In vizor

Aproape 140.000 de absolvenți de liceu s-au înscris la examenul de bacalaureat care începe luni cu proba de limba și literatura română

UPDATE: La subiectul III elevilor le-a picat genul liric. Elevii au fost puși să comenteze pe baza unei poezii de Mihai Eminescu sau Tudor Arghezi, potrivit Antena 1.

Prima probă la examenul de BAC 2018 începe la ora 09:00, liceenii de la profilurile real și uman având la dispoziție trei ore pentru a rezolva subiectele la română, care vor fi afișate ulterior, împreună cu baremul de corectare pe site-ul Ministerului Educației, edu.ro.

În cadrul primei sesiuni a bacalaureatului 2018 s-au înscris, în total, 136.871 de absolvenți de liceu din toate promoțiile, 118.856 de candidați fiind liceeni care au absolvit în 2018, iar 18.015 din promoțiile anterioare. Potrivit calendarului stabilit pentru bacalaureat de Ministerul Educației, după proba de limba și literatura română, examenul de BAC 2018 continuă marți cu proba de limbă și literatură maternă, iar miercuri cu cea obligatorie a profilului. Ultima probă scrisă din sesiunea iunie-iulie a bacalaureatului 2018 este programată pentru joi când candidații trebuie să rezolve subiectele la proba la alegere a profilului și specializării.

Înainte de examenul de BAC 2018, Ministerul Educației a publicat modele se subiecte și barem la română, profilurile real și uman.

Anul trecut, candidații de la profilul uman, au avut de rezolvat subiecte la română la bacalaureat referitoare la un fragment dintr-o poezie scrisă de Ion Vinea. Al doilea subiect la română a constat în elaborarea unui text argumentativ de 150-300 de cuvinte în care să explice utilitatea activităţilor extraşcolare în educaţia cinematografică. Ultimul subiect la proba de limba și literatura română din cadtul examenului de BAC a constat în redactarea unui eseu de 600-900 de cuvinte în care să prezinte relaţia dintre două personaje dintr-o operă scrisă de Marin Preda.

Primele rezultate ale examenului de bacalaureat 2018 vor fi afișate pe data de 4 iulie, la centrele de examen, dar și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, până la ora 12.00. Candidații pot depune contestații în aceeași zi în intervalul orar 12.00 – 16.00, urmând ca rezultatele finale la BAC 2018 să fie afișate pe 9 iulie.

La probele scrise din cadrul examenului de bacalaureat, accesul în săli se va face ntre 07.30 și 08.30, pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie. Candidații vor avea la dispoziție trei ore pentru a rezolva subiectele, folosind numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor numai creion negru.

Toate sălile de examen la bacalaureat 2018 vor fi supravegheate video și audio, iar candidaților nu le este permis accesul cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul sau comunicare.

Pentru a promova examenul de BAC 2018, candidații trebuie să obțină o medie de cel puțin 6. Pentru testarea cunoștințelor, în iarnă, a fost organizată o sesiune de simulare a bacalaureatului, la care, potrivit datelor Ministerului Educației, ponderea elevilor de clasa a XII-a cu medii care asigură promovarea, respectiv de 6 şi peste 6, a fost de 39,55%, adică 43.800 de elevi din 110.752 de elevi prezenţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *