Sanatate

Asistenta persoanelor handicapate

Pentru a ajuta persoanele handicapate sau cu diazibilitati in activitatile cotidiene si pentru a inlesni insertia sociala pot fi luate diverse masuri.

 

 

In functie de tipul infirmitatii, persoana handicapata va avea nevoie de ajutor specific: handicapatii mintali au nevoie incepand de la varsta cea mai frageda de asistenta unei echipe medicale pluridisciplinare pentru a stimula capacitatea lor de formare (instruire); handicapatii motor vor beneficia in special de reeducare motorie, de asistenta ortopedica si, in cazul in care e posibil, de interventii chirurgicale.

 

 

O aparatura adaptata, o educatie specifica si cateodata unele tratamente permit persoanelor afectate de deficiente ale vederii sau auzului sa duca o viata sociala si profesionala satisfacatoare. Cand o persoana este handicapata, ea trebuie sa poata beneficia de o ingrijire speciala care sa-i permita sa fie cat mai independenta si sa se integreze cat mai bine in societate. Aceasta ingrijire cuprinde nu numai aparatele diverse ce pot ajuta persoanele handicapate sa-si amelioreze autonomia fizica, dar si masuri de reeducare si insertie scolara, profesionala si sociala.

 

 

Toate aceste mijloace pot fi determinate pentru a face ca individul sa fie capabil sa se descurce onorabil cu problemele vietii cotidiene si sa dea ce are mai bun in el. Persoana cu diazibilitati trebuie sa apeleze la aceste mijloace de ingrijire cat mai timpuriu, din momentul in care a putut fi stabilit un diagnostic exact. Urmarirea atenta a posibilitatilor copilului sau ale adultului e de fapt o etapa preliminara pentru a aplica un ajutor specific care sa compenseze dificultatile potentiale ale handicapatilor.

 

 

Ajutoarele sunt tehnice, umanitare, sociale si cele care se adreseaza mediului inconjurator. Exista numeroase aparate pentru a ajuta persoanele handicapate in viata de zi cu zi; dintre acestea, protezele, suporturile, piesele mobile permit asigurarea diverselor functii, determinand ca unele gesturi sa fie mai usor de executat Unele obiecte sau echipamente sunt foarte simple; altele foarte sofisticate, apeland la informatica sau la domotica.

 

 

Distingem: ajutoare pentru deplasare: dispozitive de deplasare, membre artificiale, scaun cu rotile, baston; ajutoare pentru a se spala: elevator de baie, scaun pentru dus, dispozitiv de invartire a robinetului, presa pentru tubul cu pasta; ajutoare pentru a manca: pahar cu forma convenabila, tacamuri cu maner mai usor de manuit; ajutoare pentru comunicare: telefon cu amplificator, sintetizator de voce, proteza auditiva, usi cu sistem video instalate la intrare in cladiri.

 

 

In unele cazuri este necesara o reamenajare a spatiului: largirea usilor, spatii mai mari in toalete, amplasarea la un anumit nivel a mobilei de bucatariei sau a biroului de lucru. Asistenta tehnica nu trebuie aplicata doar in locuinta handicapatului. Se iau masuri de asistenta in spatiile si cladirile publice pentru a facilita deplasarea/accesul persoanelor, oricare ar fi deficienta de care sufera (motorie, senzoriala, mentala). Instrumente, cum sunt microordinatoarele capabile sa transpuna documentele in Braille sau in sunete prin sinteza vocii, si servicii, precum subtitrajele emisiunilor televizate sau imprimarea ziarelor /cartilor in alfabetul Braille sau cu caracter mari ale literelor, ofera nevazatorilor sau celor cu dificultati ale auzului o deschidere asupra lumii “nehandicapatilor” si in acelasi timp o sansa de a se integra mai usor.

 

 

In sfarsit, prin cresterea independentei persoanelor handicapate, aceste ajutoare materiale si amenajari specifice aduc o mare usurare anturajului copilului sau adultului infirm. Viata cotidiana cu un copil handicapat, care are uneori probleme cu somnul, tulburari in ceea ce priveste alimentatia, un comportament special sau o sanatate fragile, nu e deloc simpla.

 

 

Etapele spre independenta (mers, igiena individuala etc.) se desfasoara cu intarziere. Familia trebuie sa evite sa se izoleze si sa caute sa obtina sfaturi de la specialisti si ajutoare financiare legale. Fratii si surorile, care pot crede ca devin ei insisi handicapati sau saunt gelosi datorita atentiei acordate copilului handicapat, vor avea si ei nevoie de timpul dvs.; nu trebuie sa-i responsabilizati prea mult in ceea ce priveste copilul handicapat.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *