Din oras

Apa potabilă și serviciul de canalizare, mai scumpe pentru clujeni. Compania de Apă Someș anunță “intenția de ajustare” a tarifelor. Vezi noile prețuri

După ce Regia Autonomă de Termoficare Cluj a majorat prețul gigacaloriei pentru consumatorii casnici, iar Compania de Transport Public Cluj-Napoca a crescut prețurile la bilete și abonamente, a venit rândul Companiei de Apă Someș SA să ajusteze tarifele pentru apa potabilă și serviciul de canalizare-epurare. Motivele invocate sunt binecunoscute deja: creșterea prețului la energie, carburanți, precum și a celorlalte materiale folosite pentru procesul de distribuție a apei potabile.
 
”Compania de Apă Someș S.A. anunță intenția de ajustare a prețului apei potabile, respectiv a tarifului de canalizare-epurare, prima dată după anul 2013, după cum urmează:
 
Preț apă potabilă : 3,15 lei/mc inclusiv TVA (9%)
 
Tarif canalizare-epurare : 3,64 lei/mc inclusiv TVA (19%)”
 
Majorarea prețurilor pentru apa potabilă si serviciul de canalizare, operată de către Compania de Apă Someș SA, este de aproxiamtiv 10%.
 
Tarifele actuale practicate de către această entitate sunt:
 
Preț apa potabilă – 2,87 lei/mc inclusiv TVA
Tarif canalizare-epurare – 3,32 lei/mc inclusiv TVA
 
Conform comunicatului transmis de Compania de Apă Someș SA, noile prețuri/tarife au fost avizate de către Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitați Publice (Aviz nr. 610705/06.09.2018) și urmează a fi supuse aprobării Asociației Regionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Bazinul Hidrografic Someș-Tisa, care acționează în numele și pentru autoritățile publice județene și locale din aria deservită de Compania de Apă Someș în județele Cluj și Salaj.
 
Argumentele invocate de Compania de Apă Someș SA vizează o serie de factori ce au cauzat majorarea prețului pentru apă și canalizare:
 
”Rațiunea necesitații de ajustare a prețurilor/tarifelor rezidă în influența primită în costurile de producție din perioada 2013-2018, urmare a punerii în funcţiune a unor instalaţii şi utilaje pentru îmbunătăţirea calitativă a serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare, a creșterilor progresive a prețului energiei, combustibililor, celorlalte materii și materiale utilizate în procesele de captare, tratare, transport, pompare și distribuție apă potabilă, respectiv în procesele de preluare, transport, pompare și mai ales epurare a apelor uzate menajere, industriale și pluviale.
 
Aceste influențe în costuri s-au manifestat în condițiile în care în perioada de cinci ani scursă de la ultima modificare a prețurilor (Iulie 2013) și a păstrării în acest interval a unui numar mediu relativ constant de personal, a avut loc o creștere semnificativă a complexității activității și mai ales a întinderii ariei de operare din cele două județe (248 de localitați deservite în Iunie 2018 față de 172 localitați deservite în Decembrie 2013)”, se arată în sursa citată.
 
Noile prețuri/tarife vor intra în vigoare dupa aprobarea acestora de către Asociația Regională pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Bazinul Hidrografic Someș-Tisa și se vor aplica în întreaga arie regională deservită din județele Cluj, Sălaj și Mureș.
 
Rămâne de văzut dacă majorarea prețului pentru consumatorii casnici, de către Compania de Apă Someș SA, va rezolva problema inundațiilor și a străzilor navigabile din municipiul Cluj-Napoca, situație care se repetă după fiecare ploaie care se abate asupra orașului.
 
Astfel, luna octombrie a adus majorări pentru energia termică și pentru transportul public în comun, iar cel mai probabil, noile prețuri anunțate de către Compania de Apă Someș SA vor intra în vigoare de la 1 noiembrie 2018.
 
 
 
 
 

 

 

sursa foto: citynews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version