Din oras

Artistii clujeni au vise marete pentru hotelul Conti. Vor sa il transforme intr-o casa a artei romanesti

Un grup de sase artisti pun bazele unui ONG care are un scop pe cat de nobil, pe atat de imposibil – sa redea hotelul Continental orasului si sa il transforme intr-o casa a artei romanesti. Tinerii artisti si-ar dori ca in actualul hotel Conti sa fie amenajat un atelier pentru artisti, o sala de expozitie si spectacol, precum si o cafenea cu scop cultural-artistic.

Initiativa tinerilor, concretizata momentan intr-o pagina de Facebook – „Salvam Conti” – isi asuma misiunea de a demara o miscare prin care sa treaca hotelul Conti in patrimoniul orasului. Mai precis, tinerii isi propun ca Primaria sa devina proprietara hotelului, dar administratori sa fie artistii uniti printr-un ONG. In acest fel, initiatorii miscarii considera ca s-ar putea crea „o adevarata casa a artei romanesti/clujene contemporane, unde orice tanar cu idei care se implica poate sa se bucure de utilizarea unui atelier, a salilor de expozitie sau spectacol, precum si a cafenelei, in scopuri cultural-artistice”.

„Suntem sase organizatori, oameni de cultura vrem sa facem cunoscuta situatia hotelului. Noi consideram ca respectivul hotel nu ar trebui sa fie detinut de un privat. Noi incercam sa atragem atentia cetatenilor din Cluj, dar si din tara, ca acolo s-ar putea face ceva frumos. Am vrea sa fie declarat spatiu de utilitate publica si astfel sa devina un loc de care se pot folosi artistii si sa fie in folosul comunitatii. Conti e una dintre cele mai iubite cladiri din oras, sunt multi artisti care nu se pot angaja si pleaca in strainatate, fie ca e vorba de actori, muzicieni, pictori. Prin urmare am ajuns la concluzia ca este important sa ne zbatem pentru ca spatiul sa fie unul in folosul oamenilor de cultura”, sustine Alexandra Zam, reprezentanta tinerilor.

Potrivit Alexandrei Zam, in urmatoarele zile vor fi depuse actele pentru ONG si pe urma vor incepe sa isi puna in aplicare planul.

„Vor exista manifestatii, dar evitam sa deranjam pe cineva. Incercam sa facem totul pasnic, suntem artisti, oameni de cultura, nu ne dorim sa se ajunga la altceva”, mai adauga tanara.

Viata bate filmul

„Imaginati-va un loc in care orice artist poate sa beneficieze gratuit de aparatura, recuzita, un loc al sau de expunere, niste colegi care-l pot ajuta cu diverse, sali de evenimente si promovare! Un mare muzeu, nu neaparat cu picturi sau povesti, ci cu artisti”, au scris initiatorii ONG-ului pe pagina de Facebook. Un proiect frumos, demn de titlul de „Capitala Culturala Europeana” pe care orasul si-l doreste cu atata ardoare. Din pacate, realitatea le este potrivnica tinerilor visatori. In momentul de fata, hotelul Continental este proprietate privata, iar ca sa fie preluat de Primaria Cluj-Napoca exista cateva posibilitati, insa niciuna viabila – autoritatile locale pot fie sa cumpere cladirea de la actualul proprietar, fie sa faca schimb de cladiri sau, in ultim instanta, se poate pune problema exproprierii.

„A investi 10 milioane de euro intr-o cladire, fie ea si simbol a Clujului, este imposibil pentru ca nu sunt fonduri, deci nu se poate pune problema sa il cumpere municipalitatea. Pe de alta parte, exproprierea ar fi absurda si abuziva atata timp cat Primaria nu si-a exercitat dreptul de preemtiune acum doi ani, cand a avut aceasta posibilitate. La vremea respectiva si eu am fost de acord sa nu se exercite dreptul de preemtiune tocmai datorita costurilor fabuloase pe care le presupune reabilitarea cladirii respective”, a mentionat Radu Mosin.

Asadar, oricat de bine suna, in teorie, ideile tinerilor artisti legate de hotelul Conti, in realitate planurile nu pot fi puse in practica din cauza costurilor exorbitante pe care acest demers le implica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *