Editorial

Anul 2045 – cum vor arăta azilele în care vor fi „parcați” milenialii și cum își vor face rezidenții lor rost de bani prin vânzarea de înțelepciune

Abracadabra este o agenție de strategie pragmatică, iar asta înseamnă că suntem primii care încercăm propriile „medicamente” făurite în laboratorul nostru de creație de idei. Iar asta nu este o toană cu gust de promovare și încercare de a fi simpatici, pentru că vezi Doamne avem o platformă ce ne permite să ajungem dintr-o dată la mulți oameni inteligenți. Proiectul nostru de Înțelepți a început în decembrie 2017, când împreună Dr. Russ am schițat pentru prima dată, undeva prin Chicago, prima schiță a proiectului de „vânzare de înțelepciune” pentru seniorii experimentați. Un proiect pentru o problemă globală a cărei soluție ar rezolva zeci de probleme sociale: de la îmbunătățirea calității vieții bătrâneilor noștri, la crearea unui posibil „salariu” dintr-o activitate adaptată vârstei.

Din acel moment ne-am investit aproape toți banii (de ce nu?) în realizarea, împreună cu echipa noastră de dezvoltare, a primului soft din lume de împărtășire a experienței de viață într-un mod adaptat și menit să „astupe” prăpastia dintre generații și cu rolul de a constitui o componentă din marea categorie numită „gig economy” destinată într-un mod absolut fantastic (cu foarte puțină modestie) celor care s-au pensionat.

Surplusul cognitiv

În alte cuvinte, și făcând o referire foarte bătrânească la o reclamă din 1990 toamna: „tatii, norii unde se duc când se duc?”, experiența acumulată o viață întreagă unde se duce după ce omul care a adunat-o iese, de exemplu, la pensie? În mod normal, fiecare persoană acumulează undeva la 40 de ani de experiență pură. Un tip de înțelepciune derivată din experiențe aplicate și acumulate, cu tot cu greșeli, cu tot cu învățături pragmatice. Este ceea ce numim „experiență de viață” într-o formă autentică. În momentul în care ieșim la pensie, undeva pe la 65 de ani, ce facem noi cu această acumulare de informații aplicate? 

Din păcate, astăzi există o șansă foarte mare ca această „comoară cognitivă” să se piardă în neantul universal. Ce fac părinții noștri după ce se pensionează? Se duc în școli să își împărtășească înțelepciunea? Nu. În cel mai bun caz, îi „parcăm” la ei acasă, în fața televizorului și din când în când le mai dăm un nepot de care să aibă grijă. Atât! Păi, ți se pare productiv și rațional să avem o astfel de atitudine față de 40 de ani de experiențe într-un anumit domeniu?

Că vorbim despre un maistru sudor sau un contabil, că vorbim despre un subofițer sau, mai rău, un doctor pediatru, nu avem nicio scuză să lăsăm să se risipească capacitatea cognitivă pe care acel om încă o are. Ok, din punct de vedere fizic poate nu mai suntem capabili să ne mișcăm în stânga și în dreapta, dar mintea noastră este încă eliptică de vechime. Așa cum deja bine știi dacă ai undeva la 40 de ani, de la o anumită vârstă nu ne mai „maturizăm”. Mintea noastră rămâne undeva la vârsta de 25 de ani până în momentul în care dăm colțul. Asta înseamnă că este încă potentă și plină de vitalitate. Și totuși, cultura și societatea ce ne înconjoară la nivel global are tendința să ne desconsidere pentru că, vezi Doamne, nu suntem ancorați tehnologic în ultimele trenduri digitale. Vai, să ne pupați în spate voi cei care credeți că dacă nu avem cont de Tik Tok am devenit niște handicapați funcțional.

Revenind!

Înțelepciunea este noua criptomonedă a secolului XXII. Cine va reuși să o securizeze va înțelege și va avea instrumentele necesare pentru evoluția umanității. Principiul de bază este bivalența pragmatică. Cei care au nevoie de înțelepciune, să plătească pentru ea, iar cei care o oferă, să fie recompensați financiar pentru că o împărtășesc.

Wisenist.com este/ va fi această platformă care încearcă să reunească cele două lumi. A celor care prețuiesc înțelepciunea și caută să și-o însușească, precum și a celor care o au de oferit și sunt dispuși să o împărtășească.

Generația fără pensie

Pornim de la ideea că Sistemul ne-a înșelat.

Acea ecuație financiară pe care oamenii au inventat-o în era Industrială nu mai funcționează. Cea care spune că tu contribui la un fond de Pensii, iar banii aștia îți vor plăti pensia după pensionare. Vezi să nu! Nu funcționează. Banii colectați azi de angajații legali, plătesc pensiile pensionarilor de azi, nu cei de mâine. Pensiile lor nu vin din banii lor. Acei bani au dispărut de mult.

Știm asta, vedem asta.

Probabil că la momentul la care scriem acest articol (anul 2021) suntem încă în faza de conștientizare a rahatului în care ne aflăm. Probabil că va mai dura încă vreo 5-10 ani să înțelegem că milenialii noștri, atunci când se vor pensiona, dacă se vor pensiona vreodată, nu vor beneficia de ajutor financiar garantat sub formă de pensie, de la Stat. Pentru că majoritatea dintre ei nu au fost angajați cu „carte de muncă”. Pentru că au ținut cu dinții de bănuții lor și nu i-au dat fondului de (ne)încredere al Statului. Pentru că i-a durut în kur de obiceiurile financiare ale părinților lor. Așadar, în loc de concluzie, puțini dintre noi vor avea ceea ce numim astăzi „pensie”.

Ce vom face?

Probabil că vom continua să lucrăm până ne cheamă Sf. Petru la el în audiență. 

Și dacă s-ar inventa un UBER al înțelepciunii? O metodă de a face banii necesari existenței noastre prin a ne vinde înțelepciunea transformată în sfaturi aplicate sub formă de un podcast hiper personalizat. Wisenist îi permite Unui Înțelept să primească o solicitare de sfaturi și să răspundă la ea printr-o înregistrare realizată din confortul propriului fotoliu. Și după 65 de ani generația noastră va fi utilă, iar dacă vom începe de acum vom reuși să educăm următoarele generații să înțeleagă că este ok să „marchezi banu’” pentru sfaturile de care ai nevoie punctual. Va fi greu, dar nu imposibil, iar noi nu ne speriem de provocările ce se aștern în fața noastră.

Unde va fi „acasă” pentru mileniali, începând cu anul 2045

Haide, te rog frumos, să stabilim puțin contextul nostru și să încercăm să proiectăm situația ce va avea loc peste 25 de ani.

1. Mulți dintre noi nu vom avea copii.

Se simte deja un trend din zona de „childless”, așadar există șanse foarte mari și dacă ai copil să nu te bazezi că va avea grijă de tine să îți dea „un pahar de apă la bătrânețe”. Fix pix, asterix. Nu! Copiii noștri nu vor avea grijă de noi pentru că vorbim despre o populație globalizată, chiar dacă ne-a lovit COVID-2019. Mai cu seamă că nu suntem tipul de persoane, părinți care ne educăm copiii din zona de „respect tradițional pentru bătrâni” și nici nu facem infuzii morale de „respectă-ți părintele”. Copiii noștri sunt, pentru prima dată în evoluția umană, prietenii noștri absoluți. Sintagma „cel mai bun prieten” va fi atribuită copiiilor noștri pentru că milenialii nu vor practica (majoritatea lor)  părințeala șantajistă și coercitivă.

2. Mulți dintre noi nu vom avea o proprietate personală.

Probabil că „baby boomers” au fost ultima generație care și-a permis printr-un context economic să fie proprietari și, deci, să își cumpere propria casă. Noi, ăștia născuți după 1980, am avut „norocul” să dăm peste 3 crize economice și, colac peste pupăză, peste o schimbare de paradigmă de inginerie economică globală: cea în care șmecherașii lumii vor să ne încarcereze în strategia lor de „recurent revenue” (de plăți recurente în locul vânzării de proprietăți prin ipoteci. Practic, lor le convine mai mult să plătești o chirie decât o rată la bancă). Ce se va întâmpla în momentul în care noi vom ajunge să avem vârsta onorabilă de 70 de ani? Păi, îți zicem noi: chiria ta se va transforma într-o rentă viageră de „assisted independent living”, adică chirie asistată, dar în care tu încă ești independent să ai grijă de tine. Vei avea un Tazz care îți va livra mâncare în fiecare zi, o asistentă care se va asigura că ți-ai luat medicamentele și un nene care îți va tunde iarba pentru că tu nu mai poți neapărat din punct de vedere fizic.

3. Mulți dintre noi vom fi dependenți de nevoile digitale.

ăi, dacă astăzi suntem în zona de nevoi tehnice în care nu am putea trăi fără un I7, 512 SSD și 12 GB GPU memory size, cum crezi că vom trăi în 2045? Imaginează-ți astăzi un bătrânel de 70 de ani care în loc să zbiere: „vreau bilete gratis pe troleibuz”, zbiară din toți rărunchii: „mă pipi pe 800 mb internet și calculatorul ăsta de dinozauri. Ce sunt eu? Pentium 4?”.

Un alt proiect al agenției Abracadabra este Elderium.com. O soluție de real estate, un concept inovator adaptat „viitorilor pensionari” care vor avea nevoi total diferite față de pensionarii de azi. Astăzi, vârstnicii noștri sunt ok să aibă jocuri de bingo și rummy în sălile lor de recreație. Noi, viitori bătrânei, nu vom putea supraviețui fără un PS6 și Wi Fi 7G. Și acest proiect este gândit global asemenea lui WeWork (o platformă de coworking). Vom crea conceptul total integrat. Îți dăm doar câteva nebunii pe care conceptul le va avea:

  • Senzori de podea care monitorizează atunci când vreun rezident cade inconștient pe podea – nu merge cu camere de luat vederi pentru că toți ne vom dori intimitate absolută
  • Camere de sex virtuale – acum ți se pare ciudățică ideea, dar peste 10 ani poate vei avea o surpriză
  • Campionate de Overwatch 10 cu premii în memorabilia (esports)
  • Mâncare și dietă aliniate funcțional – hyper personalizat în funcție de parametri genetici
  • Camere de somn detoxifiate de unde electrice, cu antifonare perfectă, întuneric absolut și senzori de monitorizare a ciclurilor de somn.

Crezi că exagerăm? Absolut deloc.

Concluzie:

Trebuie să recunoști că te-ai distrat imaginându-ți viitorul pe o direcție explicată concret: pensionarii în 2045. Pentru Abracadabra nu este doar un simplu exercițiu de imaginație, ci o investiție într-un proiect palpabil de viitor. Ai chef să discutăm? Vrei să ne devii partener? Caută-ne… Ne găsești la azil! Hahaha!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version