Diete

Apa imbuteliata sau de la robinet?

De cand se fac publice rapoartele de contaminare a apei cu metale grele, cu reziduuri radioactive, ingrasaminte, pesticide, erbicide si scurgeri de cmbustibili, ca sa nu mai amintim de starea deplorabila a unora dintre sistemele de distribuire a apei potabile, din ce in ce mai multi oameni se tem sa mai bea apa asa cum vine ea prin robinetul de la bucatarie.

 

 

Alternative pentru apa de la robinet:

Apele minerale, cele mai populare alternative de la noi, contin minerale dizolvate, unele fiind prezente in mod natural in apa respectiva, altele fiind adaugate. Practic, nu exista limite maxime privind cantitatea de minerale care se pot adauga.

 

 

Apele carbogazoase sunt destul de mult folosite. Este bine de stiut ca ele au un continut destul de crescut de sodiu si de aceea persoanele cu tensiunea arteriala crescuta ar trebui sa le evite.

 

 

Apa Seltzer este un termen care desemneaza apa de la robinet filtrata, carbonata, dar fara adaosuri de minerale. Cele mai multe contin insa adaosuri zaharate, care pot ajunge pana la 100 calorii la 250 ml.

 

 

Apa “varsata”, vanduta in unele centre, in recipiente din plastic cu o capacitate de cca 4 l. Ea provine fie din izvoare sau fantani foarte curate, fie este apa de la robinet care insa a fost prelucrata pentru a-i creste calitatea.

 

 

In fine, cea mai pura varietate de apa este cea distilata. Prin procesul de distilare insa, apa este saracita de toate elementele minerale, ceea ce face ca gustul acestui tip de apa sa fie statut. Ceea ce da gust apei sunt mineralele pe care le contine – duritatea sa.

 

 

Este apa imbuteliata mai buna decat apa de la robinet?

Judecand dupa succesul producatorilor de astfel de produse, se  pare ca multe personae cred acest lucru. Trebuie sa stiti insa ca prevederile legale privitoare la apa imbuteliata sunt identice cu cele referitoare la apa de la robinet. Astfel ca, daca beneficiati de o sursa de apa care respecta aceste standarde, apa care curge prin robinetele locuintei dvs. este la fel de pura, sigura si sanatoasa ca apa pe care o puteti cumpara de la magazine.

 

 

Este adevarat ca s-au semnalat cazuri de contaminare chimica a apei de la retea. De asemenea, este adevarat ca au existat – si pot sa mai existe – cazuri (destul de rar!) de transmitere a unor boli infectioase prin apa de robinet. Trebuie sa privim lucrurile in adevarata lor lumina. Dupa cum sunt multi oameni care se tem sa zboare cu avionul, chiar daca statisticile arata ca sunt mai in siguranta in avion decat intr-un automobil sau chiar decat atunci cand traverseaza strada, tot asa se intampla de obicei si cu orice problema legata de contaminarea apei potabile; aceste stuatii extreme si rare se bucura, din pacate, de o mediatizare care intrece cu mult pericolul real pe care-l reprezinta pentru majoritatea oamenilor.

 

 

In Romania, situatia aprovizionarii cu apa si calitatea apei de retea difera foarte mult de la un oras la altul, iar in unele zone rurale exista probleme serioase in aceasta privinta. De pilda in peste 90 % din localitatile rurale din Romania continutul de nitrati depaseste concentratia maxima admisa pentru apa de baut.

 

 

Principala problema de sanatate legata de cresterea concentratiei nitratilor in apa de baut o reprezinta metheomoglobinemia infantila – boala albastra de fantana. Aceasta boala este consecinta formarii metheomoglobinei prin legarea moleculelor de nitrit (formate prin reducerea microbiana a nitratilor) de hemoglobina. Atunci cand procentul metheomoglobinei depaseste 11 % din hemoglobina totala, apar semnele clinice (cianoza) si, la concentratii mai mari, chiar moartea. Anual se inregistreaza 200-220 cazuri de intoxicatii acute la copii de 0-1 an, cu o rata a deceselor de 6-8 %.

 

 

Cand apa de la retea sau de la fantana este nesigura

Daca locuiti intr-o zona in care calitatea apei lasa de dorit, una dintre cele mai eficiente masuri pe care le puteti lua este sa va procurati un filtru pentru indepartarea substantelor care contamineaza apa. Orice filtru de buna calitate inlatura majoritatea substantelor contaminate si imbunatateste gustul apei.

 

 

Exista si alte solutii: riscul intoxicarii cu plumb – in special acolo unde aprovizionarea cu apa nu e continua – poate fi minimalizat lasand apa de la robinet sa curga macar un minut inainte de a o folosi. Cat priveste clorul, acesta se evapora daca apa este colectata intr-un vas care este apoi lasat deschis pentru un timp, aceasta fiind inca o metoda de imbunatatire a gustului apei.

 

 

Cei care locuiesc in zonele rurale trebuie sa acorde o mare atentie amplasarii si folosirii in conditii de igiena a fantanilor, prin respectarea distantei fata de latrina, grajd, locul de depozitare a gunoiului si gradinile de zarzavat, precum si controlul calitatii apei de fantana, in special in cazul familiilor cu sugari si copii mici.

 

 

Ramane totusi un adevar: acela ca sanatatea celor mai multi dintre noi este mult mai primejduita de faptul ca nu bem apa suficienta decat de substantele nocive cu care aceasta ar putea fi contaminata.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version