Din oras

Aproape 8.000 de mașini parcate neregulamentar, ridicate într-un an, în Cluj-Napoca

Anul trecut, Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca a ridicat 7867 autovehicule staționate neregulamentar, abandonate sau fără stăpân. Decizia ridicării autoturismelor a fost luată în 2017 de către Primărie, după o pauză de câțiva ani. Chiar și cu instituirea acestei măsuri, domeniul public este plin de autoturisme parcate neregulamentar. Principalele motivele invocate de șoferi fac referire la lipsa locurilor de parcare.

3,4 milioane lei a realizat Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca, anul trecut din serviciile de ridicare de mașini. Veniturile totale declarate în 2019 au fost de peste 121 milioane lei, cea mai mare parte fiind din centrul de management integrat al deșeurilor (38,1 milioane lei) și întreținerea și refacerea străzilor (38,5 milioane lei).

„Secția Ridicări Auto efectuează activitatea de a autovehiculelor staționate neregulamentar, în baza HG Nr. 965/2016, modificarea și completarea Regulamentului de aplicare a OUG Nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, aprobat prin HG Nr. 1391/2006 și a Legii nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenurile aparținând domeniului public sau privat al statului ori a unităților administrativ teritoriale actualizat 2017 și HCL Nr. 27/2017. Activitatea principală a Serviciului Ridicări Auto este ridicarea, transportul și depozitarea autovehiculelor staționate neregulamentar, abandonate sau fără stăpân. În perioada 1.01.2019 – 31.12.2019 au fost ridicate un număr de 7867 autovehicule staționate neregulamentar, abandonate sau fără stăpân”, este precizat în raportul de activitate al regiei pe anul trecut.

Măsura ridicării autovehiculelor se aplică în cazuri precum: oprirea/staționarea autovehiculelor în stațiile CTP, pe benzile de urgență și cele de siguranță, în intersecții și sensuri giratorii, pe treceri de pietoni, în zone rezidențiale/pietonale, pe trotuare și piste de biciclete, în parcările cu plată, în cazuri de blocare a punctelor gospodărești sau a diverselor accese auto, precum și în alte situații, conform legislației în vigoare.

Cuantumul sancțiunii pentru ridicare-transport-depozitare a fost stabilit conform HCL nr. 72/2017 și este de 547 de lei. În cazul în care utilizatorul sau proprietarul se prezintă la autovehicul și nu se mai efectuează transportul și depozitarea, sancțiunea e de 294 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *