Sanatate

Aparate scumpe și performante stau NEFOLOSITE în spitalele din Cluj din cauza birocrației INCREDIBILE pentru obținerea avizelor

Punerea în funcțiune a oricărui aparat medical care funcționează cu radiații (CT, RMN etc) necesită obținerea unui aviz de la o comisie de specialitate din București. Din cauza lipsei de specialiști din cadrul comisiei și a numărului mare de acte de care este nevoie, emiterea unui astfel de aviz durează de la câteva luni bune până la mai bine de un an. În tot acest timp, medicii stau și se uită la computerul tomograf din cauză că nu au aviz. 

Dotarea spitalelor cu computere tomografe, aparate de rezonanță magnetică și orice alt aparat care funcționează cu radiații este o adevărată aventură. Acestea sunt sisteme medicale scumpe, a căror valoare este de 1-2 milioane lei, deci în primul rând este nevoie de un efort financiar considerabil. Odată terminată achiziția, aparatul nu poate fi pur și simplu pus în spital și apăsat butonul de pornire. Este nevoie de o serie întreagă de avize și documente de la Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), un organism care funcționează în subordinea Guvernului, singurul care dă astfel de avize pentru toată țara. Aici apare partea adevărată a distracției. Din cauză că sunt specialiști puțini în cadrul CNCAN, obținerea unui aviz pentru punerea în funcțiune a unui computer tomograf poate să dureze și un an. 

La Institutul Inimii Cluj-Napoca, anul trecut a fost cumpărat un computer tomograf în valoare de aproximativ 1 milion de euro. Aparatul nu poate fi utilizat acum pentru că nu există acel aviz de la CNCAN. Conducerea spitalului estimează că abia undeva pe la jumătatea anului viitor va primi acordul de funcționare. Deci, ar fi o perioadă de aproximativ un an pentru primirea avizului.  

„Ne-am dotat cu un computer tomograf, acum suntem în etapa de montare a lui. În cazul unui computer tomograf durează până când este montat, noi îl vom avea funcțional undeva pe la jumătatea acestui an. În ultimul an am cumpărat și câteva ecografe foarte performante, avem tot sistemul pentru chirurgie minim invazivă, monitoare pentru terapie intensivă, ventilatoare mecanice și două aparate de anestezie cu finanțare de la Banca Mondială. Întreaga aparatură a fost achiziționată cu fonduri de la Ministerul Sănătății, Banca Mondială și granturi internaționale. După ce se achiziționează un computer tomograf trebuie să obții aviz de la CNCAN, care acreditează toate aceste aparate care funcționează cu radiații. Ei dau avizele de funcționare și verificarea lor ulterioară. Durează foarte mult din cauză că sunt foarte puțini specialiști acreditați care trebuie să meargă în toată țara”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Adrian Molnar, directorul medical al Institutului Inimii Cluj-Napoca.

La Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie, un alt mare spital din Cluj-Napoca, a durat aproximativ mai bine de un an obținerea acestui aviz de la CNCAN. Este vorba despre un computer tomograf achiziționat de unitatea sanitară în anul 2015 și care a costat 2,5 milioane lei.

„În ianuarie 2015 am depus cerere pentru autorizația de deținere, iar în august 2015 am obținut-o. În tot acest timp s-a cerut completarea documentației. În 2 iulie 2015 am depus cerere pentru autorizația de amplasare și a fost emisă la sfârșitul lunii. În 12 noiembrie 2015 am depus cerere pentru autorizația de utilizare și am obținut-o în 22 martie anul următor. La vremea respectivă noi făceam CT-urile la privat, la Hiperdia, dar nu mai era rentabil pentru noi să facem acest serviciu la privat. Atunci, am făcut un calcul din care a reieșit că în cei doi ani cât am plătit serviciile la privat am fi cumpărat un computer tomograf”, a explicat Mihai Mleșnițe, managerul Institutului Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Cluj-Napoca. 

La Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Leon Danielo au existat situații ceva mai fericite. Dacă unele spitale au avut de așteptat și câte 7-8 luni, aici obținerea unui aviz nu a durat mai mult de 2 luni și jumătate. Vasile Mureșan, managerul spitalului, spune că în urmă cu aproximativ 1 an a avut nevoie de acreditare pentru punerea în funcțiune a unui aparat. 

„În ultimii doi-trei ani, spitalele au început să cumpere aparatură mai multă pentru că au primit finanțare atât de la Ministerul Sănătății, cât și de la consiliile județene și probabil CNCAN nu mai face față”, este de părere Vasile Mureșan, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie. 

Reprezentanții CNCAN au precizat că ne vor trimite un punct de vedere pe parcursul zilei de vineri. Vom reveni cu informații. 

sursa foto: neuromed.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *