Gratare cu dorada, ton, pastrav pane, bors de peste, fructe de mare, sushi si alte zeci de specialitati ii asteapta pe clujeni in acest week-end pe platoul Salii Sporturilor, la primul festival de peste din Romania – Pescia.
Astazi e prima zi la Cluj a festivalului Pescia, care reuneste producatori, importatori si distribuitori locali de peste, preparate din peste si accesorii pentru prepararea si gatitul pestelui, reprezentanti ai fermelor piscicole si ai baltilor din localitate si din judetul Cluj si alti operatori ai industriei respective, cum sunt procesatorii, magazinele de desfacere si restaurantele pescaresti.
In plus, Marian Cuzdrioreanu, presedintele organizatiei Ro-Fish si organizatorul evenimentului, e pregatit sa le arate live clujenilor cum se face un bors adevarat si sa le spuna care sunt secretele unui pastrav umplut.
“Romanii mananca putin peste, datorita lipsei de traditie gastronomica. Este clar ca in afara de pastrav, crap si caras, speciile de peste sunt sarace in tara noastra. Nu avem obisnuinta de a manca peste, cum e in tarile mediteraneene. Nu avem o cultura gastronomica in ceea ce priveste consumul de peste”, spune bucatarul, care e hotarat sa schimbe viziunea clujenilor asupra pestelui.
Pescia si-a propus sa popularizeze consumul de peste in Romania, dat fiind ca acesta nu se afla printe alimentele preferate de nationali.
“In patru ani, cu ajutorul acestui festival, vrem sa dublam consumul de peste pe cap de locuitor”, mai spune bucatarul.
Datele difuzate in 2013 de Asociatia Piscicultorilor din Romania pozitionau tara noastra printre ultimele din Europa in acest domeniu. Un roman consuma anual, in medie, mai putin de cinci kilograme de peste, in timp ce consumul mediu in Uniunea Europeana este de 20 de kilograme anual.
“Cel mai popular peste in consumul din Romania e macroul, care costa 10 lei pe kilogram. Carnea de porc costa 15-20 de lei kilogramul. Somonul, bibanul de mare sau somnul sunt mai scumpi, dar si muschiuletul de porc e scump”, rade Marian Cuzdrioreanu, care spune ca pestele nu numai ca e mai usor de gatit decat porcul sau vita, dar e si mult mai sanatos.
Festivalul se organizeaza in cadrul unui proiect cofinantat prin Programul Operational pentru Pescuit 2007-2013 „Are balta peste“.