In vizor

Apartamentele s-au scumpit la Cluj și în luna septembrie

În ciuda pandemiei, prețurile apartamentelor continuă să crească la Cluj, continuându-și trendul ascendent de dinainte de criza epidemiologică.

Potrivit datelor statistice oferite de imobiliare.ro, apartamentele din blocurile noi au fost cele care s-au scumpit în septembrie, față de luna precedentă, prețurile apartamentelor vechi scăzând ușor.

„Orașul de pe Someș a fost caracterizat, luna trecută, de o evoluție ascendentă a prețurilor apartamentelor: pretențiile vânzătorilor s-au majorat, per ansamblu, cu 0,8%, ajungând la o medie de 1.825 de euro pe metru pătrat util (față de 1.811 euro pe metru pătrat la finele lui august). Valoarea de listare a locuințelor din blocurile vechi a ajuns la 1.792 de euro pe metru pătrat (de la 1.794 de euro pe metru pătrat, reprezentând un minus de 0,1%), în vreme ce pe piața rezidențială nouă a avut loc un avans de 1,6% (de la 1.828 la 1.858 de euro pe metru pătrat).

Capitala Transilvaniei este în continuare orașul cu cel mai mare preț mediu solicitat pe segmentul apartamentelor, la o distanță rezonabilă față de București”, au precizat specialiștii imobiliare.ro.

Clujul avea, înainte de pandemie, cele mai scumpe apartamente, fiindcă orașul era deosebit de atractiv pentru investitorii imobiliari, care cumpărau aici proprietăți pe care ulterior le închiriau sau le renovau și le vindeau mai departe, pentru că municipiul atrăgea tineri care se mutau aici cu familia și cu locul de muncă, și astfel aveau nevoie de o nouă locuință, fiindcă studenților care veneau la facultăți le cumpărau părinții garsoniere sau apartamente.

Studenții însă acum au revenit într-un număr mai mic la facultate, locurile de muncă noi sunt mai puține, așa că clienți din rândul investitorilor, al studenților și al tinerilor mutați la Cluj sunt mai puțini.

În aceste condiții, se ridică întrebarea: de ce continuă să crească prețurile, când logic ar fi să o ia în jos? Încăpățânarea proprietarilor clujeni ar fi un posibil răspuns. În ciuda realităților pandemiei, cei care își vând apartamentele țin la preț – atât dezvoltatorii, cât și persoanele fizice.

Însă, dacă criza sanitară se va prelungi, imobiliarele nu vor putea face excepție de la scăderea generală din economie. După ce vor sta o lungă perioadă cu apartamentele nevândute, proprietarii vor fi nevoiți să mai lase din preț. Însă, potențialii cumpărători nu pot miza pe o scădere, fiindcă, dacă pandemia va fi depășită în următorul an, criza imobiliară mult așteptată de ei, pentru a cumpăra mai ieftin, nu va veni. Și se vor trezi cu oferte mult mai scumpe decât în prezent. Cert este că, de ani de zile, tendința de creștere a prețurilor nu a fost oprită de nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version