In vizor

Aparate de fitness proiectate la UAD Cluj, vandute in Franta

Scris de 1,678

3 studenti ai Universitatii de Arta si Design (UAD) din Cluj-Napoca au creat o gama noua de aparate de fitness. Proiectul lor academic, coordonat de catre profesori, a intrat deja in faza de productie, pentru o firma de profil, iar aparatele urmeaza sa fie vandute in Franta. In concept, designerii clujeni au creat si o linie de lux din fibra de carbon si furnir.

3 studenti in anii 1 si 2 de la sectia de Design Industrial a Universitatii de Arta si Design (UAD) din Cluj au proiectat o serie de aparate pentru o sala de fitness perfecta. Cateva din aparatele create de catre studentii de la UAD au intrat in productie si vor fi vandute in Franta. Proiectul academic a durat 6 luni, timp in care au fost create peste 60 de modele de aparate. Aliz Patcas, Maria Ariana si Erik Kolozsi au modificat elementele functionale ale aparatelor. Ideea de colaborare le-a venit dascalilor UAD si totul a mers pe repede-nainte: dupa 6 luni, aparatele deja sunt in faza de prototipizare si urmeaza sa fie vandute in Franta.

“Clientul nostru are contracte pe Franta cu aparatul respectiv. (…) Noi am creat o linie noua pentru toata gama de aparate. S-au reproiectat ramele, s-a facut un studiu ergonomic amanuntit pentru fiecare aparat in parte, pentru ca acolo se lucreaza pentru diferite zone de muschi. Noi am lucrat pe aparatul acesta 6 luni. (…) In gama de aparate profesionale sunt modele pentru fiecare. Sunt aparate simple, grupuri de lucru. Asta e un aparat de picioare. Fiecare aparat face altceva”, a explicat profesorul coordonator al tinerilor artisti, profesorul de Design Industrial, George Mihnea.

Prototipurile au fost create in functie de dorinta clientului – o firma de profil din Bistrita si au fost realizate, in marime naturala, la Facultate, din polistiren de densitate mare.

“Am adus aparatele lor pe care ne-au cerut sa le reproiectam, pe care am facut si studiul ergonomic. Am imbunatatit niste aspecte functionale ale aparatului. (…) O mare parte din timp s-a alocat ergonomiei sezutului, adica a scaunului”, a explicat dascalul UAD.

Toate detaliile au fost facute ca sa fie functionale. Toate functiile de montaj au fost luate in considerare: cu cantitate mica de material, sa arate bine, tensiuni, gauri, greutati si contragreutati.

In concept, designerii au creat si o linie de lux din furnir curbat si fibra de carbon.

“Au fost mai multe propuneri, inclusiv cu caroserii personalizate: tipuri de scaun. Am dezvoltat un sistem de reglare a spatarului pe niste sine si am gandit niste elemente destul de ieftine. In principal, aparatele sunt din metal. Am incercat sa gasim si o solutie mai eleganta si care ofera posibilitati de personalizare a aparatului prin tesaturi si toate detaliile. De asemenea, exista si varianta de lux, din fibra de carbon ca sa se poata fabrica. Varianta exclusivista e din fibra de carbon si lemn termoformat – furnir curbat”, a continuat Mihnea.

Sistem de lucru modern bazat pe credite si client

Proiectarea a avut si un buget de 1.000 de euro, iar sistemul de lucru i-a recompensat pe studenti cu credite. Cel mai important, insa, spun dascalii, le-a oferit sansa celor trei de a se profesionaliza.

“Am avut un buget pentru lucru: markere si blocuri de desen. Am primit 1.000 de euro numai pentru markere, creioane si asa mai departe. Un set de markere costa 3 milioane, 3 milioane si ceva. (…) Sistemul de lucru cu ei prin care tot ce lucre il punea pe Facebook, deci a fost o legatura permanenta cu clientul”, continua George Mihnea.

Colaborarea tinerilor designer clujeni poate avansa, pentru ca exista propuneri pentru finalizarea intregii linii de aparate de fitness.

“Ei ne-au propus sa le facem toata linia complete, sa le finalizam si celelalte modele”, a conchis Mihnea.

In opinia dascalilor de la Departamentul de Design, proiectul concretizat odata cu intrarea aparatelor in faza de productie ii ajuta pe studenti sa se profesionalizeze..

“Extraordinar de important pentru ca se confrunta deja, din anii mai mici, cu realitatea tehnologica. Cu proiectarea. Pana la realizarea unor desene tehnice si a machetelor si a prototipului in final. Apoi facute imbunatatirile ergonomice si stilistice pe care le presupune treaba asta. E extreme de important, pentru ca pot sa aiba o practica mult mai apropiata de ceea ce se intampla in realitate si nu numai luat ca o tema cu stricta trimitere la pedagogic si la basic”, a continuat Decanul Facultatii de Design, din cadrul UAD, Cristian Chesut.



ULTIMA ORĂ

  • Acum 9 hours Politica
    ARUNCAREA ÎN DERIZORIU A ÎNVĂȚĂMÂNTULUI: Examenele orale de la Bacalaureat se echivalează cu notele din timpul liceului – prevede un proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Educației, în contextul celor mai mari proteste ale profesorilor în ultimii 18 ani
  • Acum 10 hours Justitie
    ROMÂNIA EȘUATĂ: O femeie al cărei copil de 12 ani a fost ucis la Revoluția din 1989 și-a dat foc în Poiana Brașov în semn de protest față de tergiversarea dosarului Revoluției. Poliția și procuratura au tăcut două săptămâni
  • Acum 12 hours Politica
    SOLDĂŢEL DISCIPLINAT AL PARTIDULUI: Boc îi ceartă pe profesorii greviști și ia partea puterii, care se dovedește zilnic incapabilă: ”Nu putem sacrifica aceste generații”. E, să fi fost altcineva la guvernare, ce discurs fulminant ar fi avut Maestrul!
  • Acum 12 hours PubliNews
    Educație și distracție la Iulius Mall Cluj: workshopuri pentru părinți și copii cu mentori de la școala Solis
  • Acum 13 hours Eveniment
    Ce vor solicita sindicatele din educație la Guvern: ”Îi transmitem și lui Iohannis că noi rezistăm”
  • Acum 13 hours Politica
    Președintele Iohannis ar fi avut o întâlnire ”decisivă” cu Ciucă și Ciolacu: Rotativa se face săptămâna viitoare pentru a evita criza de timp
  • Acum 13 hours Rautacisme
    Pe unde, Maestre, printre gropile de la metrou, OSĂ se facă culoar de transport public din Mănăștur până în Mărăști?
  • Acum 13 hours Rautacisme
    Emil Boc, primarul care le știe pe toate, numai administrație nu prea: De la ”Ioan Sabău nu pleacă nicăieri”, la ”felicitări noului antrenor”
  • Acum 14 hours In vizor
    Poliția Locală folosește semnalele acustice și luminoase în mod ilegal. ”Poliţia Locală încearcă din păcate să copieze Poliţia Română şi nu este de bun augur pentru că se ajunge la confuzii”
  • Acum 15 hours Eveniment
    A 12-a zi de grevă a profesorilor, nu e al 12-lea ceas și pentru Guvern și locatarul de la Cotroceni: Un nou miting de protest al profesorilor, la Guvern și la Cotroceni
  • Acum 15 hours Eveniment
    Grav accident de circulație pe DN1 E60, în Izvoru Crișului, județul Cluj. Un bărbat a rămas încarcerat, minoră consultată de echipajul SMURD
  • Acum 17 hours In vizor
    Pentru cine ar fi dispusă Ligia Deca, ministrul Educației, să facă pârnaie? Conform Legii Dialogului social, nr 367/2022, art 159. alin 2. ”Angajatorul nu poate încadra personal care să îi înlocuiască pe cei aflați în grevă”. Prin urmare, situația școlară la disciplina profesorilor aflați în grevă, NU POATE FI ÎNCHEIATĂ, decât ILEGAL
  • Acum 17 hours Din oras
    DONEAZĂ pentru Centrul Comunitar KHETANE de la Pata Rât! Împreună putem șterge pata de pe obrazul Clujului!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE