PORTRET

Anuta Iuga, masteranda de la Cluj pasionata de investigarea crimelor comunismului

S-a nascut dupa ’89, dar este pasionata de studierea nedreptatilor si cruzimilor savarsite de regimul comunist. O tanara frumoasa din Maramures, masteranda la Universitatea “Babes-Bolyai” (UBB) reprezinta Clujul pe lista bursierilor Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc din acest an.  Anuta Iuga a povestit pentru Ziar de Cluj cum a ajuns sa fie interesata de acest fenomen si ce va face in continuare.

Nu a cunoscut-o pe Doina Cornea si nu venise inca pe lume cand curajul ei a uimit lumea pe calea undelor, prin Radio Europa Libera. Cu toate acestea, Anuta Iuga a reusit sa fie una dintre beneficiarele bursei “Doina Cornea”, prin care va cutreiera Maramuresul natal pe urmele eroilor anti-comunisti. Masteranda e o aparitie spectaculoasa, cu parul foarte lung si frumusete tipic maramureseana. Din capul locului, marturiseste ca nu a fost pasionata dintotdeauna de istorie, ba chiar dimpotriva. 

“Sunt din Salistea de Sus, am facut liceul la Baia Mare si facultatea la Cluj, la Litere. Acum sunt la master, la Studii Literare Romanesti. Am ales Clujul pentru ca e centru universitar si stiam ca facultatile sunt mult mai bune ca in alta pare. E si mai aproape de casa. La inceput nu imi placea deloc istoria, nici la scoala generala, nici in liceu. Pentru mine erau doar ani si atat. Asa mi se parea, ca doar asta trebuie sa invatam”, dezvaluie ea. 

Totul s-a schimbat cand a inceput sa urmeze un curs in primul an de master, sustinut de Ioana Both. 

“Era vorba despre literatura autobiografica. Am studiat cartile “Evadarea tacuta” si “Evadarea imposibila”, de Lena Constante. De acolo a pornit pasiunea mea pentru acest fenomen”, a mai spus ea. 

Tanara a citit apoi cu frenezia toata bibliografia cursului cu pricina si multe alte carti pe aceasta tema, mai ales memorialistica. 

“Am vizitat si Memorialul Sighet. Fusesem si in copilarie, iar in vara asta am mers din nou. M-a impresionat mult faptul ca istoria pe care o invatam noi in scoala nu prezinta aceleasi lucruri. Dupa ce citesti aceste memorii vezi altfel lucrurile. Ma pasioneaza si relatarile din perioada de dinainte de Ceausescu, cele petrecute la inchisoarea de la Pitesti. Cazurile de acolo m-au marcat foarte mult, ca si cazul unui barbat de la mine din Maramures, Nistor Man, care a acordat un interviu pentru cartea “Supravietuitorii”. Povestea cum a trecut prin mai multe inchisori, m-a emotionat reactia lui la vestea ca va fi eliberat: a spus ca nu, nu vreau asta, tot ce vreau e o farfurie cu mancare. Atat de chinuit a fost, incat nu mai gandea normal”, marturiseste Anuta. 

Masteranda spune ca i se pare revoltata de felul in care erau tratati detinutii si mai cu seama cei care au participat la Experimentul Pitesti. 

“Si la mine in sat a fost un partizan, se numea Gheorghe Pasca. A fost urmarit de comunisti in munti si s-a sinucis chiar inainte sa fie prins. Avea o fiica, pe care au dus-o la orfelinat, iar pe sotia lui au inchis-o. Ea era insarcinata cu cel de-al doilea copil al lor, pe care l-a nascut in inchisoare. Cei doi copii de atunci traiesc acum. Le voi lua interviuri in cercetarea pe care o voi face in cadrul acestei burse. Va trebui sa fac un proiect in care voi lua interviuri. Am ales perioada dictaturii lui Ceausescu si voi analiza totul si din punct de vedere social si istoric, dar si memoriile lor, din punct de vedere literar”, explica ea. 

Tanara va studia fenomenul asa cum s-a petrecut pe Valea Izei, in Maramures. 

Despre felul in care este privit comunismul in localitatea natala, Anuta spune ca cei mai multi sunt nostalgici dupa acele vremuri, pentru ca nu cunosteau prea bine ce se intampla in inchisori. 

“Cred ca sunt nostalgici pentru ca erau ei mai tineri atunci si coreleaza perioada cu tineretea lor. Nu am vorbit cu toti, dar bunicul meu, de exemplu, e putin nostagic. Totusi, cei din familie mi-au promis ca vin cu mine la interviuri. E important sa facem aceste cercetari si pentru tinerele generatii, cele numite “fara memorie”, pentru ca nu au trait in acea vreme. Chiar si eu m-am nascut in ’92 si stiu lucrurile acestea doar din auzite. Stiu ca sunt si unii care cred ca intr-adevar comunismul era mai bun”, adauga Anuta Iuga. 

Cercetarea pe care o va face pentru IICCMER se va derula pe parcursul a noua luni. 

“Am depus un dosar, cu multe documente, scrisori de recomandare si altele, dupa care am fost invitata la un interviu in care am vorbit despre proiect si ce as vrea eu sa fac. Am fost 21 de candidati la interviuri, din care s-au ales 10”, explica ea. 

Dupa finalizarea studiilor masterale, Anuta planuieste sa studieze si la doctorat si sa predea la catedra. 

“Vreau sa studiez mai departe cu literatura autobiografica din perioada comunista, cu doamna Ioana Both. Suntem mai multi care studiem asta. Nu este usor, toate aceste istorii sunt apasatoare, uneori ma bantuie. Cand citeam cartile Lenei Constante nu puteam sa dorm, ma gandea mult la cele citite acolo”, admite tanara.  

Ce crede ca ar fi facut daca nu se intampla Revolutia?

“Probabil ajungeam tot la Cluj, la facultate. Parintii mei sunt oameni simpli, am origini sanatoase”, zambeste ea. 

Totusi parintii ei nu sunt incantati de drumul pe care l-a inceput fiica lor, mai ales ca nu mai au alti copii, dar incep sa se obisnuiasca. 

“Clujul e cel mai frumos din cate am vizitat in Romania. Imi place mult, are o viata culturala foarte activa, merg foarte des la teatru. Astept sa se termine o data lucrarile la drumuri. In plus, poate ar trebui sa fie incurajati mai mult tinerii care se stabilesc aici. Si la mine la facultate sunt multi tineri foarte valorosi care isi gasesc greu posturi de profesor, si acestea de multe ori in afara orasului. Ca sa nu mai vorbesc ca se castiga prost si lumea ia in deradere aceasta profesie. In ceea ce ma priveste, am vrut sa fiu profesoara inca de cand eram mica, de asta am dat la facultate”, spune ea. 

De curand, Anuta a aflat in in podul parintilor se afla un aparat radio vechi, la care bunicul ei asculta Europa Libera si planuieste sa il ia la Cluj. 

“Bogatii satului au fost persecutati in Saliste. Chiar un vecin de-al bunicului meu a fost in inchisoare, dar acum mai traieste doar sotia lui”, mai adauga ea.

Masteranda adora literatura romana si a devenit pasionata de memorialistica. Asculta mult muzica folk. 

In cadrul programului de burse pentru masteranzi la care participa Anuta Iuga, IICCMER pune la dispozitia tinerilor cercetatori un numar de zece burse in valoare neta de 800 lei pe luna, acordate pe durata unui an universitar, adica 9 luni, potrivit site-ului oficial. Selectia proiectelor este realizata de un juriu alcatuit din “personalitati ale lumii academice romanesti si internationale, format prin decizia presedintelui executiv al IICCMER”.

Tema proiectelor de cercetare propuse de catre candidati trebuie sa se incadreze in directii de cercetare pe care IICCMER le dezvolta, botezate dupa numele unor personalitati ca Elisabeta Rizea, Regele Mihai I, Monica Lovinescu sau Corneliu Coposu. Bursa “Doina Cornea”, castigata de Anuta Iuga este “Retorica si propaganda ideologiei comuniste in domenii de impact public precum literatura, cinematografia, televiziunea, artele plastice, muzica”. 
 
Bursa lunara neta este in valoare de 800 lei. Se asigura acces la resursele academice ale IICCMER (biblioteca, arhiva de documente), utilizarea spatiului de studiu de la sediul IICCMER, consultanta de specialitate din partea cercetatorilor institutului, mentorat din partea expertilor, precum si anumite cheltuieli de drum, cazare si altele. 

De asemenea, bursierii pot participa activ in cadrul diferitelor activitati derulate de IICCMER, ca membri ai echipei de proiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *