L-am criticat ani de zile pe Andrei Marga. Pentru opacitate, pentru felul cinic si egoist in care si-a impins rectoratul inainte. Dar Marga era un creator, un constructor. Am vorbit primul despre rectorul de musama Ioan Aurel Pop, boemul cu mina sclifosita, asezat in geamul UBB pe post de muscata inspida de un „consortiu” de gulere albe pesediste si pedeliste care, in fapt, si-au impartit Universitatea ca pe un cascaval Delaco, dandu-o spre reala conducere catre doi zapcii: Ioan Bolovan, pesedistul, si Dan Lazar, pedelistul.
Ioan Aurel Pop a fost, pentru cei ce l-au pus acolo, orbetele administrativ perfect. In spatele lui, Bolovan si Lazar au crosetat cate macrameuri au vrut ei: au pus si dat jos oameni, au uns sinecuristi universitari, au dispus de averea UBB cum au vrut ei.
Vin alegerile pentru functia de rector. Si da, ma voi implica cu toata puterea in acest joc in care Ioan Aurel Pop e dat drept castigator sigur. In primul rand, lucrez tare sa conving cativa oameni sa isi depuna si ei candidatura. Apoi, ma voi stradui sa le arat celor peste 1000 de profesori din UBB care voteaza de ce Ioan Aurel Pop este CEL MAI SLAB RECTOR din istoria postdecembrista a UBB.
Incepem usor, asa, in atmosfera de vacanta ce inca nu ne-a parasit, cu un mic armageddonash ce a circulat pe emailurile unor smecheri din UBB si care merita sa fie scos la lumina, sa afle si clujenii ca lucrurile in UBB nu sunt roze, ca nu totul e stralucitor in mandatul actualului rector.
Lectura placuta!
„În UBB se ascut săbiile pentru o nouă alegere de rector. Actualul rector Ioan Aurel Pop își conturează planul de a mai candida înca o dată. Există multe elemente ce nu justifică dreptul moral de a participa la aceasta nouă campanie a domnului academician Ioan Aurel Pop:
1. Nu și-a realizat planul managerial propus. Trecut-au anii și în afară de mai multă liniște aparentă, mai mulți doctori honoris
cauza și mai multe deplasări în străinatate a conducerii, angajații UBB nu au perceput vreo schimbare. S-a trăit pe inerție strategică. A existat vreo secundă vreun plan ? Pentru că mai nimic nu s-a realizat. Locuințe pentru angajații tineri? Lingua și Alpha regândite? Zilele departamentelor? Multe vorbe goale și parcă toți au devenit mai egali de tipul toți o apa și-un pamânt cu excepția apropiaților. Nicio modificare elocventă la nici un nivel;
2. A cheltuit zestrea financiară a lui Marga. Umblă vorba că UBB nu mai are mai nimic din depozitele realizate pe vremea lui Marga. Daca
ai întreba pe vistiernicul Dan Lazar despre acest subiect, nu poți fi sigur dacă ai primi un raspuns de finanțist sau unul de politician. Totuși, daca s-au cheltuit, pe ce s-au cheltuit dacă nu s-a facut nimic cu impact major? Poate doar cu achiziția clădirii de lânga Primaria Cluj-Napoca, clădire care zace încă nefolosită neștiindu-se dacă va fi utilizabilă vreodată datorită configurației ei nedidactice și poate neacademice. Însuși Rectorul
Ioan Aurel Pop în senat, dupa 15 minute de argumentare, a reușit sa spună ca este mare nevoie de cladire, dar făra să poată arăta că știe pentru ce se cumpară. Apropo, ar putea vedea măcar comunitatea academică a UBB vreun plan de reorganizare/recompartimentare a acestei clădiri. Sau e un secret mai mare decât locația în care se afla un terorist?
3. A menținut ceața peste administrarea UBB. Directori de proiecte și manageri de POSDRU-uri și proiecte de cercetare își dau ochii
peste cap când văd cât de lungi și complexe au devenit procedurile. Asta poate totuși nu îi dă pe spate, cât mai ales
rezultatele. Exista tot mai multe zvonuri ca prețurile finale contractate sunt mult peste prețul pieței. C-așa-i în … UBB.
Este la fel de suspect, cel puțin după aceleași zvonuri, că toate lucrările de diverse amenajări se atribuie direct, la sume sub 100 mii euro, adica întâmplator sub plafonul peste care legea ar impune organizarea unei licitații… Ca să fie clar – UBB e un cumpărator ales. Diferența poate ajunge în multe buzunare alese. Dă Doamne cu DNA-ul peste mâinile care colectează pentru buzunarele alese;
4. A crescut protipendada angajata prin administrație. Știați că noul director general este finul rectorului? Știați că extrem de priceputul DG are nevoie de vreo 5 directori adjuncți ca să-și poată desfășura activitatea? Mai avem nevoie atunci de DG? Știați că la serviciul achiziții s-a dublat numărul de posturi? Știați că s-au inventat servicii și departamente și grupuri de lucru și alte structuri noi cu denumiri dubioase? Știați că multe cucoane și cuconi sunt rude cu dascălii de la diverse facultăți? Nu vorbim despre curiozitați ale naturii, ci despre gospodărirea unei universități, a banului public.
Poate ca putem fi acuzați de subiectivism, dar dacă cineva își va înjumătăți instant grosimea obrazului și va dori să combată cele afirmate mai sus, înainte de a mai candida încă o dată la un post care este o pălărie prea mare pentru el, îl rugăm sa dea elemente clare, pe care să își pună semnătura, similar proiectului de management din 2012, privind:
1. Raportul implementării planului managerial;
2. Planul de reorganizare/ amenajare a clădirii de lângă primărie
– cea mai recentă achiziție a universității;
3. Raportul financiar evolutiv privind universitatea, cuprinzând un
bilanț contabil detaliat, în care să fie relevate depozitele și
modul de consumare a acestora, respectiv constituirea/consumarea de
depozite pe perioada 2012-2015;
4. O analiză comparativă a prețurilor produselor contractate și a
prețurilor existente pe piață pentru produse, servicii și lucrări
(ar fi util pentru toate cumparaturile din acești ultimi ani, dar
poate găsesc cei de la achiziții motive să justifice că ceea ce
cumpăra UBB e unic și nu poate fi comparat cu nimic în lume) pentru
perioada august 2012 – noiembrie 2015 pentru toate achizițiile UBB;
5. O analiză evolutivă a numărului de angajați personal nedidactic
UBB pe toate birourile, departamentele, centrele, structurile și mai
știm noi ce denumiri pot avea locurile în care se angajează
contabili, ingineri și alte specializări care nu predau nimănui
nimic nici nu fac cercetare, nici cine știe ce treabă
administrativă, dar primesc bani, pe perioada 2012-2015;
6. Similar, o analiză evolutivă a fondului salarial acordat acestor
persoane nedidactice pe perioada 2012-2015;
7. O declarație pe proprie răspundere că nu are nicio legatură
personală de lungă durată cu directorul general al UBB;
8. O declarație pe proprie răspundere că nu cunoaște cazuri de
angajare a unor soți / soții ale/ai cadrelor didactice/ personalului
nedidactic pe perioada mandatului său, și că a luat toate
demersurile pentru a evita astfel de situații de conflict de interes,
ce știrbesc competitivitatea unei universități.
Dacă sunt aduse la suprafață aceste informații, atunci dovediți că ne dați și nouă dreptul de a avea acces în comunitatea egalilor (sloganul campaniei proprii a domnului Pop din 2012).
Dacă sunteți mândru de elementele pe care le aduceți la suprafață, atunci vă rugăm să mai candidați înca o dată. Dacă nu, atunci lăsați UBB pe mâna altor persoane ce se pot numi în primul rând gospodari. Avem nevoie de un gospodar precum are nevoie satul de câini.
Poate că-l uram pe Marga, dar dacă veți mai câștiga patru ani de mandat, o să ajungem sa ne urâm pe noi.
În cazul în care acest mini-articol despre ispravile conducerii Pop a UBB va ajunge în presă, rugăm Curtea de Conturi să se autosesizeze privind prețurile nesimțite (bani publici) pe care UBB le plătește pe aparatură, servicii de reabilitare și alte găuri negre ale cercurilor de politicieni și apropiați ai domnului Pop. Nu trebuie să fiți genii să vedeți ca același echipament/serviciu, din punct de vedere tehnic, e achiziționat la UBB la un preț mult peste prețul pieței. A se urmări, măcar din curiozitate, prețurile anunțate chiar pe site-ul serviciului de achiziții al UBB.
Nu credem că avem la nivel de universitate vreo comisie de resurse umane sau de etică care să analizeze situația reală a protipendadei – numărul celor noi angajați, respectiv legăturile cu ceilalți anterior angajați. Dar poate că Senatul mai funcționează. Vă rugăm, dacă existați, să furnizați un raport propriu legat de aceste elemente. Un mail pentru toate cadrele didactice ale UBB este suficient”.