In vizor

Aproape 50 de persoane sunt date dispărute de către IPJ Cluj. Citeşte cele mai incredibile poveşti despre cazurile unor dispariţii misterioase

Serviciul de Investigații Criminale Cluj, aflat în subordinea Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, centralizează și efectuează cercetări în toate cazurile de dispariție de pe raza județului. Printr-o adresă formulată către aceștia am reușit să obținem lista cu persoanele dispărute din diferite părți ale județului.

În ultimii 30 de ani au rămas nesoluționate aproape 50 de cazuri (48 de cazuri dintre care 46 vizează persoane majore și 2 persoane minore) cu persoane dispărute. Din totalul acestora doar 25 de cazuri sunt bifate spre mediatizare, restul fiind dificil de rezolvat în vreme ce aparținătorii celor dispăruți nu și-au dat acordul pentru ca pozele celor dispăruți să fie făcute publice.

Ziar de Cluj vă prezintă cazurile persoanelor aflate încă pe lista cazurilor nerezolvate de către cei de la SIC Cluj. Multe dintre aceste dosare au trecut prin mâna agentului şef de poliţie din cadrul SIC – Compartimentul urmăriri, Lucian Irimescu. Potrivit acestuia, inclusiv în cazurile persoanelor dispărute de mai bine de două decenii, se fac verificări periodice şi adrese către secţii de poliţie care pot contribui la soluţionarea dosarelor.

Zalan Balog, un tânăr în vârstă de 26 de ani, a dispărut în 2012 în condiții misterioase. Bărbatul era plecat în Elveția la muncă și urma să se întoarcă în vara respectivă pentru a participa la nunta fratelui său. Acesta a fost dat dispărut de rude, dat fiind că nu a mai ajuns în țară. Traseul său de întoarcere era următorul: Elveția – Milano – Budapesta – Cluj, însă în autoritățile din Elveția nu au reușit să descopere dacă tânărul a plecat din orașul respectiv.

IPJ Cluj: La data de 28.06.2012 a fost adus până la autogara din Chur-Elveția, urmând să ia autobuzul până în localitatea Bellizona, iar de acolo trenul spre Milano-Italia. Din Milano urma să ia avionul până la Budapesta, de unde urma să se deplaseze în România. În urma verificărilor a rezultat că Balogh Zalan nu a mai fost văzut din data de 28.06.2012.

Semnalmente: Constituție atletică, faţa ovală, ochi căprui, păr șaten, tuns scurt.

Stelian Ban a dispărut în 2002, iar în prezent ar avea 35 de ani. Tânărul avea probleme psihice, iar părinții au raportat dispariția sa în toamna anului respectiv. Acesta locuia împreună cu familia în comuna Moldovenești, din județul Cluj.

Semnalmente: Înălțime 1,60M, astenic, ten deschis, fața ovală, păr șaten, ochi căprui, lipsă dinții din față, frunte lată.

Alexandru Bobar a dispărut în 2002 și astăzi ar fi avut 77 de ani. Polițiștii au efectuat multiple cercetări în urma sesizărilor depuse de rudele acestuia, însă cazul a rămas nesoluționat și în prezent.

 

Liviu Bodea este un alt bărbat cu probleme psihice, care a dispărut în 2015. Bărbatul ar avea în prezent 58 de ani, iar polițiștii susțin că acesta obișnuia să dispară de la domiciliu, pe jos, spre diferite localității (Dej, Gherla, Buneşti), iar după aproximativ 7-8 ore acesta revenea. Persoanele audiate la dosar susțin că l-au văzut ultima dată în ianuarie 2005.

Semnalmente: La data plecării purta o căciulă din material textil de culoare neagră, un hanorac de culoare verde, blugi de culoare neagră și ghete din piele de culoare neagră.

Mariana Borza a dispărut în 2002, an în care și-a anunțat rudele că dorește să părăsească municipiul Cluj-Napoca pentru a căuta „o viață mai bună”. Polițiștii au efectuat căutări pe raza județului și au cerut ajutorul și celorlalte inspectorate vecine, însă femeia nu a fost localizată. Audiat în cauză, soțul acesteia le-a spus anchetatorilor că femeia i-a transmis că se vor revedea la emisiunea „Iartă-mă” de la TVR 1. Mariana Borza figurează ca dispărută încă din februarie 2002.

Gheorghe Cheorbeja, un turdean în vârstă de 42 de ani, a fost dat dispărut în condiții misterioase. Potrivit anchetatorilor, Cheorbeja a plecat din România pentru a lucra în Spania, însă rudele nu au reușit să îl localizeze. Atât autoritățile din Cluj cât și cele din Spania l-au introdus în baza de date a persoanelor dispărute. Bărbatul a dispărut în vara anului 2009.

Semnalmente: Înălțime 1,75 m, constituție astenica, fața ovală, ochi căprui, păr șaten cu fir întins, tuns scurt.

Unul dintre cele mai vechi dosare de dispariție este cel al lui Ioan Costin, un bărbat în vârstă de 61 de ani, care a plecat în pădure după lemne și nu s-a mai întors. În cazurile de acest gen sunt desemnate echipe mixte de polițiști, jandarmi montani și câini special antrenați. În cazul lui Costin, cercetările nu au reușit să ducă la soluționarea dispariției sale.

Semnalmente: Înălțime 1,66M, constituție astenica, fața ovală, ochi căprui, păr șaten.

Rozalia Corina Crișan, o tânără din Turda, a fost dată dispărută în decembrie 2018. În vârstă de 23 de ani, Corina Crișan era gravidă în momentul în care a dispărut de acasă. Potrivit anchetatorilor, aceasta era domiciliată în Huedin, iar unele persoane susțin că au văzut-o în Câmpia Turzii.

Semnalmente: Constituție astenică, ten măsliniu, faţa ovală, ochi căprui, păr negru drept lung.

 

Ioan Hădărean, un bărbat din Ceanu Mare, este dat dispărut încă din 2005. Bărbatul în vârstă de 65 de ani a plecat din localitatea natală în vizită la sora sa, în Câmpia Turzii, însă nu a mai revenit acasă.

Gabriel Adrian Hădărean a dispărut în urmă cu doi ani. Părinții acestuia au sesizat autoritățile după ce nu au reușit ia legătura cu el încă din 2017. Gabriel are 48 de ani și era plecat la muncă în Italia. Acesta lua legătura cu părinții odată la trei luni, motiv pentru care aceștia l-au raportat ca dispărut doar în primăvara anului următor. Bărbatul era domiciliat în municipiul Turda.

Semnalmente: Constituție atletică, faţa ovală, ochi negri, păr negru ondulat.

Ioan Lingurar a fost dat dispărut de către mama sa. Potrivit acesteia, Lingurar locuia de câteva săptămâni la o familie în Măguri, pe care o ajuta în gospodărie. În vârstă de 29 de ani, Ioan Lingurar a plecat recolteze fructe de pădure și nu a mai revenit. La momentul dispariției era îmbrăcat cu o salopetă de culoare roșie, purta cizme de cauciuc de culoare neagră.

Semnalmente: Constituție corpolentă, faţa rotundă, ochi negri, păr negru scurt.

Fostul director al APIA Cluj, Adrian Zaharia, se află și el pe lista persoanelor dispărute. Cazul acestuia a fost mediatizat la nivel național. Potrivit anchetatorilor, Adrian Zaharia a dispărut în urmă cu un an, în luna iulie. Acesta era plecat la cabana sa din comuna Beliș, iar cei care au alertat autoritățile susțin că i-au văzut barca în larg, învârtindu-se în cercuri.

Dispariția misterioasă a fostului director APIA Cluj a primit mai multe variante, printre care și faptul că ar fi fost cercetat penal de către DNA Cluj și că și-ar fi înscenat moartea. Cu toate acestea, Adrian Zaharia a fost căutat de scafandrii militari, dar și cei de la ISU timp de zece zile, fără să fie localizat.

Un alt caz tragic este cel al unui micuț, în vârstă de patru anișori, Daniel M., care a dispărut în 1998. Tânărul se juca pe albia râului Arieș, iar părinții au fost cei care au sesizat dispariția sa. Mai multe persoane audiate în acest dosar susțin că micuțul intrase în apă.

Ioan Miller, un clujean în vârstă de 57 de ani, a fost dat dispărut doar în 2016, deși ultimele persoane care au fost în contact cu el susțin că nu l-au mai văzut din 2009. Din cercetările derulate de polițiști reiese că Miller era stabilit în state încă din 1995, iar în 2008 s-a întors în România și a locuit o perioadă scurtă cu părinții săi. Pe fondul unor certuri, Ioan Miller s-a mutat într-un alt cartier din oraș împreună cu concubina sa. Acesteia i-ar fi spus că are intenția de a pleca în Italia, motiv pentru care a și părăsit locuința în 2009. La șapte ani de la plecarea sa, tatăl lui a cerut ajutorul polițiștilor pentru a-l depista, dat fiind că dorește să își întocmească testamentul și să îi lase o parte din moștenire și lui Ioan Miller. Cazul a rămas nesoluționat până în prezent.

Semnalmente: 1,80 m înălțime, 90 kg, constituție atletica, fața, ovală, ochi căprui, păr grizonat cu fir ondulat.

Ovidiu Moldovan, în vârstă de 31 de ani, a fost dat dispărut în 2014. Tânărul este din Dej și rudele acestuia susțin că a plecat spre Cluj-Napoca pentru a-și găsi un loc de muncă. La câteva zile după ce nu au mai primit vești de la acesta, rudele au anunțat poliția.

Semnalmente: Constituție atletică, faţa ovală, ochi căprui, păr saten scurt.

Neciu Alexandru, în vârstă de 56 de ani, a dispărut în primăvara anului trecut. Bărbatul era încadrat în grad handicap grav, fără asistent personal, prezentând dificultăți de vorbire și mers. Potrivit autorităților Alexandru Neciu s-a dus pentru a strânge urzici în apropierea satului Someşul Rece, cătun Prigoneşti și nu a mai revenit.

Marius Popa, profesorul clujean de geografie, încă apare pe lista persoanelor dispărute. Cunoscut și sub porecla de GOPO, Marius Popa preda la Colegiul Naţional “Emil Racoviţă” din Cluj. Profesorul a fost văzut ultima dată la Emil Racoviță, părăsea incinta școlii la finalul orelor de program. Marius Popa trăia singur, neavând soţie sau copii, iar părinţii – tatăl său a fost preot- fiind decedați de mai mult timp.

Semnalmente: Înălțime 1,70 m, constituție astenică, păr grizonat, ochi căprui, buze subțiri, ten deschis.

Toth Levente, un bărbat în vârstă  de 65 de ani, a fost dat dispărut de către rude în urmă cu 19 ani. Potrivit familiei acestuia, bărbatul a plecat de acasă fără a spune unde. Levente Toth era născut în județul Mureș, însă s-a stabilit la Cluj-Napoca. Dispariția acestuia a rămas nesoluționată.

Semnalmente: Înălțime 1,75 m, 80 kg, păr cărunt tuns scurt, ochi căprui, ten alb. 

Turos Acatiu, în vârstă de 78 de ani, a plecat de acasă în ianuarie 2018. Bărbatul este dat dispărut și în prezent, iar la data plecării era îmbrăcat cu jacheta bleumarin, pantaloni de stofă gri închis, pantofi de piele maroniu închis și o șapcă neagră cu cozoroc pe cap.

Semnalmente: Constituție atletică, faţa rotundă, ochi albaștri, păr alb scurt.

Ion Varga, un bărbat din comuna Viișoara, se numără și el printre persoanele dispărute de acasă. Acesta ar fi plecat în august 2003 de la domiciliul său și nu a mai luat legătura cu rudele sau cunoscuții.

Semnalmente: Înălțime 1,70 m, ten închis, fața ovală, ochi căprui, nebărbierit, tatuaje pe ambele mâini. 

Lista se încheie cu cazul Ioanei Miron, al cărei caz datează de două decenii. Femeia a dispărut în urmă cu 19 ani, iar vecinii au fost cei care au alertat autoritățile. Ioana Miron ar avea în prezent 98 de ani, însă rudele acesteia și-au pierdut speranțele. Autoritățile susțin că dispariția acesteia a fost raportată după câteva săptămâni, din cauză că robinetul de apă rece, din locuința acesteia, a rămas deschis în vană a refulat și i-a inundat pe vecinii de dedesubt. Vecinii au anunțat administratorul, iar acesta, împreună cu proprietarul locuinței, au intrat în garsonieră și au constatat că era goală, după care au chemat Poliția.

Semnalmente: Înălțime 1,60 m, astenică, păr vopsit blond, ochi căprui, ten deschis. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *