In vizor

Arhitectul Vlad Negru are triplu rol și își aprobă singur proiectele imobiliare din Cluj-Napoca. Totul este legal, dar imoral. S-ar impune o modificare a legii

Scris de 541

Urbanismul reprezintă o avere la Cluj. Pe construirea de blocuri și case, de blocuri între case, se fac averi colosale. În orașul ”smart”, dezvoltatorii, pentru a-și înălța imperiile imobiliare, trebuie să obțină mai întâi aprobări de la Comisia de Urbanism. Este interesant ce avere au făcut sau dețin cei care au în pixul lor puterea de a aproba sau respinge proiecte de zeci de milioane de euro.

Din Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism din Primăria Cluj-Napoca face parte și arhitectul Vlad Negru. El este reprezentantul Ordinului Arhitecților din România, atestat de Registrul Urbaniștilor din România. Este interesant faptul că el are o calitate triplă: membru al Comisiei de Urbanism din Primărie, membru al Comisiei Județene de Urbanism din Consiliul Județean și membru al Comisiei Zonale pentru Monumente. Este și mai interesant faptul că este asociat în cadrul firmei Trans Form, prin care proiectează diverse proiecte imobiliare în Cluj-Napoca și mare parte din aceste proiecte au fost avizate de Consiliul Local și Primărie, în ciuda nemulțumirilor vecinilor. Practic, prin calitatea de membru al celor trei comisii, Vlad Negru își susține propriile proiecte.

Nu este ilegală poziția triplă pe care o ocupă Vlad Negru, deși logica ne spune că ar fi vorba despre conflict de interese. Este doar imorală situația. Deși logica ne arată că aici este vorba despre un conflict de interese, legea le permite arhitecților să facă parte din mai multe comisii, le permite și să își aprobe singuri (alături de ceilalți membri, bineînțeles) proiectele de arhitectură. Poate ar fi necesar un update al legislației.

În cazul consilierilor locali și județeni legea este mai strictă. Ei nu pot vota proiecte în care au o implicare directă într-un fel sau altul. Iată însă că în cazul arhitecților, acest lucru este permis.

Trans Form SRL Cluj-Napoca are doi asociați: Vlad Negru (50%) și Doru Matei Șerbănescu (50%). Firma a fost înființată în 2003 și are obiect de activitate activități de arhitectură. Potrivit ultimelor date financiare disponibile, firma avea în 2019 o cifră de afaceri de peste 965 mii euro, profit net de aproape 79 mii euro și zero angajați.

Cei doi asociați mai au și firma TRF Consult (obiect de activitate principal lucrări de construcție a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, iar domeniul de activitate preponderent activități de arhitectură). Firma a fost înființată în 2007. În 2019, a avut cifră de afaceri 89 mii euro, profit net peste 43 mii euro și zero angajați.

Vlad Negru deține și firma Black Point Properties împreună cu Virginia Florina Negru. Firma a fost înființată în 2019 și are obiect de activitate cumpărarea și vânzarea de bunuri imobiliare proprii.

Trans Form, firma lui Vlad Negru se ocupă de proiectare în Cluj-Napoca și a primit în ultimii ani avize pentru diverse proiecte imobiliare, multe fiind contestate de vecini. Un exemplu în acest sens este un bloc de locuințe de cinci etaje pe strada Decebal nr. 7, vis a vis de sediul Poliției. Proiectul a fost contestat de vecini. Oamenii au fost nemulțumiți de faptul că din cauza regimului de înălțime locuințele lor vor fi umbrite, iar șantierul va crea probleme la fundația locuințelor existente deja. Proiectantul a „desființat” sesizările cetățenilor și a avut și susținerea conducerii Primăriei.

Trans Form este responsabilă și de proiectarea unui bloc de 7 etaje de locuințe și spații comerciale la parter pe strada Fabricii nr. 57A – 59. Și acesta este un proiect care a fost contestat de vecini. Oamenii au fost nemulțumiți de faptul că blocul este lipit de o „casă”, care are de fapt un aspect de jumătate de casă. Proprietarul casei respective, dar și ceilalți vecini ai blocului au contestat faptul că imobilul va afecta fundația caselor din zonă, mai ales că blocul este lipit de una dintre case. Bineînțeles că imobilul proiectat de Trans Form a fost aprobat de Consiliul Local.

De asemenea, a proiectat realizarea Parcului Municipal Bistrița, Unirea Shopping Center București, Cluj Business Center etc.

Despre Vlad Negru se spune că are susținerea directă a primarului Emil Boc. Sunt șanse mari ca această presupunere să nu fie departe de adevăr, dacă luăm în calcul faptul că este membru în ambele comisii, iar proiectele sale trec cu ușurință de toate comisiile din Primărie.ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours FOTOGRAFILA
  HEI-RUP-BUM! Să aibă Boc dăluța lui, chiar dacă prost pusă, să se cocoațe cu un discurs pe Tricolor de 1 Decembrie. Treptele din fața Teatrului Național, mizerie de lucrare
 • Acum 3 hours Jos palaria
  ÎN SFÂRȘIT, SPORTIVITATE ȘI LA CLUJ-NAPOCA: Foști jucători de la CFR, “U” și Sănătatea au jucat într-un meci caritabil pentru fiul lui Casian Miclăuș
 • Acum 8 hours Politica
  Clujul OSĂ aibă (fin nou) un nou spital. Ministrul Sănătății: ”Anul viitor vom avea proiectele detaliate”
 • Acum 9 hours Din oras
  Un neterminat de 16 ani a băgat în spital un bărbat de 38 ani
 • Acum 9 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Meci caritabil pentru Tiago, băiatul unui fost jucător al CFR. Veterani ai feroviarilor, de la „U” și Sănătatea joacă pentru el
 • Acum 12 hours In vizor
  Antreprenorul Tudor Galoș, ȘOCAT de prețurile din Târgul de Crăciun de la Cluj-Napoca
 • Acum 14 hours General
  Acțiune de salvare din traseul Piatra lui Lucaci-Tarnița
 • Acum 1 day Eveniment
  Cămătari din Cluj prinși de Poliție: Cereau înapoi sume de 8 ori mai mari, au agresat și amenințat un martor
 • Acum 1 day Politica
  Marcel Ciolacu a fost ales vicepreședinte al Internaționalei Socialiste
 • Acum 1 day In vizor
  Consiliul Elevilor Cluj cere demisia directoarei care a angajat un fost interlop să predea copiilor: ”Lipsă de empatie față de elevi”
 • Acum 1 day Vocea ta
  IEȘIREA DIN CRIZA IZOLĂRII POST-COVID. Mircea Miclea: ”Creativitatea și inovația necesită proximitate (…) trebuie să începem să ne refacem coeziunile, acelea pe care le putem reface, cu niște prieteni foarte buni, cu vecinii, cu familia”
 • Acum 1 day In vizor
  VREUN CUMĂTRU POLITIC AR AVEA DE VÂNZARE NIȘTE mobilier și echipamente digitale pentru laboratoarele de informatică din școli. De 1 miliard de euro ar avea pe ce să se adune praful, că nu sunt și bani pentru formarea profesorilor și pentru mentenanța echipamentelor
 • Acum 2 days Politica
  PE SURSE: Gabriela Firea, pe primul loc în sondajele comandate de PNL privind intenția de vot la Capitală, la peste 10 procente de ceilalți posibili candidați. Ilie Bolojan, testat de liberali în sondajele pentru București
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE