Din oras

Artistii clujeni creeaza pentru Louis Vuitton

9 artisti plastici din Cluj au fost invitati intr-o expozitie internationala organizata de fundatia “Louis Vuitton”, chiar in inima Parisului.

La cativa metri de Champs Elysees, in inima Parisului, 9 artisti plastici din Cluj-Napoca isi expun operele de arta create la Fabrica de Pensule. Create din tuse si presarate, pe alocuri cu nostalgie sau editate din realitatea contemporana vazuta prin geamurile Fabricii de Pensule din Cluj, cei 9 artisti au fost invitati sa prezinte Romania moderna, prin intermediul desenelor si picturilor.

“Expozitia de la Louis Vuitton este importanta in contextul dezvoltarii carierei personale, fiind o ascensiune din acest punct de vedere. Expozitia este importanta si in procesul de afirmare a scenei contemporane romanesti, astfel sunt onorata sa fac parte din acest proces”, a explicat pictorita Oana Farcas, pentru Ziar de Cluj.

Oana Farcas are 7 picturi la “Romanian Scenes”, expozitia organizata de Fundatia “Louis Vuitton”. Curatorul Hervé Mikaeloff de la Louis Vuitton vorbeste cu o subtilitate cu parfum de Paris despre creatiile “aproape supranaturale” ale Oanei. Ea, insa, isi vede opera ca facand parte dintr-un proces. Priveste obiectiv scena artei plastice din Cluj, in contextul recunoasterii internationale a Fabricii de Pensule, ca nucleu creativ alternativ.

“Se vorbeste despre o scena foarte activa international la Cluj. Fabrica de Pensule, centru de arta contemporana, este in acest moment o institutie recunoscuta deja international. Pe langa aceasta, de cel putin 5-6 ani, exista foarte multa atentie  asupra scenei de arta clujeana in general si in mod particular pe directia artelor vizuale. In ultimii 2-3 ani, arta clujeana este promovata intensiv pe scena internationala si cred ca, pana acum, rezultatele sunt foarte bune”, comenteaza Oana Farcas.

Vorbeste cumpatat si crede ca, in ciuda atentiei internationale care ii maguleste pe artistii romani, procesul de integrare al artei contemporane din Cluj pe plan mondial trebuie trecut prin sita timpului.

 “Mare parte a artistilor contemporani romani activeaza pe scena internationala. O mica parte din ei au reusit sa se afirme si sa aiba succes. La momentul actual , exista multa atentie  internationala  indreptata spre cateva centre artistice din Romania. Cred insa ca mai trebuie asteptat pentru a vedea cum se integreaza intreaga scena romaneasca in contextul international”, a spus Oana Farcas.

La “Romanian Scenes” de la Paris au fost invitati 14 artisti din Cluj-Napoca si Bucuresti.  La expozitia deschisa pana in ianuarie 2014 puteti sa vedeti lucrarile artistilor Ioana Batranu, Dan Beudean, Mihut Boscu Kafchin, Geta Bratescu, Simon Cantemir Hausi, Oana Farcas, Adrian Ghenie, Ion Grigorescu, Ciprian Muresan, Sergiu Toma, Mircea Suciu, Serban Savu si Bogdan Vladuta.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *