Reportaj

Arde 800 de calorii pe ora cu Khai Bo la Gimmy. Cine este Eliza, singura instructoare de Fight Klub din Cluj

De saptamana viitoare, clujenii pasionati de miscare vor putea opta pentru un nou tip de antrenament. Se numeste Khai Bo si are avantajul ca iti lucreaza in ritm alert toate grupele de muschi. Miscarile sunt inspirate din arte martiale, box si kickbox si se fac pe muzica alerta de club. Eliza Cighir, instructoarea de la Gimmy specializata in asta a dezvaluit pentru Ziar de Cluj cateva din secretele antrenamentului care a revolutionat industria fitness din Anglia. 

Eliza este o tanara miniona, aparent fragila, insa ea e cea care ii va indruma de saptamana viitoare pe fanii sportului sa deprinda tainele Khai Bo-ului, un tip special de Fight Klub. 

“Noutatea este ca face pac parte din conceputul Fight Klub, originar din Anglia care cuprinde mai multe tipuri de antrenamente. Eu sunt certificata pe Khai Bo si Bag Boxing. Sunt lovituri dinamice cu picioare si pumni, imprumutate din arte martiale, box si kickbox si sunt executate pe muzica foarte alerta, ca cea pe care se danseaza in cluburi”, a explica instructoarea. 

Este un tip de antrenament care i se poate adresa oricui, mai ales ca miscarile se pot invata pe parcurs. La inceput aceste miscari sunt mai lente, pentru ca toata lumea sa le poata deprinde, dupa care se creste rapiditatea executarii acestora. 

Este si un mijloc excelent de slabire, mai ales ca este un antrenament cardio care implicaun consum foarte mare de energie: se ard pana la 800 de calorii pe ora, ceea ce inseamna ca ne ajuta sa scapam usor de kilogramele în plus.

“Ceea ce face acest antrenament si mai atractiv este faptul ca in intensitatea efortului depus in ritmul alert al muzicii pur si simplu uitam ca facem efort, nu mai simtim oboseala. Se lucreaza cam toate grupele musculare deodata.  Uitam de griji si ne umplem de energie”, precizeaza ea. 

Antrenamentul presupune concentrare maxima. 

Trebuie sa te concentrezi foarte mult, trebuie sa iti coordonezi miscarile mainilor si a picioarelelor si, in plus, e nevoie si de atentie, sa nu ii lovesti pe cei din jur”, a atras atentia Eliza. 

Recomandarea specialistei este efectuarea a trei antrenamente pe saptamana. 

Eliza a participat la mai multe conventii de Khai Bo la Bucuresti, precum si la un curs de specialitate la Londra. 

Eliza Cighir este din Dej, are 29 de ani si este licentiata in Planificare teritoriala a Facultatii de Geografie din cadrul Universitatii “Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca. 

Inca de cand eram mica eram o fire foarte activa, in mare parte si datorita parintilor mei care mi-au insuflat pasiunea pentru sport. De primavara eram pe bicicleta, vara inotam cat puteam de mult, iarna ma dadeam pe patine. In scoala generala realizam coregrafiile colegilor mai mici pentru spectacolele de la sfarsit de an scolar”, a marturisit ea. 

Din anii de studentie isi aminteste cu drag de excursiile si drumetiile pe munte, dar si de salile de sport. 

“Acolo am vazut cat de placut e sa le transmiti si celorlalti energia pe care o ai si sa ii ajuti pe ceilalti sa slabeasca sa ajunga sa arate asa cum si-ar dori. Am fost plecata si in Londra trei ani, am fost asistent de instructor. A fost experienta care m-a inspirat sa ma intorc in tara si sa imi construiesc o cariera in sport. Am urmat de atunci mai multe cursuri, intre care unul al unei svoli de fitness, am primit si certificare pentru a fi instructor de aerobic”, a explicat Eliza. 

Lansat la sfarsitul anilor 90, antrenamentul Khai Bo este recunoscut ca unul dintre cele mai cunoscute forme de studio combat din Anglia conceput de Troy Dureh.

Este un antrenament cardio care presupune lovituri dinamice cu picioarele si pumnii, miscari folosite in artele martiale, box si kickboxing si este practicat pe muzica. Scopul principal al exercitiilor este de a spori capacitatea cardiovasculara, rezistenta, flexibilitatea si forta. Muzica potrivita pentru aceste clase este special conceputa pentru aconferi fiecarei lovituri putere si forta. Miscarile sunt distractive, usor de executat, indiferent de conditia fizica si nivelul de pregatire.

“Pot spune ca in acesti ani ne-am apropiat mult de tarile dezvoltate in privinta sportului si a atitudinii oamenilor fata de miscare. Acum sunt oameni care lucreaza in birouri, dupa care vin la sala si fac sport. La fel, multi vin sa faca miscare dimineata devreme inainte de slujba si asta este foarte bine”, a conchis Eliza.

Eliza Cighir este singura instructoare de Fight Klub din Cluj si imprejurimi, iar acest curs este o premiera la Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *