In vizor

Arhitect clujean: „Aglomerări de construcții sunt numite cartiere, deși nu au niciun fel de atribut al unui cartier”

Scris de 133

Arhitectul clujean Eugen Pănescu consideră că s-a ajuns la o dezvoltare imobiliară haotică în Cluj din cauza faptului că interesul privat primează în fața interesului public. Astfel s-a ajuns ca grupări de construcții să fie numite cartiere, deși nu aveau aributele necesare precum drumuri, creșe, grădinițe sau parcuri.

„Trebuie să înțelegem că interesul comun, interesul public nu este suma intereselor private. E mai mult de atât. Noi acum suntem în momentul în care constatăm că diferența aceasta între suma intereselor private până la interesul comun ne dă cu minus. Din cauza aceasta, grupări de construcții sunt numite cartiere, dar nu au nici un fel de atribut al unui cartier. Atributul unui cartier nu este numai aglomerarea de populație care stă în apartamentul propriu și eventual primește un magazin pentru nevoile de bază. Vorbim de cartiere demare prestigiu și unde locuințele sunt foarte scumpe. De exemplu Borhanci sau Bună Ziua. Toate zonele de extindere sunt aglomerări de construcții pentru nevoile primitive. Nu există infrastructură de acces bună, nu există infrastructură verde, Nu există cultură, educație, sănătate. Aceste atribute fac un loc să fie numit cartier”, a declarat arhitectul Eugen Pănescu la Via Cluj.

Cum s-a ajuns în această situație?

Eugen Pănescu crede că s-a ajuns la astfel de situații din cauza lipsei planificării, dar și din cauză că legislația permite să fie aduse modificări drastice PUG-ului. Astfel dezvoltatorii imobiliari au căutat să își maximizeze profitul fără să fie interesați să ofere condiții minime pentru un trai decent. 

„Astfel s-a obținut foarte mult profit. Diferența dintre costurile de realizare și cele de vânzare este foarte mare la Cluj. Dar această diferență nu se ocupă de a produce calitate. Reglementările legislative permit ca PUG-ul să fie modificat drastic prin planuri locale care trebuie negociate cu autoritatea locală și fiecare este aprobat. Frica de planificare sau negarea ei ne-a adus la aceste situații. Între timp pe baza nemulțumirilor și a constatării lipsei de calitate și din cauza atenției mass media, toate aceste situații devin mai transparente. Ședințele comisiei de urbanism unde se negociază aceste modificări de la regulament sunt publice, așa cum nu sunt în multe alte orașe. Administrația locală a fost fericită. I-a pus Dumnezeu mâna în cap. Să câștige atât de multe taxe din impozite și să ai activitate și creștere demografică ce îți vine cadou, dar din păcate nu faci nimic. Nu ai niciun fel de coordonare și nu îți pasă de noii locuitori care vin să locuiască la tine”, a explicat arhitectul clujean.

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours FOTOGRAFILA
  ”Numele meu e Pupu mic și v-am dat un Pupu mare, alături de Maestrul meu de Promisiuni electorale”
 • Acum 2 hours Justitie
  POZIȚIA CRINULUI. Întrebat dacă DNA se va sesiza în afacerea mașinilor BMW cumpărate de Poliție de la prietenul lui Klaus Iohannis, șeful DNA ne anunță că: ”Este posibil orice”
 • Acum 4 hours Jos palaria
  În Cluj-Napoca au fost montate 5 defibrilatoare în spații publice
 • Acum 5 hours Din oras
  OSĂ fie bine: Nu este gata ”lucrătura” de pe Kogălniceanu, dar s-a pornit șantierul de pe Universității. Studenții se vor parașuta la cursuri. Clujenii vin în Centru cu metroul
 • Acum 5 hours Politica
  Ministrul Muncii, Marius Budăi: ”Trebuie și vor fi majorate pensiile de la 1 ianuarie”
 • Acum 6 hours Editorial
  Un infractor nu recunoaște infracțiunea când se știe apărat de o gașcă de inși de același fel cu el
 • Acum 7 hours PubliNews
  ROMÂNIA: PE PODIUM LA CAMPIONATUL EUROPEAN
 • Acum 8 hours Sanatate
  Cluj: Vaccinare gratuită împotriva gripei. Cine sunt beneficiarii
 • Acum 9 hours Eveniment
  În zonele cu mai multe accidente se va plăti un RCA mai scump. Județul Cluj este pe locul trei la accidente în prima jumătate a anului 2022
 • Acum 10 hours Eveniment
  Un cerb a fost lovit cu mașina în Bonțida. Șoferul a ajuns la spital, animalul a murit
 • Acum 22 hours Eveniment
  Polițiștii au tras focuri de armă într-o localitate din Cluj, după ce un tânăr i-a tras un pumn în față unuia dintre ei
 • Acum 23 hours FOTOGRAFILA
  FELICITĂRI BOC pentru o asemenea lucrare de ”dorel” cu diplomă! Pe unde se mai duc riveranii la serviciu, la cumpărături, la școală, pe unde vine Ambulanța?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE