Din oras

Anul acesta Emil Boc a schimbat foaia. "Minoritatea tacuta" a devenit "inconfortabila". Declaratii la cald despre festivalul Untold

In Cluj exista o „minoritate” – a celor care de doi ani sunt nemultumiti de modul in care a fost organizat festivalul Untold, ocolindu-se si incalcandu-se cu buna stiinta legile: de la modul in care le este deranjat dreptul la odihna, la modul in care infrastructura publica a orasului a fost pusa pres la picioarele unui eveniment devenit intre timp particular.

Daca anul trecut Emil Boc a acordat o atentie sporita acestei categorii de oameni, adresandu-le ulterior multumiri pentru intelegerea de care au dat dovada, anul acesta, nemaifiind an electoral, edilul a preferat sa ii puna pe toti in oala celor care nu sunt de acord cu festivalul. Din punctul sau de vedere, cei care au blamat festivalul au facut-o pentru ca nu impartasesc aceleasi gusturi muzicale cu festivalierii, motiv pentru care au preferat sa blameze atat inchiderea unui spatiu public cat si zgomotul pe care au fost nevoiti sa il suporte. Desigur, despre copiii care au fost privati de dreptul de a se odihni, despre cei care muncesc in timpul zilei si au nevoie de odihna noaptea, despre cei bolnavi care au nevoie de liniste, nu a spus nimic. In fond, edilul are timp 4 ani de acum, pana la alegerile viitoare, sa ii multumeasca cumva si pe ei. Sau sa profite de lipsa lor de memorie

”Paradoxal, cu ocazia Untold au fost mult mai putine sesizari legate de zgomot decat la Zilele Clujului sau la Zilele Culturale Maghiare. Dar asta nu inseamna ca nu sunt constient de nemultumirile minoritatii tacute care a fost suparată pe zgomot, restrictii de circulatie sau artificii la ore tarzii. Imi cer scuze pentru acest disconfort provocat si va multumesc sincer pentru intelegere. Va asigur ca toleranta dumneavoastra a fost apreciata de toata lumea”, a scris edilul Emil Boc in 2015

Anul acesta, insa, nici vorba de „minoritate tacuta”. Despre sesizarile legate de zgomot nu a mentionat nimic, preferand doar sa ii arunce pe toti nemultumitii in oala celor care nu sunt in favoarea festivalului. Scuzele au lipsit cu desavarsire, asta in conditiile in care disconfortul creat a fost anul acesta cu mult mai mare decat anul trecut.

„Multumesc Clujenilor pentru ca au inteles. Desi nu toti sunt in favoarea acestui festival, pana la urma ne-am comportat ca o comunitate care stie sa isi primeasca oaspetii, sa isi primeasca vizitatorii si sa fim o gazda placuta, ospitaliera pentru cei care vin la noi acasa din toate colturile lumii, chiar daca, repet, am avut anumite elemente de disconfort si repet, pentru asta le multumesc Clujenilor. Infinit de multe sunt avantajele numai daca ne gandim la componenta turistica, la componenta de imagine a Clujului”, a declarat Emil Boc in cursul zilei de ieri pe pagina sa de socializare. 

Oare ce aveau de inteles clujenii dupa acest festival? Ca e in regula sa incalcam legea doar din dorinta avida de a ajunge cunoscuti in toata lumea? Desigur, festivalul si ideea in sine au ridicat Clujul. Insa atunci cand sacrifici o treime dintr-un oras doar pentru scopul de a a avea un nume, nu se numeste cumva abuz? Oare dezvoltarea turistica si culturala in Romania se pot realiza doar cu incalcarea dispozitiilor legale in vigoare? Iata cateva intrebari la care Emil Boc ar trebui sa mediteze inainte de a ridica in slavi un eveniment de pe urma caruia au avut totusi de suferit copii, tineri si oameni in varsta depotriva.

„Mi-au ramas in minte cateva imagini superbe ale tinerilor de pe Cluj Arena, imaginile cand tinerii se tin de mana lant prin festival, cu scopul de a nu se pierde unii de altii. O imagine superba intr-o lume dominata de ura, de rautate, de secesionism, de separatism. Acesti tineri dau un mesaj ca numai impreuna sunt puternici si pot reusi. Stiu ca e un exemplu marunt dar da un simbol si un element de intelegere a lumii in care traim prin modul in care acesti tineri se comporta”, a mai mentiona acesta

Cuvinte mari spuse din partea unui primar care a favorizat pana la urma un fenomen de segregare fara precedent in randul clujenilor. Pentru a fi uniti trebuie sa avem cu totii drepturi egale. Cu toate acestea, timp de patru zile s-a aplicat metoda: „Libertatea si drepturile mele se termina acolo unde incepe libertatea si drepturile tale.” E laudabil faptul ca impresia generala lasata de festivalieri a fost una de unitate. Cu toate acestea, la un nivel mult mai extins, unitatea si libertatea festivalierilor a incalcat libertatea si drepturile celor din jur.

Viitorul suna bine

„As spune ca muzica uneste oamenii, uneste tinerii, generatia viitorului care va conduce Planeta. Pentru ca la o scara redusa, acest festival poate fi si un esantion reprezentativ pentru tinerii acestei lumi in care traim iar acel semn al inimii facut de mii de participanti cu mainile, arata inca o data ca intr-o lume dominata de ura, intoleranta, lipsa de dorinta de a face lucrurile sa mearga mai bine, acesti tineri minunati au dat o lectie despre ceea ce inseamna viitorul.”

De la an la an nu putem decat sa constatam cu apreciere faptul ca vorbele primarulu Emil Boc devin tot mai intense, mai vibrante. Cu toate acestea, mesajul despre unire si-a pierdut valabilitatea la granitele gardurilor care au ingradit Parcul Central. Semnul inimii facut cu mainile ar fi vrut sa il faca si cei care au asistat neputinciosi la distrugerea unui Stadion care peste cateva saptamani va gazdui meciul Romaniei cu Muntenegru in preliminariile Euro 2018. Cat despre viitor, el suna bine, mai ales ca nu putem sa nu uitam cum cei care vor conduce Planeta, asa cum spune edilul, au preferat sa isi parcheze masinile ilegal. De la aceasta mica si complice ilegalitate, nicdecum sanctionata de catre organele de ordine, restul complicitatilor si proslavirea restului de ilegalitati din partea viitorilor conducatori planetari au mers chiar tinandu-se de mana. Sa nu se piarda.

„Minoritatea tacuta” va fi multumita. Se vor organiza si evenimente pentru ei

Despre cei care au fost deranjati de zgomotul de la festival, Emil Boc a declarat ca si opinia lor trebuie respectata, chiar daca ea aducea clare dovezi cu privire la incalcarea legilor:

„Trebuie sa aratam acelasi respect si pentru cei care n-au aceeasi parere si nu sustin festivalul. Si ei sunt clujeni, si ei sunt oameni care au dreptul la opinie, au dreptul sa se bucure de altceva decat de festival deci trebuie sa ne respectam reciproc in acest oras si de aceea prin resursele pe care le avem incercam sa oferim pentru toate gusturile si pentru toate generatiile manifestari culturale si artistice.” (vai, multumim ca ne faceti aceasta favoare, domnule Emil, sa ne mai lasati sa fim si noi clujeni, precum si faptului ca ne recnuasteti, inca, dreptul de a fi oameni, ca festivalierii lui matale, aia care vor conduce Planeta, deja ne vad inchisi in tarcuri sau alungati din oras. De asemenea, multumim ca o sa ne identificati gusturile culturale si o sa faceti ceva si pentru noi, poate un Festival al Linistii si Ordinii Publice, combinat cu un Festival al Respectarii Legilor – n.n.)

Ne fastacim in declaratii, ne prefacem ca nu am auzit si asta pentru binele dezvoltarii

Intrebat de un cetatean daca ingradirea Parcului Central contravine legii si daca Federatia Share si-a platit pana la urma datoriile catre Primarie si ce crede despre declaratia intelectualilor din oras si ce se va intampla cu Stadionul distrus in urma festivalului, Emil Boc, vizibil incomodat, a dat doar jumatate de raspuns. Daca in privinta ingradirii Parcului Central, primarul a preferat sa declare sec ca aceasta masura a fost luata pentru a asigura siguranta festivalierilor, in cazul intelectualilor revoltati, acestia au fost aruncati in oala celor care nu sunt de acord cu acest festival.

„Festivalul a fost autorizat potrivit legii (care legi, ca noi am demostrat deja ca legile au fost la bunul sau plac? – n.n.). Pentru siguranta festivalului, organele de ordine ne-au impus sa fie o zona de protectie, sa fie o zona tampon care sa asigure prezenta unui numar atat de mare de festivalieri, de aceea o parte a parcului mare a fost dedicata festivalului pentru a a se putea desfasura in siguranta acest festival cu o prezenta de peste 300.000 de participanti pe tot parcursul celor 4 zile. Repet, avem respect si intelegere si cunosc punctul de vedere a celor care se opun festivalului. Aici, la Cluj, am purtat aceasta dezbatere si cred, cu sinceritate, fara ipocrizie ca avantajele pe care le avem ca oras sunt infinit mai mari decat dezavantajele si cred ca ar trebui, intradevar, sa imbunatatim, daca mai e de imbunatatit ceva in organizarea festivalului dar sa nu pierdem aceasta ocazie de a avea, asa cum v-am precizat, 300.000 de oameni intr-o luna in care in Cluj, ca de altfel peste tot in Romania, unde nu sunt locatii de munte sau mare, nu se prduce aproape nimic.” (cu aceasta ocazie tot nu am primit raspunsul la intrebarile privind datoriile lasate in urma de editia precedenta a Festifalului Untold – n.n.)

Declaratii intoarse ca la Ploiesti. Una intrebam, alta raspundem

In cursul zilei de ieri, printre zecile de multumiri pe care Emil Boc le-a adresat tuturor, mai ceva ca un proaspat castigator al premiilor Oscar, primarul a raspuns si la cateva intrebari ale cetatenilor, prin intermediul unei conferinte live pe pagina sa personala. Una dintre sesizari a vizat faptul ca in timpul festivalului Untold cosurile de gunoi au fost insuficiente, motiv pentru care unii festivalieri au depozitat gunoaiele la baza copacilor din parc. Ca de obicei, primarul a intors sesizarea pe toate partile si a transformat-o in ceva bun, de parca faptul ca tinerii frumosi si liberi, viitorul Planetei au facut foarte bine ca au pus gunoaiele in cu totul alte locuri decat in recipientele special create.

„Da, am vazut acest spirit civic. Dupa cum ati observat, au fost cu 30% mai multe pubele anul acesta. Practic tot parcul si toata zona a avut pubele satisfacatoare si suficiente pentru ca intradevar festivalierii sa aiba unde sa duca gunoaiele. Au manifestat un spirit civic pe care si eu l-am apreciat dar anul acesta am luat masuri suplimentare in ceea ce priveste numarul de pubele necesare.”

Stie Boc ce stie, dar nu vrea sa recunoasca

Faptul ca festivalul Untold atenteaza la drepturile si libertatile cetatenilor, e un fapt pe care pana si edilul il stie si l-a si recunoscut, voalat, ce-i drept, in cursul zilei de ieri. Totul a pornit de la o mica glumita, o remarca a unei doamne care i-a sugerat primarului ca anul viitor festivalul sa tina 7 zile. Desigur ca edilului i-a suras ideea dar stiind ca si asa cele patru zile de festival sunt la limita ilegalitatii, mai in glume, mai in serios, a declarat ca acest lucru se poate realiza doar in afara orasului. Sa intelegem de aici ca Emil Boc ar fi avut si pana acum variante de a amplasa festivalul inafara zonelor in care se aplica legea linistii si ordinii publice, dar nu a facut-o? Si daca stia de ce nu a facut-o? Caci, cum se face ca un festival de 4 zile e legal sa se desfasoare in centrul orasului, dar unul de 7 zile nu? Iata si dovadata clara ca legea se aplica preferential. Ne bucuram ca pana la urma a recunoscut si Boc acest lucru.

„Vedeti ca si cu 4 zile o ducem cam greu si trebuie sa gasim echilibru in toate, sa nu sarim calul, cum zicem noi pe aici prin Cluj. Adica, da, avem nevoie de acest festival dar avem nevoie si de echilibru si sa fie asa cum este. Eu cred ca formatul actual este unul echilibrat dar ideea e frumoasa. Si eu mi-as dori sa avem undeva, candva, posibilitatea de a avea 7 zile de festival dar in municipiu acest lucru nu este posibil. Poate in afara lui.

Vestile bune curg garla

Vestea buna din toata povestea e ca, in opinia primarului Emil Boc, in timpul festivalului au fost comise mai putine infractiuni decat intr-o perioada normala. Astfel, in decursul celor 4 zile de festival s-au inregistrat 10 infractiuni si 5 accidente rutiere. S-a inregistrat o infractiune de insusire de bun gasit, 7 furturi din care 5 de telefoane mobile, un rucsac si o bratara. Potrivit statisticilor, anul acesta au fost inregistrate cu 7 infractiuni mai putin decat anul trecut. Acum, ca pe platformele de socializare au aparut plangeri despre zeci de masini sparte in perioada Untold, distrugeri ale spatiului public si multe altele, cel mai probabil ieri edilul nu stia nimic despre toate acestea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version