In vizor

Aprozarele lui Daea în varianta Oros: „Această platformă se dorește să vină în sprijinul producătorilor agricoli din sectorul vegetal”

Clujeanul Adrian Oros, un critic vehement al măsurilor adoptate de predecesorul său la șefia ministerului Agriculturii, Petre Daea, se dovedește a fi un vrednic continuator al proiectelor aprozarelor de stat: „Vremea gostaturilor a trecut”, replica lui Ludovic Orban de pe vremea „opoziției” pare să fi fost un simplu moft. Acum, liberalul Adrian Oros este gata să reinventeze gostaturile, aprozarele de stat, transferându-le în online. În condiții de criză epidemiologică, producătorii români din mediul rural sunt lăsați singuri. Cu o singură soluție: internetul. „Dacă Ghiță Ciobanul poate, producătorii de ce n-ar putea?”, pare să declare reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin măsurile îndoielnice pe care le propun pentru susținerea sectorului agricol. 

Virtualitatea dezvoltării rurale. Agricultura pe net

Virtualitatea trebuie înțeleasă înainte de toate nu doar ca o interconectare prin World Wide Web, ci ca o simplă posibilitate, dar care nu există încă: nu există efectiv, ci doar în potență. 

Ei bine, agricultura românească, care de asemenea există prea puțin, este transferată în online. Mai degrabă reprezentanții acesteia: micii producători români. 

Dar înainte ca agricultorii români să cucerească internetul, ministrul Adrian Nechita Oros, un vehement critic al antecesorului său Petre Daea, care înfiera ideea aprozarelor de stat propuse spre înființare în timpul guvernării PSD, ca un brav liberal, s-a dovedit a fi un continuator fidel al politicii promovate de Daea: acum, în plină criză epidemiologică, gostaturile sunt iar la modă. 

Și internetul. 

Critica liberală de odinioară

În noiembrie 2019, atunci când clujeanul Adrian Nechita Oros se instala comod în fotoliul de ministru al Agriculturii și așa-zisei dezvoltări rurale, anunța măsuri draconice de desființare a liniei de aprozare abia înființate de fostul ministru Petre Daea. 

Casa de Comerț Agroalimentar Unirea, un proiect inițiat de Petre Daea, fostul ministru al Agriculturii, ce trebuia să se constituie într-un lanț de magazine cu produse românești, nu era susținut de noul ministru de resort, Adrian Oros, deoarece „nu este serios și nu are impact economic și social”

O poziție similară exprima în acest caz și șeful noului guvern, Ludovic Orban:

„Vremea gostaturilor a trecut.

Pentru producătorii români trebuie să asigurăm condiții egale de acces la piață, dar consider că nu statul trebuie să se ocupe de această activitate (Casa de Comerț Unirea – n.red.)”, declara fără chip de îndoială, proaspătul premier, Orban.

Și Adrian Oros își exprima indignarea și noua viziune politică, gata să pună agricultura pe roate.

Pe roțile comerțului liberal concurențial:

„Eu nu am fost de acord cu acest proiect nici cât eram în Comisia pentru Agricultură (vicepreședinte – n.red.), nu mi se pare un lucru serios, care poate rezolva o problemă. Explicația a fost că prin aceste magazine se vor promova produsele locale și tradiționale. Produsele locale trebuie promovate în locul în care se produc, iar cele tradiționale în alt loc. Nu mi se pare că a avut un impact economic și social”, declara Adrian Oros, ministrul Agriculturii, în cadrul unei conferințe de presă susținute în noiembrie 2019. 

în imagine: Adrian Nechita Oros, ministru Agriculturii și Dezvoltării rurale

Atunci, noul ministru era pregătit să trimită corpul de control pe teren să verifice toate plățile privind acest proiect, și mai ales să verifice legalitatea în care s-au efectuat.

„Vom verifica fezabilitatea acestui proiect”, declara Oros. 

CITEȘTE ȘI: Clujeanul Adrian Oros, noul ministru al Agriculturii, pune gând rău produselor românești. Desființează tot ce prinde 

Până în noiembrie 2019, au fost deschise două magazine din cadrul acestui proiect de susținere a producătorilor și fermierilor români, unul în Sibiu și unul în București.

Casa de Comerț Agroalimentar Unirea, un proiect inițiat de Petre Daea, fostul ministru al Agriculturii, ce trebuia să se constituie într-un lanț de magazine cu produse românești, un proiect gândit să vină în sprijinul producătorilor români, era discreditat înainte să fi dat roade. 

Liberalismul „de stat” 

Acum, PNL pare să-și fi schimbat radical poziția față de Casa de Comerț „Unirea”, o inițiativă a lui Liviu Dragnea și Petre Daea, prin care au fost reînființate vechile aprozare ce ar fi trebuit alimentate cu producția fermierilor români.

Nici de controalele efectuate de temutul Corp de Control nu s-a mai auzit nimic.

Mai exact de rezultatele acestor verificări, iar asta întrucât fostul șef al Casei de Comerț Unirea, Adrian Izvoranu, a fost înlocuit de ministrul PNL al Agriculturii, Adrian Oros, cu Ionuț Alexandru Dănilă. Oamenii PNL au fost puși în funcții de conducere la Casa de Comerț Unirea, iar raportul Corpului de control a rămas fără urmări, semnala recent AgroIntel.ro

După cum nota recent profit.ro, în doar 3 luni de guvernare, Cabinetul Orban a crescut numărul bugetarilor cu peste 5.300 de posturi. 

CITEȘTE ȘI: Numărul angajaților la stat, în creștere: 5.300 posturi în plus în Guvernul Orban, în condițiile reducerii angajaților din sectorul privat. În spitale, numărul de posturi a fost diminuat cu peste 1.000

Măsuri virtuale pentru salvarea agriculturii românești pe timp de criză

Recent, clujeanul Adrian Oros anunța că ministerul a pus la punct o platformă destinată micilor agricultori, prin intermediul căreia aceştia să poată vinde marfa:

„Anul acesta problema vânzării este mult mai mare. (…).

În aceste săptămâni sunt zeci de tone, poate sute de tone de legume care stau neridicate şi atunci am făcut această platformă în care fiecare poate să-şi pună datele de contact şi cantităţile de legume, iar noi i-am îndrumat pe retaileri să se deplaseze către zonele respective şi să se aprovizioneze de acolo”, anunța Nechita Oros. 

Platforma implementată de ministerul Agriculturii poate fi accesată aici.

Accesând această platformă puteți constata nu doar că retailerii nu se înghesuie aici pentru a se aproviziona, ci și faptul că printre cele câteva anunțuri publicate de producători – Ceapă verde (74 anunțuri), Cartofi (17), Castraveți (13), Conopidă (2), Dovleac (0), Mazăre (0), Linte (0), Ceapă (0) – județul Cluj lipsește cu desăvârșire. 

Adică, deși județul Cluj este un pol al IT-ului, producătorii din județ nu au dat buzna pe platforma înființată de clujeanul Adrian Oros. 

Singura inițiativă pe care am identificat-o până în prezent aparține unei fundații și vine în sprijinul producătorilor locali din județul Sălaj: Bun din Sălaj. 

Până în prezent, pe site-ul bundinsalaj.ro și-au postat ofertele producători locali de miere de albine, ulei de floarea soarelui, lactate, cosmetice, tricotaje sau pălincă, dar şi restaurante şi laboratoare de cofetărie.

Platforma pune la dispoziţia micilor producători locali spaţiu online în care aceştia pot să își prezinte gratuit oferta, pentru a facilita accesul consumatorilor: 

„«BUN din Sălaj» este o platformă care pune la dispoziţia micilor producători locali spaţiu online în care aceştia să îşi prezinte, gratuit, oferta, întregii comunităţi. Iar consumatorilor sălăjeni să le faciliteze, tot gratuit, accesul la producători, restaurante cu livrări la domiciliu, sau iniţiative bune din comunitate. În baza informaţiilor pe care producătorii le oferă, pe propria răspundere, consumatorul se adresează direct acestora, fără a a exista un alt intermediar. Responsabilitatea pentru calitatea produselor, condiţiile de comercializare şi livrare, aparţine în întregime producătorilor”, precizează iniţiatorii proiectului. 

Prin urmare, un județ învecinat Clujului vine cu proiecte proprii, concrete. Clujul însă nu pare hotărât deocamdată să-și sprijine producătorii locali. 

Nu-i destul c-a dat un ministru al Agriculturii și al dezvoltării (rurale) virtuale?

„Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță că, de astăzi, 30 martie 2020, pune la dispoziția micilor producători un portal pentru a completa cantitățile de legume disponibile în vederea facilitării unui dialog cu marile lanțuri de retail. Măsura are scopul de a identifica cele mai bune modalități de preluare a mărfii direct de la producători.

Astfel, pentru că este crucial ca în această perioadă fermierii să își desfășoare în continuare activitatea pentru a asigura securitatea alimentară a României, recomandăm micilor producători să încarce în platforma www.rndr.ro/legume cantitățile de legume de care dispun”, se arată pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. 

„Se dorește…”

„Este foarte important să se înțeleagă că această platformă se dorește să vină în sprijinul producătorilor agricoli din sectorul vegetal, care în această perioadă trebuie să își continue munca în ferme, în solarii sau în câmp. De aceea a fost creată, pentru ca noi, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, să îi sprijinim în dialogul cu marile lanțuri de retail, pentru a găsi soluții ca aceste produse să ajungă pe masa consumatorilor”, a afirmat ministrul Adrian Oros.

Prin urmare, aprozarele de stat ale lui Petre Daea, criticate inițial de liberali, susținători ai unui mediu de afaceri concurențial, au fost reinventate sub conducerea PNL și recalibrate conform noilor standarde ale liberalismului „de stat”. 

Și astea, nefuncționale pe vreme de criză. Noroc că piețele au rămas încă deschise.

Singura formă de sprijin a producătorilor români găsită deocamdată de ministrul Adrian Oros se referă la dezvoltarea virtuală a agriculturii românești: platforme online. 

P.S.: Noul șef al Casei de Comerț „Unirea”, liberalul Ionuț Dănilă, are studii în domeniul veterinar, dar se recomandă ca specialist în domenii de printare, comunicare și cărți de vizită, conform CV-ului disponibil pe LinkedIn. De altfel, actualul ministru al Agriculturii, clujeanul Adrian Oros, este de asemenea absolvent al Facultății de Medicină Veterinară. 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *