Sanatate

Aparate scumpe și performante stau NEFOLOSITE în spitalele din Cluj din cauza birocrației INCREDIBILE pentru obținerea avizelor

Scris de 460

Punerea în funcțiune a oricărui aparat medical care funcționează cu radiații (CT, RMN etc) necesită obținerea unui aviz de la o comisie de specialitate din București. Din cauza lipsei de specialiști din cadrul comisiei și a numărului mare de acte de care este nevoie, emiterea unui astfel de aviz durează de la câteva luni bune până la mai bine de un an. În tot acest timp, medicii stau și se uită la computerul tomograf din cauză că nu au aviz. 

Dotarea spitalelor cu computere tomografe, aparate de rezonanță magnetică și orice alt aparat care funcționează cu radiații este o adevărată aventură. Acestea sunt sisteme medicale scumpe, a căror valoare este de 1-2 milioane lei, deci în primul rând este nevoie de un efort financiar considerabil. Odată terminată achiziția, aparatul nu poate fi pur și simplu pus în spital și apăsat butonul de pornire. Este nevoie de o serie întreagă de avize și documente de la Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), un organism care funcționează în subordinea Guvernului, singurul care dă astfel de avize pentru toată țara. Aici apare partea adevărată a distracției. Din cauză că sunt specialiști puțini în cadrul CNCAN, obținerea unui aviz pentru punerea în funcțiune a unui computer tomograf poate să dureze și un an. 

La Institutul Inimii Cluj-Napoca, anul trecut a fost cumpărat un computer tomograf în valoare de aproximativ 1 milion de euro. Aparatul nu poate fi utilizat acum pentru că nu există acel aviz de la CNCAN. Conducerea spitalului estimează că abia undeva pe la jumătatea anului viitor va primi acordul de funcționare. Deci, ar fi o perioadă de aproximativ un an pentru primirea avizului.  

„Ne-am dotat cu un computer tomograf, acum suntem în etapa de montare a lui. În cazul unui computer tomograf durează până când este montat, noi îl vom avea funcțional undeva pe la jumătatea acestui an. În ultimul an am cumpărat și câteva ecografe foarte performante, avem tot sistemul pentru chirurgie minim invazivă, monitoare pentru terapie intensivă, ventilatoare mecanice și două aparate de anestezie cu finanțare de la Banca Mondială. Întreaga aparatură a fost achiziționată cu fonduri de la Ministerul Sănătății, Banca Mondială și granturi internaționale. După ce se achiziționează un computer tomograf trebuie să obții aviz de la CNCAN, care acreditează toate aceste aparate care funcționează cu radiații. Ei dau avizele de funcționare și verificarea lor ulterioară. Durează foarte mult din cauză că sunt foarte puțini specialiști acreditați care trebuie să meargă în toată țara”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Adrian Molnar, directorul medical al Institutului Inimii Cluj-Napoca.

La Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie, un alt mare spital din Cluj-Napoca, a durat aproximativ mai bine de un an obținerea acestui aviz de la CNCAN. Este vorba despre un computer tomograf achiziționat de unitatea sanitară în anul 2015 și care a costat 2,5 milioane lei.

„În ianuarie 2015 am depus cerere pentru autorizația de deținere, iar în august 2015 am obținut-o. În tot acest timp s-a cerut completarea documentației. În 2 iulie 2015 am depus cerere pentru autorizația de amplasare și a fost emisă la sfârșitul lunii. În 12 noiembrie 2015 am depus cerere pentru autorizația de utilizare și am obținut-o în 22 martie anul următor. La vremea respectivă noi făceam CT-urile la privat, la Hiperdia, dar nu mai era rentabil pentru noi să facem acest serviciu la privat. Atunci, am făcut un calcul din care a reieșit că în cei doi ani cât am plătit serviciile la privat am fi cumpărat un computer tomograf”, a explicat Mihai Mleșnițe, managerul Institutului Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Cluj-Napoca. 

La Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Leon Danielo au existat situații ceva mai fericite. Dacă unele spitale au avut de așteptat și câte 7-8 luni, aici obținerea unui aviz nu a durat mai mult de 2 luni și jumătate. Vasile Mureșan, managerul spitalului, spune că în urmă cu aproximativ 1 an a avut nevoie de acreditare pentru punerea în funcțiune a unui aparat. 

„În ultimii doi-trei ani, spitalele au început să cumpere aparatură mai multă pentru că au primit finanțare atât de la Ministerul Sănătății, cât și de la consiliile județene și probabil CNCAN nu mai face față”, este de părere Vasile Mureșan, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie. 

Reprezentanții CNCAN au precizat că ne vor trimite un punct de vedere pe parcursul zilei de vineri. Vom reveni cu informații. 

sursa foto: neuromed.roULTIMA ORĂ

 • Acum 6 hours Analiza
  Marțafoii Clujului, Alin Tișe și Emil Boc, au trimis la STS o adresă smiorcăită, de ciudă că Clujul a pierdut Cloud-ul Regional. Sunt Tișe și Boc izolați de PNL?
 • Acum 10 hours FOTOGRAFILA
  VIDEO/FOTO: Cluj-Napoca, ca un patinoar. N-a făcut ”OSĂ” Boc patinoar pe lacul din Parcul Central, a făcut iarna în tot orașul
 • Acum 18 hours Politica
  De la semnarea Proiectului în valoare de 60 de milioane de euro pentru digitalizare în regiunea de Nord-Vest a României a lipsit președintele CJ Cluj
 • Acum 19 hours Politica
  Rafila, reacție la dosarele de șpagă din sistemul medical: ”E inacceptabil ca personalul să primească bunuri materiale în schimbul serviciilor pe care le oferă. Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane”
 • Acum 21 hours Din oras
  MAI UȘOR CU ANUNȚUL DE ANGAJARE PE SCĂRI! LEGAL, discriminarea în cuprinsul unui anunţ de angajare, pe criteriul genului şi al aspectului fizic ESTE INTERZISĂ
 • Acum 1 day Sport
  BUN SABĂU, BUNI JUCĂTORII U CLUJ! FC U Craiova – U Cluj 5-0, în etapa a 24-a din Superliga. Mai bine antrena Șurubaru, și așa ia bani degeaba
 • Acum 2 days In vizor
  FELICITĂRI, FAINE LUCRĂRI! ”Dottore” Bode a fost bun și ca ministru al Transporturilor
 • Acum 2 days PubliNews
  TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcții, a încheiat 2022 cu afaceri de 711 milioane lei, dar profitul a scăzut cu 64%
 • Acum 2 days Justitie
  CUM SĂ-ȚI PASEZI RESPONSABILITATEA, ROMÂNEȘTE: CA Cluj dă vina pe parchet pentru că violatorul din Cășeiu a fost eliberat: ”Judecătorul, sesizat cu 54 de minute înainte să expire reținerea”
 • Acum 2 days General
  Bărbatul care a violat o minoră în Cășeiu și nu a mai fost arestat că judecătorul a întârziat la serviciu, a fost prins de polițiști
 • Acum 2 days Din oras
  Până să se unească Cluj-Napoca cu Floreștiul, grație Supercom, s-a unit cu Pata Rât
 • Acum 2 days Politica
  Petre Daea: “Vaca trece prin mari greutăți. A devenit dușmanul planetei, e responsabilă că avem atâta poluare. România are 2 milioane de vaci și 9 milioane de mașini, și unele au două țevi”
 • Acum 2 days In vizor
  Începând de anul acesta, Educaţia din România va fi analizată în raportările pe baze de date ale OCDE “Education at a Glance”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE