Din oras

Artera Moților-Mănăștur: aproape 50 de proprietăți figurează pe coridorul de exproprieri. Peste 9 milioane de lei pentru despăgubiri

Scris de 491

Autoritățile locale inițiază procedurile de expropriere pe coridorul aferent lucrărilor de modernizare și extindere a arterei Moților-Mănăștur și străzile adiacente. Consilierii locali urmează să aprobe investiția care, doar în cazul despăgubirilor, se ridică la o sumă de 9,2 milioane de lei. De altfel, un număr de 48 de imobile și proprietăți vor fi afectate de lucrările de modernizare pe axa Calea Moților-Calea Mănăștur-strada Uzinei Electrice-strada Oțetului-strada Mărginașă. Banii provin din bugetul local. 

Autoritățile vor supune aprobării consilierilor locali indicatorii privind obiectivul de investiții „Modernizare Calea Moților-Calea Mănăștur-strada Uzinei Electrice-strada Oțetului-strada Mărginașă”, în cadrul şedinţei de săptămâna viitoare. 

Potrivit documentaţiei publicate, parte integrantă a proiectului de hotărâre, vor fi afectate un număr de 48 de imobile, din care 25 se află în domeniul privat, iar 23 în domeniul public al municipalităţii clujene.

Amplasamentul supus modernizării este în suprafață de 40,551 mp, iar prin proiectul de hotărâre care va fi aprobat, se va declanșa procedura de expropriere pentru cauză de utilitate publică de interes local a imobilelor proprietate privată.

De asemenea, se aprobă sumele individuale aferente despăgubirilor – în sumă de 9.266,131 lei – pentru care finanțarea va fi asigurată din surse proprii ale bugetului local.

„Intenția de expropriere a imobilelor cuprinse în coridorul de expropriere și lista imobilelor ce urmează să fie expropriate vor fi notificate prin poștă tuturor proprietarilor”, se mai arată în proiectul de hotărâre. 

Evaluarea imobiliară a fost efectuată de către SC MONDEV REAL ESTATE SRL. 

CONTEXT

În octombrie 2020, Primăria aproba investiția de extindere și modernizare pe traseul Calea Moților-Calea Mănăștur-str Uzinei Electrice-str Oțetului-str Mărginașă și a dat undă verde etapei de exproprieri pe coridorul ce urmează să fie reamenajat.

Valoarea totală a investiției era estimată la 54.328.940,68 lei, ceea ce înseamnă peste 11 milioane de EURO. De altfel, potrivit documentației aprobate deja de consilierii locali, valoarea exproprierilor era estimată la suma de 14.466.601,95 lei, iar durata de a realizare a investiției era preconizată la 24 de luni, adică doi ani de zile.  

CITEȘTE ȘIArtera Moților-Mănăștur devine șantier pentru următorii doi ani. Peste 11 mil. euro pentru lucrări și 3 mil. euro pentru exproprieri

Necesitatea investiției era explicată astfel: 

„Disfuncționalitatea majoră în ceea ce privește circulația rutieră este generată de faptul că traversarea municipiului pe direcția est-vest și respectiv vest-est, se face prin centrul orașului, datorită lipsei centurii de ocolire a orașului, dar și constrângerilor de relief care fac dificilă realizarea de artere de circulație care să evite zona centrală”, se arăta în documentația aprobată de consilierii locali în octombrie 2020. 

Intensitatea ridicată a traficului și depășirea capacității de circulație existentă reprezintă doar câteva dintre cauzele care explică necesitatea acestei extinderi pe coridorul est-vest. 

Lucrările de reamenajare a traseului Moților-Mănăștur cu străzile adiacente vizează câteva posibile scenarii:

Scenariul 1 – Realizare infrastructură rutieră prin lărgire Calea Mănăștur la șase benzi de circulație. 

Scenariu 2 – Realizare infrastructură pentru mobilitate urbană durabilă prin reconfirgurarea benzilor carosabile și trotuare de pe Calea Mănăștur-calea Moților-str Oțetului – str Mărginașă.

În urma analizei din comisii, scenariul 2 a fost considerat „optim” și a fost aprobat de consilierii locali. 

În mai 2020, Primăria publica Planul Urbanistic Zonal (PUZ) Calea Mănăștur-Calea Moților-str.Uzinei Electrice-str. Mărginașă pentru consultarea publică.

Proprietarii unui imobil situat pe Calea Moților aflau cu stupoare că spațiul în care locuiesc urma să fie supus demolării/exproprierii pentru amenajarea unei piațete, chiar dacă după cum apreciază proprietarii din zonă acesta „nu stă în calea lărgirii străzilor”.

De fapt, însăși modul în care a decurs consultarea publică, pe repede-nainte, chiar în plină pandemie, în stare de urgență-alertă, ridică mari semne de întrebare în privința acestui proiect de extindere a arterelor de pe axa est-vest de traversare a municipiului Cluj-Napoca.

CITEȘTE ȘIPrimăria ignoră cetățenii de când a mutat dezbaterile în online și demolează clădiri după bunul plac. Moților e prima stradă afectată

Proiectul PUZ-ului CALEA MOȚILOR – CALEA MĂNĂȘTUR –STR. UZINEI ELECTRICE – STR. MĂRGINAȘĂ a fost elaborat în noiembrie anul trecut și prevede modernizarea circulației pentru oferirea unor alternative la utilizarea autovehicului personal, prin realizarea de piste de biciclete și benzi dedicate pentru transportul public în comun, o prefacere a zonei pentru reducerea congestiei traficului în zonă, pe axa est-vest.

Conform Planului de Urbanism Zonal publicat în luna Mai, Primăria Cluj-Napoca are în derulare proiectul de modernizare a axei est-vest a municipiului Cluj-Napoca pe direcția Calea Moților-Calea Mănăștur, prin exproprieri ale unor case ce trebuie demolate, benzi reversibile semaforizate, un podeț peste Canalul Morii sau o piațetă publică.

Acestea sunt câteva dintre măsurile propuse de specialiști și cuprinse în PUZ, pentru a conecta trei cartiere ale orașului, Grigorescu-Mănăștur-Zorilor, prin extinderea unor artere și pentru a moderniza sistemul de benzi dedicate pe axa est-vest, conform proiecțiilor administrației locale.

CITEȘTE ȘICalea Mănăștur se lărgește deja de doi ani. Deocamdată se va extinde cu o dezbatere publică

În urmă cu trei ani reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca anunțau măsuri pentru decongestionarea traficului pe una dintre cele mai însemnate artere din oraș, Calea Mănăștur, prin extinderea benzilor de la patru la cinci.

La o distanță de trei ani, Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) a organizat o dezbatere publică – de altfel, singura – în privința transformării străzilor Calea Moților, Calea Mănăștur, Uzinei Electrice și Mărginașă.

CITEȘTE ȘICalea Mănăștur se extinde cu benzi pentru bicicliști și trotuare ciuntiteULTIMA ORĂ

 • Acum 10 hours Justitie
  La o săptămână de la evenimente, procurorii cer arestarea preventivă pentru bătăușii de la localul ”Sare-n Bucate”. Între timp, ”bombardierii” au cam dispărut
 • Acum 11 hours Politica
  EXCLUSIVITATE! ”COCOȘIA” SE PLĂTEȘTE: S-a votat la Bistrița – și la fel se va vota în zilele urmatoare și în celelalte consilii județene, scoaterea Clujului din asocierea legată de cloud-ul regional
 • Acum 11 hours Politica
  ȚINTA celor doi ”Dottore” de la PNL e libertatea de manifestare și cea de exprimare. Bode insistă pe ”un răspuns mai ferm al statului”, mai ales că ”faptele comise în public au fost precedate de fapte de instigare publică prin folosirea unor platforme sociale”
 • Acum 12 hours Politica
  S-a urnit și societatea civilă. Ziar de Cluj atrăgea atenția marți că nord-coreenii Bode și Ciucă vor să bage la închisoare pe oricine-i contestă. Că PSD a devenit mai frecventabil ca PNL
 • Acum 13 hours Eveniment
  SUPĂRAT CA VĂCARUL PE SAT. În timp ce sindicaliştii din sănătatea clujeană protestează în fața Guvernului, Alin Tişe ar închide accesul bolnavilor din judeţele limitrofe la spitalele din Cluj
 • Acum 13 hours In vizor
  MERSUL PITICULUI: Proiectul de conectare a Clujului la Autostrada Transilvania a fost scos la licitație
 • Acum 14 hours In vizor
  Fanii “Șepcilor roșii” au criticat dur conducerea Consiliului Județean pentru starea deplorabilă a gazonului și a stadionului Cluj Arena
 • Acum 16 hours Jos palaria
  RESPECT pentru optimismul civicilor Clujului! În încercarea de a pune o ordine în colectarea deşeurilor din “Oraşul Comoară”, au înfiinţat un grup de dezbateri. Succes, deşi ştim că nu prea au cu cine. Ne referim la autorităţi
 • Acum 16 hours Eveniment
  Clujul acordă sprijin Turciei
 • Acum 17 hours Straineze
  PREŞUL LUI PUTIN ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ, UNGARIA, râde de “diplomaţia” de “tip chelner” a României: “Cu ce vă putem servi”. Uite cine s-a găsit să vorbească!
 • Acum 1 day In vizor
  BOALA GREA A ”DOTTORILOR”: IMPOSTURA NAȘTE AUTORITARISM ȘI RĂZBUNARE. Ciucă și Bode au inițiat o lege care prevede doar închisoarea pentru ultraj și tulburarea ordinii și liniștii publice. Orice protest va putea fi declarat tulburarea ordinii publice în viziunea acestor, chipurile, liberali
 • Acum 1 day Politica
  PSD îl acuză pe Rareș Bogdan de dezinformare pe subiectul OMV
 • Acum 1 day Rautacisme
  DIN ÎNTÂMPLARE nora inexistentului și inutilului ”sitimanajăr” Șurubaru este angajata Eco Garden și tot din coincidență soțul inspectorului școlar șef, Marinela Marc, este angajat la Supercom. Tot coincidență este și faptul că aceste firme sunt în pita banului public
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE