de a fi gata. Ultimele estimari arata ca depozitul ecologic din Feleac va fi gata abia in vara lui 2014.
Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara ECO-Metropolitan a fost infiintata inca din 2009, pentru a monitoriza si a gestiona serviciile de salubritate din intreg judetul. Membrii acestei asociatii sunt toate primariile din judet, care platesc, anual, o cotizatie, stabilita de AGA.
De la sfarsitul anului trecut, asociatia este condusa de directorul executiv Septimiu Sanmarghitan (foto), cel care a fost, inainte, director al Agentiei pentru Protectia Mediului. Sanmarghitan a fost numit in aceasta functie din noiembrie 2012.
Principala activitate a acestei asociatii, care incaseaza an de an cotizatii de la toti locuitorii judetului Cluj, este sa se ocupe de Centrul de Management Integrat al Deseurilor, aflat in constructie in comuna Feleacu, zona “Tufele Rosii”.
Numai ca proiectul cu finantare europeana a intalnit, pe parcurs, mai multe obstacole, astfel ca termenele de finalizare a lucrarii au fost amanate. Acum, cel mai optimist termen de finalizare este aprilie 2014, in conditiile in care proiectul trebuia predat la sfarsitul acestui an. In tot acest timp, Sanmarghitan si echipa lui se ascund in birourile Consiliului Judetean Cluj, tocand banii clujenilor pe strategii de dezvoltare a serviciului de salubrizare din judet.
Septimiu Sanmarghitan ocupa un birou cu spatiu generos in sediul nou al Consiliului Judetean Cluj. Este directorul executiv al acestei asociatii si a fost numit in fruntea ei dupa ce a fost, mai multi ani, director al Agentiei pentru Protectia Mediului Cluj.
Il intrebam in ce stadiu sunt lucrarile la Centrul de Deseuri si daca se inregistreaza intarzieri.
“Daca veti dori informatii concrete, va putem da in zilele urmatoare, insa beneficiarul direct este Consiliul Judetean si Ministerul Mediului”, raspunde acesta.
Apoi continua:
“Noi, ca asociatie, am fost infiintata in scopul ca o data implementat acest proiect, sa existe o conceptie unitara pentru gestionarea deseurilor, la nivel de judet. Strategia este in felul urmator: judetul a fost impartit in patru zone, care cuprinde si municipii si zone rurale, si partea care ne revine, in principal, noua ca asociatie, este de a stabili un operator de salubritate pentru colectarea deseurilor din judetul Cluj”, explica Sanmarghitan.
Anul acesta, cei sase angajati ai asociatiei au reusit sa scrie o Strategie de dezvoltare a serviciului de salubrizare, un document copy-paste in care se vorbeste despre metode de colectare, tratare si colectare a deseurilor. De asemenea, au reusit sa realizeze si un site al asociatiei, functionabil de numai cateva luni.
Din bunavointa asociatiei, a fost angajata aici si fostul secretar al judetului, Mariuca Pop, care a iesit la pensie in urma cu doi ani de la Consiliul Judetean Cluj. Doamna Pop este consilier juridic al asociatiei , Anamaria Muresan este consilier economic, Iancu Pintea este inginer de mediu si Sergiu Hola este inspector.
Cum este finantata asociatia
Finantatorii asociatiei sunt, in realitate, fiecare locuitor din judet, pentru care se stabileste o cotizatie anuala. Anul acesta, cotizatia a fost de 0,25 de lei/persoana. Principalii finantatori sunt, insa, Primaria Cluj-Napoca si Consiliul Judetean Cluj, care au alocat, fiecare, cate 75.000 de lei in 2013. Bugetul asociatiei pentru anul acesta se ridica, astfel, la 300.000 de lei, bani colectati din cotizatiile primariilor.
Sanmarghitan recunoaste ca activitatea asociatiei va incepe, cu adevarat, abia in momentul in care Centrul de Management Integrat al Deseurilor va fi functionabil. Pana atunci, aceeasi echipa lucreaza la documentatia pentru licitatia care va desemna operatorul de salubritate pentru colectarea deseurilor din judetul Cluj.
Centrul ecologic din Feleacu va fi gata in vara lui 2014
Viitorul centru din comuna Feleacu va fi gata abia anul viitor, sustin reprezentantii Consilului Judetean Cluj, desi termenul de finalizare a lucrarilor este 31 decembrie 2013.
Intarzierile sunt cauzate, in principal, de alunecarile de teren. In aceste conditii, centrul va fi gata, in cele mai optimiste termene, pana in aprilie anul viitor, insa lucrarile s-ar putea prelungi pana in iunie 2014, arata Cornelia Trif, purtator de cuvant al institutiei. Investitia viitorului Centru de Management Integrat al Deseurilor se ridica la 107 de milioane de lei, fara TVA.
Ultimele raportari catre Consiliul Judetean Cluj arata ca stadiul lucrarilor a ajuns la 65%, in acest moment. Sunt mai avansate lucrarile la statia de sortare, unde au fost ridicate constructiile si se monteaza o parte din echipamente. Cele mai mari intarzieri se inregistreaza la groapa de stocare propriu-zisa, din cauza alonecarilor de teren. Pentru a fi remediata problema, Consiliul Judetean Cluj va atribui, pana la sfarsitul acestei saptamani, contractul de lucrari pentru de consolidarea terenului, in valoare de aproximativ 1,6 milioane de euro.
Proiectul cuprine si construirea a trei statii de transfer in judetul Cluj, contract castigat de SC Confort SA, care lucreaza cu mai multi subcontractori. Stadiul fizic al lucrarilor pentru aceste investitii este de numai 17%, iar valoarea contractului este estimata la 23 de milioane de lei, fara TVA. Statiile de transfer urmeaza sa fie construite in Gherla, Huedin si Mihai Viteazu. Si pentru acest proiect, termenul de finalizare este 31 decembrie 2013.
In tot acest timp, deseurile clujenilor sunt depozitate intr-o rampa provizorie de la Pata Rat, care este pe punctul de a ajunge la capacitatea maxima de colectare.