Diete

Arderea caloriilor

Aproape orice femeie ar cumpara fara sa clipeasca formula magica de imbunatatire a metabolismului, astfel incat sa nu mai aiba necazuri cu greutatea! Problema este ca nu exista o formula-minune care sa actioneze peste noapte, ci mai degraba solutii individualizate si care presupun multa, multa vointa.

 

Trebuie sa cunoasteti ca rata metabolica – adica viteza cu care organismul arde caloriile – depinde de activitate, varsta, sex, dar si de stilul de viata si greutatea existenta. De aceea, fiecare slabim diferit si cu ajutorul altor cure de slabire.

 

Iata ce spun si recomanda nutritionistii in legatura cu functionarea motorului de ardere a caloriilor:
1. Nu sariti peste mese! Ideea de post negru sau de dieta neagra pare in mod gresit, pentru unii, singurul mod de a elimina kilogramele in plus, intr-un mod rapid. Acest regim face insa sa incetineasca arderile ulterioare, din cauza homeostaziei (adaptarea organismului la ceea ce i se ofera). Organismul va fi “asmutit” sa acumuleze si mai mult, “crezand” ca urmeaza o perioada de inanitie! Din contra, patru pana la sase mese pe zi, reduse cantitativ si hipocalorice, fac ca organismul sa stea “linistit” si sa nu mai acumuleze atat de multe grasimi de rezerva!
2. Nu credeti in “alimente care slabesc”! In mod eronat se grede ca grepfruitul si telina sunt alimente ce slabesc. E adevarat ca cele doua alimente sunt sarace in calorii si bogate in fibre, dar nu va accelereaza metabolismul.
3. Condimentele ne ajuta sa slabim? Este o alta credinta populara gresita, insa totusi condimentele au un merit: ne ajuta sa mancam cu mai multa placere legumele fierte sau puiul slab la gratar.
4. Beti apa! Pe langa senzatia de satietate obtinuta din umplerea cu apa a stomacului, hidratarea corecta are si avantajul prevenirii cearcanelor si a fetei suferinde, specifice celor care slabesc. Pe de alta parte, deshidratarea poate incetini mult rata metabolismului! In loc sa se ocupe de arderea grasimilor din alimente, ficatul organismului deshidratat se lupta sa modifice concentratiile metabolice astfel incat sa retina cat mai multa apa in tesuturi!
5. Tonifiati-va musculatura! Daca deveniti mai activi, metabolismul dvs. se va accelera, intrucat muschii – ca tesuturi – sunt mult mai activi metabolic decat straturile de grasime. Nu este necesar sa deveniti dependent de sala de gimnastica, ci doar sa va amintiti de doua ori pe zi, dimineata si seara, de organismul dvs. si sa faceti 10-15 minute de activitate sustinuta, inainte de a intra la dus.
6. Miscati-va mai mult! Renuntati la lift si parcati mai departe de destinatie, chiar si  zece minute de mers pe jos in ritm alert conteaza! Incercati sa va ingrijiti singur gradina, chiar sa faceti o curatenie in mod “activ”, faceti jogging pana la piata de legume in weekend si nu ratati nici o ocazie de a dansa!
7. Supravegheati numarul de calorii! Incercati sa memorati numarul de calorii per aliment sau portie pentru a face un calcul zilnic aproximativ al numarului de calorii “ingerat” si corelati-l cu activitatea fizica depusa. Numai dvs. insiva va puteti contoriza cel mai corect aceste date atat de importante.
8. Adaptati caloriile la varsta! Nu mai aveti 20 de ani, deci si numarul de calorii necesare s-au schimbat. Daca la 20 de ani, de exemplu, aveam nevoie de 2.000 de calorii, la 40 avem nevoie doar de 1.500 de calorii, iar la 50 de ani aceste nevoi scad sub 1.400!
9. Atentie la medicamentele de slabit! Multi oameni apeleaza la felurite pastille care accelereaza artificial metabolismul. Multe dintre ele insa au multiple efecte secundare, mai ales asupra ritmului cardiac, facand numeroase victime printre obezii cardiaci sau hipertensivi. Astfel de medicamente trebuie administrate numai cu recomandarea medicului si sub monitorizare periodica (tensiune, ritm cardiac etc.) de catre acesta.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *