Rautacisme

Arhitectura de tip „coșciug”, la mare modă în Cluj-Napoca: noua creșă de pe Meziad va împrumuta acest stil inovator

După clădirea de pe strada Avram Iancu, devenită celebră în spațiul public datorită formei sale care a fost comparată cu un coșciug, Clujul va avea și o creșă care va împrumuta acest stil arhitectural inovator.

Dacă, pe Avram Iancu, forma arhitectonică poate fi justificată și prin specificul străzii (pe care se află și Cimitirul Central și diverse firme de profil), pe strada Meziad e greu de înțeles de ce, pentru o creșă, a fost aleasă această expresie arhitecturală deosebită.

Este posibil însă ca stilul „coșciug” să devină noua tendință urbanistică a Clujului, noile creșe, grădinițe, școli și spitale urmând a fi edificate în acord cu această formă de exprimare artistic-arhitecturală.

„Creșa de pe strada Meziad se apropie de finalizare, iar în luna martie va avea loc recepția lucrărilor

Imediat după procedura de recepție, cele 90 de locuri vor fi alocate copiilor de vârstă antepreșcolară (copii de pe lista de așteptare ai căror părinți au depus dosare de înscriere în anul școlar 2021-2022) în vederea includerii acestora în sistemul educațional. Noua creșă „Ursulețul” din cartierul Mănăștur (strada Meziad) are capacitatea de a găzdui 6 grupe de copii.

Obiectivul de investiții a presupus extinderea creșei existente prin construirea unui corp nou de clădire cu spații de joacă și activități, grupuri sanitare, săli de dormit pentru copii, spații verzi pentru joacă, amenajarea a două terase circulabile, dar și alte facilități. De asemenea, noul spațiu este unul accesibil, proiectul cuprinzând atât un lift pentru persoane cât și unul pentru marfă/alimente.

Pe lângă această investiție, Primăria mai are în faza de pregătire avansată alte două creșe, str. Parcul Feroviarilor și str. Negoiu, iar pe termen mediu creșe în cartierele Dâmbul Rotund și Borhanci”, a scris primarul Emil Boc, pe pagina sa de Facebook, unde ne-a oferit și fotografii cu noua creșă.

Observați asemănarea cu clădirea de pe strada Avram Iancu:

„Putem organiza nunți”, a comentat Cristian Dan sub postarea primarului, remarcând probabil aspectul de hală al clădirii privite din acest unghi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *